گیاه یخی نامی عمومی است که برای چندین گیاه گوشتی بکار میرود. این گیاهان همگی دارای برگهای ضخیم و آبدار بوده که بیشتر دارای سطح خاکستری یا کریستالی هستند. اغلب گلهای زیبا تولید کرده که برخی به تقریب درخشان بوده بطوریکه گلهای مینا مانند با گلبرگهای ابریشمی را تداعی میکنند. این گلها زنبورعسل را جلب میکنند.
نیازها: گیاهان یخی از نظر خاک حساسیت زیادی ندارند و برخی از آنها در خاکهایی که به تقریب خاص هستند رشد میکنند. آب باید به قدری داده شود که از پژمردگی و خشک شدن برگها جلوگیری شود و آبیاری بیش از حد میتواند باعث پوسیدگی ریشه یا سرخشکیدگی، بویژه در خاکهای سنگین در آب و هوای داغ شود. در اواسط پاییز و یک بار دیگر بعد از اتمام گلدهی باید مقدار کمی کود داده شود. برخی از این گیاهان به شرح زیر میباشد:
گلدهی: از اواسط بهار تا اوایل پاییز گل میدهد.
نیازها: در نور کامل و ترکیب خاکی تشکیل شده از ۲ قسمت خاک لوم، ۲ قسمت ماسه و ۱ قسمت خاک برگ برگ پوسیده رشد مطلوبی دارد اما از نظر خاک گیاه کم توقعی است و به تقریب در تمام خاکها رشد میکند.
افزایش: از طریق کاشت بذر و ریشهدار کردن قلمه در بهار یا تابستان قابل افزایش است. قلمه آن به راحتی در ماسه مرطوب ریشه میدهد. در مناطق سرد میتوان گیاهان را قبل از شروع سرما جمعآوری کرد و از آنها قلمه تهیه و در گلخانه در بستر ماسهای ریشهدار کرد.
گونههای مهم:
Aptenia cordifolia: گیاهی گوشتی با برگهای سبز براق قلبی شکل تا تخممرغی به طول 5/2 سانتیمتر است که روی ساقههای سست به طول حدود 60 سانتیمتر رشد میکنند. گلهای قرمز ارغوانی به قطر 5/2 سانتیمتر در بهار و تابستان ظاهر میشوند. رقم ‘Variegata’ دارای برگهای حاشیه سفید است. برای فضاهای کوچک قابل استفاده است و گیاهان باید با فاصله 30 تا 45 سانتیمتر کشت شوند. با کاشت بذر و ریشهدار کردن قلمه قابل افزایش است.
Kaffir fig, Hottentot fig) Carpobrotus spp).: بومی نواحی خشک آفریقای جنوبی، استرالیا، شیلی و مکزیک است. گیاهی چندساله گوشتی با عادت رشد خزنده است که برگهای آن گوشتی و متورم، سهگوش، متقابل، صاف و گاهی خالدار بوده و در پایین به صورت جفتی روی ساقه متورم قرار دارند. گلهای مینا مانند آن بدون دمگل با گلبرگهای فراوان بوده و از اواسط بهار تا اوایل پاییز ظاهر میشوند. در نواحی سرد در گلخانه سرد یا معتدل نگهداری شده و یا به صورت یکساله حساس به سرما در هوای آزاد کشت و کار میشود. در نواحی گرمتر به عنوان گیاه پوششی در خاکهای شنی و محل آفتابی در باغچه کشت میشوند. گیاه مناسبی برای حفظ خاکهای شنی است. گیاهان سطح قابل ملاحظهای را در زمینهای مسطح و کمی شیبدار میپوشانند. از کاشت گیاهان در زمینهای با شیب تند باید خودداری کرد چون وزن گیاهان در محلهای خیس شده باعث جابجا شدن آنها میشود. در تهران به مقدار زیاد در باغچههای سنگی کاشت شده و به طور معمول زمستان را بدون آسیب پشت سر میگذارد اما در سالهایی که هوا خیلی سرد شود تا حدودی آسیب میبیند اما با گرم شدن هوا رشد مجدد را از سر میگیرد.
C. acinaciformis: ساقه خزنده آن به طول 5/1 متر یا بیشتر با انشعابات جانبی کوتاه رشد میکند. برگها به طول 9 سانتیمتر به رنگ سبز خاکستری است که در سطح بالایی قسمت پایین دارای تاولهایی است. گلها به رنگ ارغوانی مایل به قرمز کم رنگ به قطر 12 سانتیمتر است که در اواسط روز باز میشوند.
C. edulis: ساقهها پهنشونده به طول 2 متر یا بیشتر بوده که در طول خود ریشهدار میشوند. گلهای زرد رنگ و به قطر حدود 12-8 سانتیمتر است که در بعد از ظهر باز شده و سپس در طول روز صورتی رنگ میشوند. میوههای آن خوراکی و انجیز مانند است.
Red spike) Cephalopyllum): ارتفاع هر گیاه به ۵/۷ تا ۱۲ سانتیمتر و گسترش عرضی آن به 45 سانتیمتر میرسد. برگها نوکتیز و به رنگ قرمز برنزی و انگشتی شکل است. روی گیاه پس از دو سال گلهای قرمز در زمستان ظاهر میشود اما برخی میتوانند در سراسر سال گل بدهند. با کاشت بذر در بهار و تابستان افزایش مییابد.
Delosperma: از نظر مقاومت به سرما دارای تنوع هستند. D. ‘Alba’ حساس به سرما و دارای برگهای سبز درخشان و گوشتی استوانهای روی ساقههایی که به آرامی گسترش مییابند، میباشد. این ساقهها همزمان با گسترش در سطح زمین ریشهدار میشوند. گلهای سفید کوچک در تابستان افزایش مییابد.
در نواحی سرد گیاهان در زمستان بوسیله برف یا مالچ زمستانه محافظت میشوند.
D. cooperi نسبت به سرما مقاومتر بوده و تا ارتفاع حدود 10 سانتیمتر و گسترش عرضی 60 سانتیمتر رشد میکند. برگهای آن بهتقریب استوانهای و انگشتی شکل است. گلهای ارغوانی درخشان به قطر حدود 5 سانتیمتر در طول تابستان ظاهر میشود.
D. nubigenum: مقاومت به سرمای آن از دو گونه قبلی بیشتر است. گیاهان زمین را با تشکیل فرشی ضخیم از برگهای استوانهای سبز روشن که در پاییز به رنگ قرمز در آمده و تا بهار به همین رنگ باقی میمانند، میپوشانند. گلهای زرد رنگ آن به قطر 5/2 تا 5 سانتیمتر بهتقریب یک ماه سطح گیاه را میپوشانند.
Drosanthemum: به سرما حساس بوده و نقاط درخشان روی برگهای آن دلیل نامگذاری آن به نام گیاهی یخی است.
D. floribundum: سطح بزرگی را با لایهای به قطر 15 سانتیمتر از برگهای ریز میپوشاند. در بین گیاهان یخی این گیاه بهترین گیاه برای کنترل فرسایش در محلهای شیبدار است. در اواخر بهار گیاه با گلهای صورتی روشن پوشانده میشود.
D. hispidum: گیاهی بوتهای شکل که به ارتفاع حدود60 سانتیمتر و پهنای 90 سانتیمتر رشد میکند. دارای برگهای استوانهای به طول 5/2 سانتیمتر و گلهای ارغوانی درخشان به قطر 5/2 سانتیمتر است که ظاهری یکدست را در اواخر بهار و اوایل تابستان ایجاد میکند. برای پوشش سریع گیاهان باید به فاصله 45 سانتیمتر کشت شوند.
Lampranthus: گیاهانی پهنشونده و نیمه بوتهای با برگهای سبز خاکستری و انگشتی شکل هستند که از اواخر زمستان تا بهار گلهای جالب توجهی را تولید میکنند که گلدهی آنها تا پاییز ادامه دارد. گونههای محتلف آن با بذر و قلمه افزایش هستند. گیاهان باید با فاصله 30 تا 45 سانتیمتر کشت شوند.
گلهای نارنجی درخشان به قطر 5 سانتیمتر در L. aurantiacus روی گیاهان بوتهای فشرده که ارتفاع حدود 40 سانتیمتر دارند ظاهر میشود. رقم ‘Glaucus’ دارای گلهای زرد شفاف و رقم ‘Sunman’ دارای گلهای زرد طلایی است.
L. productus: ارتفاعی مشابه گونه قبل داشته ولی گسترش آن بیشتر است و دارای برگهایی با نوک برنزی و گلهای ارغوانی به قطر 5/2 سانتیمتر است.
L. spectabilis: تا ارتفاع ۳۰ سانتیمتر رشد کرده و گلهایی به قطر 5/2 سانتیمتر تولید کرده که در رنگهای صورتی متمایل به یاسی، صورتی مایل به قرمز، قرمز و ارغوانی مشاهده میشوند.
Redondo creeper) L. filicaulis): از نظر اندازه و بافت از سه گونه دیگر متفاوت است. ساقههای خزنده و نازک، برگهای کوچک و گلهای صورتی کوچکی تولید کرده و پوششی به ارتفاع 10 سانتیمتر ایجاد میکنند. گیاهان به آرامی گسترش یافته و برای سطوح کوچک مناسب هستند.
Malephora: گیاهی حساس به سرما با برگهای انگشتی به رنگ سبز خاکستری است که پس زمینهای فشرده ایجاد میکند. گلدهی اصلی آن در بهار است اما در سراسر سال گلهایی روی گیاه ظاهر میشود. با بذر و قلمه قابل افزایش است. گیاهان باید با فاصله 30 تا 45 سانتیمتری کشت شوند.
M. crocea: گیاهی کند رشد با گلهای زرد با سایه قرمز به قطر 5/2 سانتیمتر است.
M. c. ‘Purpureocrocea’: دارای گلهای صورتی است که با برگهای سبز مایل به آبی آن هماهنگی دارد و میتواند برای کنترل فرسایش در زمینهای با شیب متوسط بکار رود.
M. lutea: گیاهی متراکمتر است که به ارتفاع 30 سانتیمتر رشد کرده و دارای برگهای سبز خاکستری و گلهای زرد کوچک است.
Attachment
سلام مهندس جان نوکرتم مهندس بدادم برس.داداش این گلم از این جونورای خیلی خوشکل و بانمک داده چیکارش کنم دلیلش چیه به نظرت ممنون میشم جواب بدی.
سلام اسم این شپشه ارد الوده راه حل سم ایمیداکلوپراید هست
Attachment
سلام ببخشید این گیاه رو من گذاشتم توی آب برای قلمه زدن ، درسته یا باید تو خاک بزارمش؟ لطفا سریع جواب بدین
ممنون.
سلام کراسولا را اینطوری قلمه نمیزند بزنیدش توی خاک شنی ریشه میده تهش را هم بصورت اریب ببرید
Attachment
سلام میشه کمکم کنید؟؟؟؟؟؟؟؟مازیارخان خاهشا……مهندیس ی چندروزی نیستند کاکتوسهام دارند باسری هندسی قدعلم میکنند
سلام عذرا جان رشد طولی کاکتوس ها معمولا به دلیل کمبود نور و زیاد روی در آبیاریه با توجه به فصل حاضر سعی کن نور کاکتوس ها را زیاد کنی و ابیاری را کمتر از قبل کن بذار چند روزی از خشک شدن کامل خاک بگذره و از ماه دیگه کلا ابیاری به یکبار در ۲ یا ۳ هفته تقلیل پیدا کنه ضمنا کود دهی را هم متوقف کن البته تا اون زمان خود استاد سرشون خلوت میشه و توصیه های لازم میدن خدمتان امیدوارم تونسته باشم کمکی کرده باشم
سلام مازیار جان درگیر نمایشگاه گل تهران بودم نرسیدم این جند روز ، خوبی شما؟ دستت درد نکنه
سلام مازیار خان ببخشید مزاحم میشم شما مازیار ب… پاترونه شرکت BG… security هستید؟البته خیلی عذر میخوام اگر خودتان هستید من از دوستانه Le Banner هستم و یک کار واجبی با شما دارم امیدوارم که اشتباه نگرفته باشم در هر صورت هم از شما و هم از مهندس سجادی معذرت میخوام
سلام داریوش جان آره خودم هستم اما بین اینهمه مازیار از کجا فهمیدی؟:)) فرمودید دوست ژروم هستید ؟ من به ژروم زنگ میزنم میگم شمارم را بده به شما خوشحال میشم بتونم کمکی بکنم شما ایران تشریف داری یا پیش ما هستی؟
salam mazyar khan donya kochik tar az in
harfast kheyli shak nakon
manam do ta az dostam ke taghriban sal bood az ham bi khabar bodim ro emroz didam omade bodand bara tasfiye faraghotahsili daneshgah manam shoke shodam
سلام مازیار خان وقت بخیر من چون تمام توصیه های مهندس سجادی را با دقت دنبال میکنم اتفاقی کامنت های شما را خوندم و چون یکبار Le Banner بهم گفته بود که شما عاشق گل و گیاه هستید و هرجا دوره آموزشی گیاه شناسی باشه کار و زندگی را ول میکنید میرید اونجا :)) شکم برد که شما باشید ضمنا من ساکن ایرانم اما مرتب میام پیش شما حتی در یکی از ترم های اسپشیال سکوریتی که اسم شما بعنوان مدرس نوشته شده بود شرکت کردم که متاسفانه کس دیگه ای تدریس کرد الان به Le Banner زنگ زدم گفت شما باهاش تماس نگرفتید و بدون اجازه شماره نمیتونه بده.با پوزش فراوان از استاد سجادی عزیز
سلام داریوش جان به ژروم زنگ زدم گفتم شمارم رابده بهت بهم گفت چکارم دارید انجام میدم برات همیشه خوشحال میشم برای یک هموطن کاری انجام بدم تو غربت ضمنا ژروم خیلی ازت تعریف میکرد.زنگ بزن بگم مدارک را کجا دی اچ ال کنی
دوستان لطفا به دادم برسید ، دز مصرف دیازینون چقده ؟؟؟ منظورم اینه که چه مقدارشو با یک لیتر آب مخلوط کنم ؟؟؟ ملخا دارن گیاهامو از بین میبرن 🙁 میترسم زیادی مخلوط کنم عوض اینکه ملخه بمیره گلام خراب شن 🙁
با سلام دز مصرفی روی شیشه سم باید نوشته باشه اما میتونید یک ونیم تا ۲ سی سی از سم را با آب خوب مخلوط کرده و استفاده کنید ضمنا سم مخلوط شده را انبار نکنید ط
عزیزم ازت چه پنهون امروز با یکی دیگه رفتم سر کار رییس نبود نگو در خرابه من که رفتم بیرون همکارم هم باهام اومد بیرون باد خوردبه در، در بسته شد دوتایی موندیم بیرون رییس اومد اونروشم نشونمون داد :))) :((( این کاکتوس هارم وقتی بچه بودند اخرهای پاییز بود ترسیدم چون هوای اتاقم سرده نگیره گذاشته بودمشون توی بخاری !!!!!بعد ی مدت که دراوردم ازاون وقت تا حالا اینطوری شده ولی بازم مرسی از محبتت
سلام عزیزم خوبی شما؟ ۲ سی سی با سرنگ بکش بریز توی یه پارچ اب حل کنید اسپری کنید روی گلتون
سلام. آیا شما در بازار گل محلاتی دیگه غرفه ندارین؟
سلام عزیزم فعلا نه ولی به زودی شعبه افتتاح میشه توی بازار
سلام با تشکر از شما سوالم اینه که گل ناز سرمای زمستون میتونه تحمل کنهیا اینکه باید حتما محافظت بشه از سرما ما تو باغچنون گل ناز کاشتیم و رشد خوبی داشته نیاز هست که تو زمستون سرش مشما بکشیم
سلام عزیزم خوبی شما؟ به سایت خودت خوش اومدی…..روش برف بشینه گرم میشه و مشکلی نداره ، میتونید بزارید بمونه طوریش نمیشه البته توی اردیبل و نقاط سرد سیری یه مشما روش بکشید
سلام آقای مهندس. وقتتون بخیر. از اونجایی که من برای گوجه زینتی صفحه ای پیدا نکردم مجبور شدم سوالم رو اینجا بپرسم. خواهش می کنم جواب بدید. یه حشرات سفید رنگی روی برگهای گوجه دیدم. برگهاشم داره خشک میشه و می افته. گل میده ولی قبل از اینکه گوجه بشه می افته. روی برگهاشم نقطه های ریز سفید ظاهر شده. کمک کنید. چیکار باید بکنم؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ اولا اون گیلاس مجلسی هم نه گوچه زینتی ! صفحشم موجوده ! دوما اینکه باید یه سم کونفیدور بهش بزنید تا مشکلش حل بشه و افات از بین برند.
مرسی ممنون. راستی این گیلاس مجلسی بعد از اینکه افات کشی شد باید با چی تقویت بشه؟ خیلی ضعیفه شاخه هاش. واسه گل انگیزیش چیکار باید بکنم.
خواهش میکنم باید با کود کامل گرین نیم لیتری تغذیه بشه تا خوب میوه بده بهتون و اصولا باید توی تراس یا بالکن باشه این گل
سپاس
با سلام
چند تا گلدان گل ناز یخی Aptenia cordifoliaیا همان ناز آویز دارم که البته خیلی زیباست.با سرد شدن هوا خشک میشود.با توجه به سبز و قشنگ بودنش ،میتوانم با انتقال دادن آن به درون منزل که با بخاری گازی گرم میشود و در جلوی پنجره آفتابگیر جنوبی ،حفظش کنم؟شرایط آبیاری و کود دهی آن در دمای گرم شده درون منزل (که در زمستان معمولا با بخاری بین ۲۵ تا ۳۰ درجه است) چگونه باشد؟
در مورد سایر گیاهان اگر گلدانشان به درون منزل منتقل شود ،شرایط آبیاری و کود دهی و نگهداری چگونه خواهد بود؟ حیف است که گلدانهای سبز و زیبا با سرمای زمستان نابود شوند.البته قطعا فصل بهار فصل رویش است.
سرما در شیراز در شبهای دی ماه برای ۱۰ تا ۱۵ روز به ۶ تا ۷ درجه زیر صفر هم میرسد. در آذر و اسفند و بهمن دماهای ۲ تا ۴ درجه زیر صفر هم داریم .با این حساب کدامیک از گیاهان زیر باید از حدود این سرماها محافظت شوند؟
شمعدانی
کالانکوئه
سوسن عنکبوتی
الوئه ورا
سدوم
اشک تمساح
برگ بیدی ابلق
کراسولا خرفه ای
یوکا
برگ بیدی بنفش
کاکتوس گوش خرگوشی
کاکتوسهای کروی
ببخشید سوالم طولانی شد.به نظرم این سوال برای خیلی از دوستان مطرح باشد.باز هم ممنون از راهنماییهای فنی و کارشناسانه و ارزنده شما.
سلام بهتره همه گلاتون رو درشرایط سرما بیارید خونه ازش مواظبت کنید ولی اگه شمعدونی +نازیخی رو تو زمستون که تو زمین کاشتید روش ی مشمبای کلفت بکشید که یخ نزنند میتونند بعد از بهار دوباره رخ بزنند البته من برگ بیدی و کالانکوئه رو میزارم تو راه پله فقط کاکتوس جای گرم میخاد و باید ازسرما محافطت بشه الوئه ورا هم تو خونه پشت پنجره میذارم
موفق باشید 🙂
Attachment
شرمنده من متاسفانه صفه سوال شمارو ار سایت ندارم ولی از رو ایمیلم دیدم درمورد شمعدونی و نازیخی باید بگم من خودم هیچ یک از گلهام رو تو حیاط نمیکارم چون ارومیه خیلی سرده ماکزیمم نگهداری گلها تو حیاط تو ارومیه از اواسط اردیبهشت تا اواسط ابان هست ولی همسایه ها توی بالکن تو فلاورباکس میکارند تو زمستون روش نایلون ضخیم میکشند دیدم من خودم تو پاییز به بعد کود کامل میدم زمستون اهن و نزدیک بهار گلدهی که برا بهار وعید پر گل شند گلهام .خونمون محوطه جنوبیه منم گلهارو بعد از اینکه به شیشه مشما کشیدم (پنجره دوجداره نداریم)میذارم جلو پنجره نور بخورند ضعیف نشند با این حال خانوادگی کارمندیم و ازصب بخاری ها خاموشه گلها سردشون ننمیشه درضمن میتونید توی ی اتاق بذارید و در اتاق روهم ببندید که بازم گرم بمونه تا عصر ابدهی هم تو این شرایط خونه ما هر ۶ روز یک ضره درحدی که خاک نم بمونه بسه منم ی ۱۵روز بعد گلام رومیارم خونه تازشم الان هوای اینجا بد نیست شمدونیهام پوک وبدون برگ شده بودند اکثرا قلم کردم حالشون بد نیست سلام میرسونند:)ی نازیخی هم قلم زدم تابستون برگ بیدی ابلغم داشت نابود میشد اونم قلم زدم تو حیاطه حالشون خوبه:)
اینم از تجربیات من
راستی یادم رفت ناز گوشتی (کارپوبروتوس) مقاومتش به سرما میگن زیاده ،تا چه سرمایی رو تحمل میکنه؟طی دوره سرما برای گلدهی آن ضروری است؟یا نیاز سرمایی برای گلدهی ندارد؟بازهم سوالم طولانی تر شد .ببخشید
درضمن کمک اضطراری من از ارومیه بود شهر یخ ویخبندان که از اواسط اذرماه بدون بخاری سرکردن محاله! وزمستونهای فوق العاده سرد داره