گل های بیرونی ۸۲ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۵ شهریور ۱۳۹۲

معرفی گل فریزیا

فریزیا

نام انگلیسی

Freesia

نام علمی

Freesia refracta

فارسی رایج

فریزیا

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

گل

رنج قیمت

3500-5000

از خانواده

Iridaceae

خاستگاه

از کنیا تا جنوب،آفریقای جنوبی(بیشتر ایالت کیپ تاون)

    سلام دوستان حالتون چطوره؟ سجادی هستم درخدمتتون میخوام امروز یک گل خیلی زیبا و شیک و اعیونی رو بهتون معرفی کنم،من خودم  معمولا گلهایی رو نگهداری میکنم که هم جدید باشن و هم توی هر خونه ای نباشن، این گل هم یکی از همین گلهایی هستش که من تجربه ی کار کردن باهاشو دارم و خیلی گل خوبو زیباییه.یروز داشتم از راه پله میومدم بالا یهو دیدم یه بوی عطری توی راه پله آپارتمان پیچیده، اولش فکر کردم کسی ادکلن زده ولی بعدا که رد بو رو پیدا کردم دیدم این گلش توی شب ها چه عطری میده بیرون واقعا گل معطر و دوست داشتینیه! این گل بومی آفریقای جنوبی بوده و گیاهی دایمی و حساس به سرما است که با پداژه افزایش می یابد. برگ ها دراز و به رنگ سبز روشن بوده و از وسط برگ ها ساقه های گلدهنده بیرون می آید که هر یک از این ساقه ها در انتهای خود، که نسبت به بقیه ساقه زاویه 90 درجه دارد، به طور معمول 4 تا 8 عدد گل معطر قیفی شکل تولید می کنند که به رنگ های زرد، صورتی، قرمز، آبی یا سفید است. گل آذین از نوع سنبله و گل ها به طور معمول به صورت افقی شکوفا می شوند. از محور برگ ساقه اصلی، ممکن است ساقه های فرعی رشد کرده هر کدام دارای گل آذین باشند. این گل به خاطر عطر بسیار مطبوع آن، بیشتر به عنوان گل بریدنی کشت و کار می شود..

 گلدهی: در حالت طبیعی (بدون پیش رس کردن) با کاشت بذر در بهار شاسی سرد، از اسفند تا خرداد ماه گل می دهد. با فراهم کردن دمای مناسب (۱۵-۱۳درجه) در گلخانه با کاشت پداژه ها در مواقع مختلف می توان در تمام طول سال گل تولید کرد. در مناطق با تابستان خنک، فریزیا در طول سال گل می دهد ولی در مناطق با تابستان های خیلی گرم، دوره گلدهی به اواخر پاییز تا اواخر بهار محدود می شود.

گلدهی فریزیا

گلدهی فریزیا

نیاز ها: فریزیا به سرما حساس است و چون تحمل سرما را ندارد در باغ استفاده نمی شود و نیاز به یک فصل طولانی رشد در دماهای پایین دارد. در زمان گلدهی جهت افزایش دوام آن، باید در محل سایه نگهداری شود. به خشکی بسیار حساس بوده و باید هر روز آبیاری شود ولی نباید بیش از حد آب داده شود چون باعث پوسیدگی پداژه می شود. دما مهمترین عامل کنترل رشد و نمو فریزیا است. زمانی که پداژه ها در اوایل تابستان برداشت می شوند و در فضای باز نگهداری می شوند، حداقل تا ۳ ماه حالت خفته دارند. برای شکستن خفتگی پداژه ها، باید آنها را به مدت بیش از ۱۰ هفته در دمای ۳۰ درجه نگهداری کرد. اگر پداژه ها در دمای کمتر از ۱۳ درجه نگهداری شوند سبز شدن شکست خورده و روی پداژه، پداژه جدیدی ظاهر می شود. به این پدیده نوچه دادن گویند. در دمای ۱۳-۹درجه ، این پدیده زیاد دیده می شود. دمای بیش از ۱۸درجه، باعث تعویق گلدهی و افزایش ارتفاع گیاهان و تعداد برگ ها می شود. در دمای پایین نیز گلدهی به تعویق افتاده و ساقه گل کوتاه تر می شود.

فریزیا به خاکی که رطوبت را حفظ کند و در عین حال دارای زه کشی خوبی باشد نیاز دارد. PH خاک باید 6/6 تا 5/7 باشد. برای کاهش خطر سوختگی برگ ها، خاک نباید فلوئور داشته باشد.فریزیا به غلظت نمک خاک حساس است. مصرف زیاد مواد غذایی باعث سوختگی ریشه شده و رشد محصول را متوقف می کند، بنابراین دادن کود ضروری نیست مگر اینکه تجزیه خاک کمبودی را نشان دهد.

کاشت فریزیا

کاشت فریزیا

افزایش:فریزیا با بذر و پداژه افزایش می یابد ولی به خاطر اینکه روش سنتی افزایش آن با پداژه باعث آلودگی های ویروسی زیادی می شود، تولید کنندگان به کاشت بذر که ۳-۲ ماه هم دیرتر به گل می نشیند روی می آورند. در صورت کاشت پداژه پس از حدود ۵ ماه و با کاشت بذر پس از ۸-۷ ماه گل می دهد.

بذر:بذر فریزیا در اسفند یا فروردین ماه در شاسی سرد و در خاکی سبک و قوی کاشته می شود. بهتر است پیش از کاشت، بذرها در آب خیس شوند. وقتی گیاهان به اندازه کافی بزرگ شدند آنها را در گلدان هایی به قطر ۱۴-۱۲ سانتی متر به تعداد ۱۲-۱۰ عدد در هر گلدان نشاء می کنند و دوباره این گلدان ها را در زیر شاسی می گذارند و تا موقعی که نشاءها بگیرند به آنها سایه می دهند. پس از آنکه هوای بیرون به اندازه کافی گرم شد و خطر یخبندان های اوایل بهار از بین رفت گلدان ها را از شاسی درآورده و پای دیوار جنوبی، در محلی سایه قرار می دهند. در فصل پاییز به تدریج گلدان ها را برای زوررس کردن به زیر شاسی  یا گلخانه منتقل می کنند. بدین ترتیب  گیاهان از بهمن تا اوایل اردیبهشت گل خواند داد ولی اگر گلدان ها را به ترتیبی که در بالا ذکر شد، زودرس نکنند به طور معمول از اسفند تا خرداد ماه گل می دهند.

بذر فریزیا

بذر فریزیا

پداژه:به وسیله پداژه نیز قابل افزایش است ولی کشت بذر بیشتر رایج است. چون فریزیا به سرما حساس است از اواسط پاییز تا اوایل زمستان هر ۸-۶ عدد پداژه را در یک گلدان به قطر ۱۲ سانتی متر کاشته و گلدان ها را در گلخانه ای نگهداری می کنند. در گلخانه تا موقع گلدهی گیاهان، باید گلدان ها در محلی قرار گیرند که کاملاً آفتابگیر باشد ولی به محض ظهور گل، برای اینکه دوام گل بیشتر باشد، گیاهان را در سایه قرار می دهند. در جنوب آفریقا، پداژه ها در پاییز جوانه می زنند و در زمستان در دمای به نسبت پایین ۱۰-۸ درجه گل می دهند. پس از گلدهی، رشد گیاه متوقف می شود و پداژه ها در طول تابستان به خواب می روند. دمای بالای تابستان، دوره خواب پداژه ها را شکسته و آنها را برای تندش در پاییز آماده می کنند.

پداژه ی فریزیا

پداژه ی فریزیا

نگهداری پداژه:پس از پایان یافتن گلدهی، آب گلدان ها را به تدریج کم کرده و سرانجام آنها را به کلی قطع نموده و در موقع استراحت گیاه، پداژه ها را از گلدان بیرون آورده و در انبار خشک و دارای تهویه با دمای ۳۰-۹ درجه تا پاییز نگهداری می کنند. اگر بخواهیم پداژه ها را زود بکاریم باید در دمای ۳۰ درجه نگهداری کنیم و در صورتی که بخواهیم آنها را برای مدت طولانی نگهداری کنیم باید در دمای ۲ درجه قرار دهیم.

برداشت و نگهداری گل:گل آذین باید زمانی برداشت شود که اولین گل، رنگ کامل گرفته باشد ولی کاملاً سفت باشد. گل ها را می توان در دمای ۱-۰ درجه به مدت ۱۰-۷ روز انبار کرد. پس از خروج از انبار آنها را می توان ۱۰-۵ روز نگهداری کرد.

نابسامانی های فیزیولوژیکی

۱-   پنجه ای شدن: دمای بالای ۱۸ درجه در زمان گل آغازی، باعث این ناهنجاری می شود. در این حالت براکته ها بزرگ شده، فاصله گل ها نامنظم و گل آذین ها غیرطبیعی است.

۲-   عقیم شدن گل: ناشی از شدت نور کم و یا دمای زیاد در زمان نمو سرسع گل است که این شرایط سبب خشک شدن جوانه گل می شود.

۳-   سوخنگی برگ: ناشی از وجود فلوئور در خاک است. برای جلوگیری از آن، از سوپرفسفات و دیگر ترکیبات فسفر دار بناید استفاده کرد.

۴-   نوچه دادن: ناشی از نگهداری پداژه ها در طی دوره خفتگی در دمای کمتر از 13 درجه است. در این حالت روی پداژه مادری، پداژه جدیدی تشکیل می شود.

فریزیا

فریزیا

فریزیا

فریزیا

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

چو شانه کرد صبا جعد سنبل سیراب

بنفشه بر طرف عارض چمن زد خال

میان صحن چمن عکس برگ گل بر جوی

چو آتشیست بر آمیخته به آب زلال

دیدگاه های شما

82 پاسخ به "معرفی گل فریزیا"

  1. شیرین گفت:

    سلام و خسته نباشید فروشگاه شما در حال حاضر بذر و یاپیاز این گل رو برای فروش داره؟ چون من سرچ کردم توی سلیتتون چیزی پیدا نکردم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.

    • خانم صابری گفت:

      سلام دوست خوب.
      فصل پیاز تموم شده.تو فروشگاه و تو کانال ما میتونید تهیه کنید.

      • شیرین گفت:

        سلام روزتون بخیر و شادی ممنون از پاسختون و کی میتونم پیاز رو تهیه کنم؟
        اگه امکانش هست آدرس کانالتون رو بزراید لطفا ممنون از شما.در ضمن من در بخش گل فوشیا سوالاتی ازتون پرسیده بودم که متاسفانه هنوز پاسخی دریافت نکردم ممنون میشم اگه لطف کنید و اونجا هم منو راهنمایی بفرمایید متشکرم

  2. ممنون از مطالب مفیدتون
    عمر این گل چقدره؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ این گل زیبا و خوش بو حدودا یه هفته روی گل هست و شاخه بریده هم ده روزه

  3. علیرضا گفت:

    سلام روزبخیر
    من پیازفرزیا رااسفندماه داخل گلدان وتوی پاسیونگه داشتم برگ دادتوی اردیبهشت کاشتمش توی باغچه هواکمی سرد شدوباران زیادی اومدهردوجوانه ها خشک شدند بذارم توی باغچه بمونه یابایدزمستون ازخاک باغچه به گلدون انتقال بدم ساکن اراک هستم آب وهواسردوخشک
    باسپاس فراوان

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیززم خوبی شما؟ بهتره توی گلدون باشه تا توی پاییز بهتون گل بده زمستون هم میتونه توی باغچه باشه و بهار بهتون گل بده ، توی گلدون میتونید پیشرس کنید گیاهتون ررو.

  4. رزیتا گفت:

    سلام وقت بخیر
    من گل فریزیا رو دارم گل و برگها خشک شدن میشه برا ادامه نگهداری راهنمایی کنید
    پیاز ها اگه تو گلدون بمونه عیبی داره
    ممنون از توجهتون

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید بذارین توی همون گلدون بمونه ، تا خودش با فراهم شدن شرایط دوباره جوونه بزنه…فقط برگها شو از ته بزنید وقتی کامل خشک شد

  5. محمد جعفری گفت:

    سلام مهندس ، ممکنه این سوال پیش پا افتاده تلقی بشه ولی اگر ممکنه مطلبی در خصوص تشریح ریزوم ، ژوخه ، پداژه ، سوخ و .. ارایه بفرمایید.

  6. علی گفت:

    سلام مهندس جان
    یه سوال داشتم ممنون میشم مثل همیشه راهنمایی کنید وقتی گیاه یک نوبت گل میده باید گل ها رو چید تا دوباره گلدهی انجام بشه یا بمونه روی گیاه تا خشک بشه و خودش دوباره گل میده؟
    ممنون

  7. عدالت گفت:

    سلام.اول از همه میخوام تشکر کنم از سایت و فروشگاه خوبتون.من آذرماه امسال چند تا پیاز فریزیا خریدم ازتون(طبیعتا هنوز گل نداده).چند روز پیش متوجه سیاهی برگا شدم واسه همین با پیاز از تو خاک درشون آوردم دیدم انتهای برگا ورم کرده و انگار داره روی پیاز مادری تبدیل به پیاز جدید میشه وبعضیاشون پیاز مادری خودش درحال پوسیدنه ولی یکیشون پیاز مادریش هم سالمه. میخوام بپرسم این شاخ و برگایی به این پیازهای جدید وصله امسال گل میده؟؟ و از چه کود هایی استفاده کنم که این پیازچه هارو واسه سال بعد تقویت کنم؟ ببخشید زیاد حرف زدم. ممنون میشم اگه جواب بدین

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ کود گلدهی با پناسیم بالا تر بهش بدید شما تا پیازاش تقویت بشن و گلدهی توی عید ممکنه انجام بشه …

  8. مهدی گفت:

    سلام و درود.قبل از همه چیز باید از فروشگاه و سایت عالیتون تشکر کنم.آقا پوسیدگی پیاز فریزیا امونمو بریده! همش پیاز فریزیا میکارم و یه مدت بعد کاشت قبل گلدهی میپوسن و حالت خمیری به خودشون میگیرن جونمو به لبم رسونده. تورو خدا بگین چیکار کنم که از لذت گلهای ظریف و معطرش محروم نشم

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      مهدی جان سم ضد قارچ باید بزنید بهش تا جلوی پوسیدگی رو بگیره و پیشگیری کنه…ضمنا محیط تهویه دار باشه مثلا راه پله روشن کنار پنجره توی خونه گل نمیده … کود پتاس بالا بدید

  9. حامد گفت:

    سلام
    تجربه شخصی من از اولین کاشت ٢٠ پیاز. اول عرض کنم که تا دو هفته پیش به کل ناامید شده بودم. پیازها برگ داده بودن و خیلی هم بلند شده بودن بشکل علفی.
    درس اول اینکه هیچوقت در داخل منزل نگهداریشون نکنید. و البته نور خیلی مهمه. بنظر من و با توجه به آب و هوای تهران امسال و در سالهای گذشته راه پله بهترین جاست. امروز که این متن رو مینویسم متاسفانه یک گلدانم که ٣ تا پیاز داشت خشک شد اما الباقی رفتن روی گل. از زمان کاشت تا الان ٣ ماه بیشتر شده که البته بد هم نشد خوردیم به عید.
    نکته قابل توجه؛ پیازهای گل زرد هم درشت تر هستند و البته قوی تر. و اول اونها رفتن روی گل.
    سال آینده میخوام از مهندس ١٠٠ تا پیاز بگیرم برای خودم و اطرافیان و همسایه ها.
    مهندس جان بابت اون یه گلدون راهنمایی بفرمایید.
    بهاری بمانید.

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام حامد جان خوبی؟ خیلی ممنون بابت این تجربه کاملا درست هست من خودم توی راه پله روشن نگهداری میکنم و همیشه گل رو دارم.

  10. علي گفت:

    سلام و عرض ادب یک سوال دارم مهندس جان
    اگر شرایط را برای این گل فراهم کنیم ممکنه در طول تابستان مدام گل دهد؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم بله فقط یادت باشه تابستون وقت استراحت گل های پیازیه ! بهتره تیر ماه قیچی بشه تا شهریور مجدد رشد کنه و ابان ماه مجدد بهتون گل بده ! کلاگیاهیه که همیشه هستش و روی گله خیلی گله خوشحالیه😊

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید