برگهای نقطه دار و تیره ی شمشاد اصلی ترین چهره ی این گیاه است. این درختچه جایگاه رویش گلهای ظریف و ریز است.
هر دو نوع این گیاه، برگ نعنایی (b.sempervirens) و ژاپنی (B.microphylla var.japonica) می توانند تا ارتفاع زیاد رشد کنند، ولی غالبا آنها به صورت پرچین یا قیچی خورده در حاشیه ی باغچه ها یا جدا کننده فضاهای مختلف دیده می شوند. شمشادها گیاهانی پایا و پردوام اما کند رشدند و پس از ۵ سال به ارتفاع ۱ متر می رسند. برگ هردو نوع شمشاد فوق الذکر کوچک است. نعنایی (انگلیسی) تیره و پر نقطه، اما ژاپنی سبزبراق و ملایم و گردتر. گلهای شمشاد ها بسیار کوچک و اندکی معطرند، به همین دلیل به شدت جاذب زنبورها هستند. بوته شمشاد را غالبا ابتدا در درون ظرف یا گلدان پرورش می دهند.
شرایط مناسب
اقلیم : شمشاد نعنایی مناطق سرد تر را ترجیح می دهد،اما شمشاد ژاپنی،با این که سردی را تحمل میکند ،مناطق معتدل را بیشتر دوست دارد.درختچه های شمشاد برای جاهای خیلی گرم مناسب نیستند!!
میزان نور و دما : برای درآمدن به شکل متراکم و انبوه،به آفتاب کامل نیاز دارد.
خاک : شمشادها بیشتر خاکها را تحمل میکنند،اما بهترین رشد را در خاکی دارند که زهکشی ان محتوی مقداری مواد آلی باشد.
طرز کاشت و پرورش:
تکثیر: از طریق کاشت بذر قابل تکثیر است،اما بهترین روش تکثیر آنها کاشت قلمه های نیمه خشبی است که در هر موقع از ماههای اواخر بهاریا پاییز گرفته می شود.
آبیاری : شمشاد های کاشته و سازگار شده،خشکی را تحمل میکنند،اما بهترین رشد و سرسبزی را وقتی خواهند داشت که در ماههای گرم آب کافی به آنها برسد(منظم و عمیق)شمشاد های کاشته شده در گلدان را باید همیشه،مخصوصا در ماههای گرم تابستان ،خوب آب داد
کوددهی: آرد استخوان یا غذای کامل گیاهی را در ابتدای بهار و در اواسط تابستان می توان به کار برد.اگرچه خیلی نیازمند موادغذایی نیست ولی باغ شیشه ای توصیه می کند هرگز دادن کود را کنار نگذارید!!
مشکلات : هیچ آفت یا درد و مرض خاصی این گیاه مقاوم را مبتلا نمیکند!(:دی)
گلدهی :
دوره ی گلدهی شمشادها فصل بهار است،اما گلهای آنها ظاهر قابل توجهی ندارد.
هرس:
درهر وقت سال می توان آنها را قیچی کرد و به هر شکل دلخواهی دراورد.اگر شمشادها را به طور منظور ایجاد حریم یا حایل کاشته اید یا منظورتان شکل خاصی است بهتر است به جای قیچی باغبانی و قطع تک به تک شاخه ها از وسیله سرزنی جمعی (قیچی بزرگ) استفاده کنید.
نکته برای طراحان و دانشجویان!!
معمولا چه مردم عادی چه دانشجویان و حتی تولید کنندگان در شناسایی شمشاد معمولا دچار اشکال می شوند.
برخی تمام شمشاد ها را از یک خانواده می دانند در صورتی که اینطور نیست مثلا این شمشاد
که به اشتباه عوام شمشاد پرتغالی می گویند در واقع euonymus japanese
یا شمشاد نعنایی یا شمشاد طلایی از خانواده (سلاستراسه یا کتور) میباشد.
و شمشاد ژاپنی
در واقع buxus sempervirens از خانواده Buxuceae میباشد.
همچنین عمده دانشجویان تفاوت بین ترون و شمشاد را به درستی نمیدانند. ویژگی شمشاد این است که برگهای آن دندانه دار و مضرس است و نام علمی ترون Ligustrum vulgare وازجنس برگ نو یا ligustrum واز خانواده زیتون ها میباشد این گیاه بر خلاف شمشاد خزان کننده است و جدیدا به علت سو استفاده از وجود شمشاد در بلوارها(حدس بزنید چرا؟!) از ترون به جای شمشاد استفاده می شود.در ضمن ترون نیاز آبی بیشتری دارد ولی شمشاد نعنایی به علت اینکه از زیرخانواده های افوربیا هست نیاز آبی کمتری دارد.
قارچ فیتوفترا یا بلایت شمشاد:
باعث خشک شدن برگهای شمشاد شده و تا پایین آن را خشک میکند به خاطر حضور این قارچ در خاک و آمدن آن روی برگ ها به خاطر پاشش آب میباشد تنها راه حل هرس شاخه های خشک و سم پاشی با قارچ کش های سیستمیک میباشد.
آنتراکنوز شمشاد:
نوعی قارچ میباشد که شمامل نقاط دایره ای سوخته با مرکزی خاکستری میباشد راخ حل آن هم هرس و سوزاندن برگها و ضد عفونی با قارچ کش های پایه مسی
گال شمشاد :
به صورت غده ای بزرگ روی شاخه و برگ ها خود را نشان میدهد و تنها درمان آن پیشگری است یعنی با قیچی ضد عفونی شده گیاه را هرس کنیم یا با خمیر بوردو فیکس هم میتوان تا حدودی از مرگ آن جلوگیری کرد.
Attachment
سلام
خسته نباشید
این دانه ها ( یا میوه ها) چیه؟
روی شمشادها
سلام عزیزم خوبی شما؟ اینا میوه ی گل ترون هست که بذرش توشه ! میتونید خشک کنید بکارید 🙂
Attachment
سلام این شمشاد توپی من خیلی زنده بود نمیدونم برگاش چرا اینجوری مچاله بی حاله شده کمکم کنین بزور اینو پیدا کردم نمی خوان از دستش بدم ابیاری ۱ مدت ۳ روز ۱ بار میدادم ۱ لیوان این دفعه اخری هفته ۱ بار اب دادم خاکشم از بازار خاک بنسای با پیت ماس قاتی کردم دادم کمکم منید ممنون میشم راستی جاسم تو بالکنه افتاب مستقیم نمیخوره
Attachment
با سلام.روزتون خوش.جناب مهندس من یه شمشاد دارم که یک هفته است برگهاش خشک میشه و میریزه و تقریبا همه ی برگها ریخته.توی بالکن و سایه روشنه.ابیاریش هم هر وقت خاک شک بشه انجام میدم.مشکلش چیه؟آیا راهی برای نجاتش هست؟ممنونم که جواب میدین.
سلام عزیزم خوبی شما؟ گلدونش تنگ شده اب نگه نمیداره ، باید بره توی گلدون بزرگتر یا اینکه بره توی خاک باغچه ! گرما و خشکی موثره توی این مشکل.
خیلی ممنونم ازتون.ولی گلدونش مناسبه.آبیاری هم کم نبوده که با خشکی و بی آبی مواجه بشه.ممکنه قارچی چیزی باشه؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ نه عزیزم قارچ نیست باید بذراید توی سایه فعلا تا هوا خنک بشه ! روی بوته اب ریخته نشه و با کود تغذیه کنید ! این چیزی نیست
عخیلی خیلی سپاسگزارم
سلام استاد شمشاد ماهم همین طور شده تو باکس گل بزرگه مشکل جا نداره ولی تو این فصل کاشتیم هوانکشید ریشه هاش خوب هم بود یک ماهه اینطوری داره برگهای سبز خشک میشن و میریزند بیشتر از وسطهای گیاه
با سلام
شمشاد ژاپونیکام چند وقته برگاش زرد میشه بعد خشک میشه و میریزه
گلدونش بزرگه، داخل تراسه ،روزی حدود ۲ ساعت آفتاب مستقیم داره، غبارپاشی هم میکنم زمانی که آفتاب روش نیست ، وقتی خاک سطحیش خشک میشه آبیاری میکنم ،دلیلش چی میتونه باشه؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ غبار پاشی نباید بشه این گیاه ، سایز گلدون رو بررسی کنید تنگ نشده باشه و همینطور اب دهی به موقع انجام بشه این شمشاد سایه پسنده نور مستقیم نخوره بهتره !
سلام
من یه شمشاد توپی دارم آیا نگهداریش مثل شمشاد نعنایی وژاپنی است؟وابیاریش چند روز یکبار است؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید توی سایه درخت یا دیوار خیلی عالی میشه براش و با خشکی خاک باید اب داد.
سلام اقای مهندس
ما او باغچمون از همین شمشاد های سبز کاشتیم اول تابستون حالشون خوب بود
اول پاییز یکم کود حیوانی به باغچه دادیم
الان یه دو هفته ایی هست برگ شمشاد ها زرد میشه علتش چیه کم آبیه ایا؟؟ اخه از وقتی هوا سرد شده کمتر بهشون اب میدم
سلام عزیزم خوبی شما؟ کم ابی علتش هست الان زود بود کم کردید اب رو ! اب بدید و وقتی زمستون شد و برف و بارون بارید کم کنید ، تازه توی روزای خشک زمستون هم اید اب بدید
سلام
بالکن جنوبی دارم که سقف هم نداره و نور مستقیم خیلی زیادی داره.
شمشاد رو میتوانم توی گلدون بکارم و بگذارم تو این بالکن؟
آفتاب مستقیم و گرمای زیاد تابستان رو میتونه تحمل کنه؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ بله بهترین شرایط برای شمشماد هم همین شرایط هست 🙂 از کودای مخصوص تراس و بالکن استفاده کنین تا بتونه شرایط سخت رو راحتتر تحمل کنه
سلام من زمین دارم می خوا م دورزمینم شمشاد بکار بهترین نمونه ان چی بکار مرسی
با سلام و احترام
احتراما” ضمن تشکر از زحماتتان بخصوص در مورد کانال تلگرامی باغ شیشه ای به استحضار میرساند نظر به اینکه من در کشور کانادا زندگی میکنم و نیاز دارم که اسامی علمی گیاهان را داشته باشم لذا از شما خواهشمندم در صورت امکان اسامی علمی و انگلیسی گیاهان نیز در این کانال درج شود .
با تشکر و احترام
شاهرخ وکیلی آذر
سلام عزیزم خوبی شما؟ سایت خودتونه عزیزم ! توی این سایت ما اسامی علمی و لاتین و مستعار همه گیاهان رو دادیم همینطور خاستگاه همه گیاهان رو ! بهر حال تشکر جشم ازین هفته ببعد نام علمی گلها رو هم معرفی میکنیم…. 🙂
سلام
چند سالی هست نهال شاخه ای این گیاه(ترون) رو تهیه کردم و یک قسمت باغچه کاشتم برای ایجاد پرچین، بعد ها برای تکمیل طرح مورد نظرم خیلی دنبالش گشتم اما نتونستم پیدا کنم نهایتا پیدا شد اما با قیمت های بالا که واقعا عجیب بود! از همین رو به اجبار(!) روش قلمه زنی این گیاه رو یاد گرفتم(کاشت در بستر ماسه بادی) که بسیار جالب و راحت بود و این روش رو انجام دادم و جواب داد الان بعد ۴ ماه هنوز قلمه ها بعضا تا حدود ۱۰ سانت شاخه های جدید تولید کرده اند؛ منتظرم تا با تکمیل ریشه ها اون ها رو از بستر ماسه به خاک انتقال بدم بعد هم به زمین اصلی تو باغچه منتقل کنم.(مدیر محترم وبسایت کاش در مورد نحوه قلمه زنی این گیاه که خیلی ها دنبالش هستند لطف کنید یک مطلب مفصل بنویسید تا همه استفاده کنند و لذت ببرند.) ممنون.
سلام عزیزم خوبی شما؟از جاای گرونی قیمت گرفتی حتما ! چون کیسه ای میخرن هرکیسه ای یکی دو تومن بیشتر نبود ! روش شما درسته درمورد قلمه زنی ، تکثیرش به صورت تجاری توی اوایل زمستون در شاسی سرد صورت میگیره و در بهار گلدون میزنن و به بیرون منتقل میشه.. چشم حتما یه مقاله دراین باره میذاریم