سبزی و صیفی کاری ۳۴ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۲۳ مرداد ۱۳۹۴

کاشت سبزی جعفری

جعفری

نام انگلیسی

parsley

نام علمی

Petroselinum sp

فارسی رایج

جعفری

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

رنج قیمت

از خانواده

Apiaceae

خاستگاه

غرب و جنوب اروپا و شمال آفریقا

 

 

جعفری متعلق به تیره چتریان یا Umelliferae می‌باشد. برای این سبزی نام‌های علمی مختلفی ذکر کرده‌اند. البته جنس جعفری Petroselinum است، ولی دارای گونه‌های مختلفی می‌باشد. بضی نام علمی جعفری را Petroselinum crispum Mill می‌دانند، در حالی که تعدادی دیگر نام علمی P. sativum برای این گیاه در نظر می‌گیرند و عده معدودی نیز، آن را P. hortense می‌شناسند.

جعفری گیاهی دو ساله که در سال اول تولید برگ‌های روزت می‌کند و از آن‌ها به عنوان سبزی استفاده می‌شود. در سال اول طول بوته آن از 30 تا 40 سانتی‌متر تجاوز نمی‌کند. جعفری در سال دوم تولید شاخه گل‌دهنده می‌کند که طول بوته آن به بیش از 60 تا 70 سانتی‌متر نمی‌رسد. در انتهای ساقه‌ گل‌دهنده گل‌ها به صورت چتر Umbell درآمده، که تولید بذر می‌نمایند. بذر جعفری دارای اندازه کوچکی است که می‌تواند قوه نامیه خود را 3 تا 4 سال حفظ کند.

در کشورهای اروپایی و آمریکایی سه نوع جعفری وجود دارد:

الف) جعفری با برگ‌های ساده یا چعفری برگ پهن که به آن جعفری ایتالیایی گویند. بعضی آن را Hamburg می‌نامند. این نوع جعفری دارای ریشه گوشتی می‌باشد. از برگ‌ها و ریشه آن‌ استفاده غذایی می‌شود و در تهیه سوپ و غذا به کار می‌رود. نام علمی این نوع جعفری Petroselinum crispum var. neapolitanum می‌باشد.

 

جعفری ایتالیایی

جعفری ایتالیایی

 

 

ب) جعفری با برگ‌های مجعد و پیچیده، که فقط از برگ آن در تهیه غذا استفاده می‌کنند.

ج) جعفری با برگ‌های کاملاً مجعد و خیلی به هم پیچیده که به آن Moss هم می‌گویند. برگ‌های این نوع جعفری درتهیه غذا به کار برده می‌شود.

 

جعفری

جعفری

 

در ایران معمولاً دو نوع جعفری وجود دارد. یکی با برگ‌های ناصاف، چروکیده، کمی خشن و به رنگ سبز تیره، که این نوع جعفری صدمات مکانیکی و بسته‌بندی را بهتر از نوع دیگری تحمل می‌کند. نوع دوم عبارت است از جعفری با برگ‌های صاف، لطیف، نرم و به رنگ سبز روشن؛ که نوع اخیر در ایران طرفداران بیشتری دارد. البته نوع اول سرما و یخبندان را بهتر از دومی تحمل می‌کند.

 

آب و هوای مناسب

 

جعفری یک سبزی فصل خنک می‌باشد. در مناسطقی که زمستان ملایم دارند، مانند خوزستان براحتی به زندگی خود ادامه می‌دهد، ولی در مناطقی که زمستان سرد دارند، بوته‌های آن به وسیله کاه و کلش و یا حصیر پوشیده می‌شود. در نقاطی که زمستان‌های بسیار سرد و یخبندان دارند، قبل از شروع سرما بوته‌ها از زمین خارج شده، به محل مناسب، مانند گلدان و یا شاسی انتقال می‌یابند.

 

خاک مناسب

 

خاک جعفری باید عمیق، حاصلخیز و مملو از مواد آلی باشد. خاک اسیدی، مناسب کشت جعفری نیست. خاک‌های اسیدی را می‌توان به وسیله آهک اصلاح نمود و pH آن‌ها را به 7 رساند تا مناسب کشت جعفری گردند. جعفری خاک‌های سبک و شنی را که به وسیله کودهای آلی و شیمیایی تقویت شده باشند بر خاک‌های سنگین رسی، بخصوص اگر کمی هم شور باشند، ترجیح می‌دهد. چون بذور جعفری به شوری بسیار حساس است. خاکک‌های کم قوت و خشک تولید بوته‌های ضعیفی می‌کنند که اولاً زود به گل می‌نشینند و ثانیاً تولید بذور ناقص را می‌کنند. برای جعفری زمین‌های آفتابگیر مناسب‌تر است.

 

خاک مناسب جعفری

خاک مناسب جعفری

 

کاشت

 

بذر جعفری

بذر جعفری

 

بذر جعفری به کندی جوانه می‌زند و جوانه زدن آن جدود 20 تا 25 روز طول می‌کشد. البته این مدت براساس شرایط محیطی ممکن است کمتر یا بیشتر شود. در خارج از ایران ابتدا خزانه می‌گیرند و سپس بوته‌ها را نشا می‌کنند. در ایران بذر را مستقیماً می‌کارند و در بعضی مناطق چند ساعتی(حدود 24 ساعت) بذررا می‌خیسانند. که البته خیساندن بذر باعث سرعت بخشیدن به جوانه زدن بذر می‌شود. عمق کاشت در مورد این سبزی حدود 6 تا 8 میلی‌متر می‌باشد. کاشت جعفری به روش‌های مختلف صورت می‌گیرد. اگر به روش خطی کاشته شود، بهتر است فاصله خطوط بین 25 تا 35 سانتی‌متر باشد و فاصله دو بوته روی خط کشت 10 تا 15 سانتی‌متر در نظر گرفته شود. در بعضی مناطق جعفری را به صورت دست‌پاش در کرت‌های کوچک می‌کاارند و بالاخره در محل‌هایی که خاک سنگین است و یا مسئله شوری خاک مطرح است، مانند خوزستان، توصیه می‌شود این گیاه که به صورت نشتی کاشته شود. میزان مصرف بذر برای روش دست‌پاش بین 15 تا 20 کیلوگرم در هکتار و برای کشت‌های خطی و نشتی 10 تا 15 کیلوگرم درهکتار می‌باشد.

کنترل علف‌های هرز در مزرعه جعفری خیلی اهمیت دارد. چون بوته‌ها به علت کوچک بودن قدرت رقابت با علف‌های هرز را ندارند. استفاده از کولتیواتورهای دستی برای کنترل علف‌هایهرز و یا ترکیبی از انواع کولتیواتور و علف‌کش‌ها توصیه می‌گردد.

زمان کشت جعفری در مناطق جنولی کشور از اوایل پاییز شروع می‌شود که ممکن است تا اواسط پاییز ادامه پیدا کند. نظر به اینکه بذرجعفری دیر جوانه می‌زند در کاشت آن باید عجله کرد که برداشت آن با سایر سبزی‌ها همزمان شود. در مناطق سردسیریکاشت آن بعد از رفع خطرر یخبندان و ازاوایل بهار شروع شده، تا اواخر بهار ادامه می‌یابد. ممکن است بوته‌ها احتیاج به تنک کردن داشته باشند که ر این صورت این کار در 2 یا 3 مرحله انجام می‌شود و نهایتاً حدود 15 سانتی‌متر فاصله بین دو بوته در نظر گرفته می‌شود.

 

کاشت جعفری

کاشت جعفری

 

نحوه برداشت

 

برداشت جعفری به این طریق انجام می‌گیرد که برگ‌های آن را با داس یا چاقوهای مخصوص از بالای جوانه انتهایی، که معمولاً یکی دو سانتی‌متری در بالای خاک قرار دارد، قطع کرده، در دسته‌های کوچک و بزرگ بسته‌بندی می‌کنند؛ سپس به بازار عرضه می‌نمایند. به این ترتیب در طول فصل رشد چندین مرتبه قابل برداشت است. بعد از هر برداشت مصرف کود ازته به صورت سرک(حدود 50 تا 100 کیلوگرم در هکتار) توصیه می‌شود. در خارج از ایران در آخر تابستان قبل از فرا رسیدن سرما بوته‌های جعفری به گلدان منتقل می‌شود و بدین‌ترتیب در طول مدت پاییز و زمستان می‌توان جعفری برداشت نمود.

 

اهمیت غذایی و دارویی

 

برگ‌های جعفری دارای مقدار زیادی مواد کانی،مانند کلسیم، فسفر، آهن، سدیم و پتاسیم می‌باشد. همچنین از نظر ویتامین‌های A، دسته B و C غنی است. برگ آن برای خوش طعم کردن غذا، سوپ و سالاد مورد استفاده قرار می‌دهند. بعضی از مردم آن را همراه با سایر سبزی‌های خوردن به صورت خام مصرف می‌نمایند.

در خارج از ایران بیشتر در تهیه سوپ و غذا و گاهی به صورت خرد شده در تهیه سالاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین آن را خشک کرده، به صورت پودر همراه با سایر سبزی‌های ادویه‌ای برای خوش طعم کردن غذا مصرف می‌نمایند و نیز از آن برای تزئین غذاها استفاده می‌کنند.

بذر جعفری بسیار معطر است و گاهی به صورت ادویه مصرف می‌شود. از بذر جعفری روغنی تهیه می‌کنند که به عنوان تب‌بر، مدر، اشتها‌آور و ضد نفخ به مصرف می‌رسد. تحقیقاتی که در دانشکده داروسازی دانشگاه اصفهان انجام گرفته نشان داده است که گیاه جعفری روی پایین آوردن فشار خون اثر بسیار مثبتی دارد.

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
دیدگاه های شما

34 پاسخ به "کاشت سبزی جعفری"

  1. گل طلا گفت:

    سلام، خیلی ممنون که درباره سبزیکاری هم مطلب گذاشتین. واقعا خسته نباشین. استفاده میبریم.

  2. فرزان گفت:

    با سلام و خدا قوت… لطفا در مورد آموزش کاشت سبزیجات در آپارتمان هم مطلب بگذارید با تشکر… من میخوام تو آپارتمانم تو گلدون جعفری بکارم آیا امکان پذیر هست؟ محصول میده؟ و باید شرایطش چی باشه؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ بله حتما مرسی
      ببینید جعفری جز سبزی های سایه دوست محسوب میشه و به راحتی میشه اونو توی آشپزخونه زیر لامپ کم مصرف و لامپ ۱۰۰ کاشت و تازه به تازه سبزی برداشت کرد

  3. فرزان گفت:

    سلام واقعا عالیه
    خیلی ممنونم
    در اولین فرصت میرم جعفری میکارم… فقط یک سوال دیگه خاک کمپوست که تو بازار هست براش خوبه؟

  4. حیدر گفت:

    سلام
    بنده به همراه خانواده ام به دلیل ماموریت شغلی تا ۲ سال دیگر در کشور افریقایی غنا زندگی می کنیم اینجا به دلیل شرایط بهداشتی ضعیف از خرید و مصرف سبزیجات تازه منع شده ایم چون در منزلمان زمین کافی برای کشت سبزی داریم تقا ضا می کنم مرا در زمینه سبزیجاتی که در این آب و هوا رشد بیشتری دارند و شیوه آن راهنمایی کنید. ضمنا اینجا هر چند وقت یک بار باران های وحشتناک سیل آسا هم داریم
    تشکر می کنم

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام مارو از راه دور بپذیر حیدر جان….
      ببین خیلی راحت میتونید توی منزل سبزی پرورش بدید…..یه باکس بیارید توی خونه یه لامپ مهتابی سفید و قرمز باهم در فاصله ی ۴۰ سانتی قرار بدید و بذر ها رو بپاشید روی خاک و روش یه لایه نازک کود بریزید و با اسپری آبیاری کنید تا زمان اینکه سبز بشه. بعد از اون دیگه میتونی با ابپاشی اب بدی… یا اصلا میتونید زمین رو کرت بندی کنید برای کاشت سبزی و یا جوی پشته کنید برای کاشت نشا فلفل و گوجه و خیار و بادمجونو کلی صیفی دیگه….

  5. سمانه گفت:

    سلام اقای مهندس
    ببخشید برای چی نمیشه بعضی ازمطالبتونوکپی بردارم. من بعضی از عکسای سایت میخواستم.

  6. سمانه گفت:

    سلام
    ازاینکه جوابمودادین ممنون…
    من راجع به کاهش مصرف انرژی درگلخانه مطلب میخواستم چیزی پیدانکردم شمامیتونین یعنی دارین مطلب راجع به این موضوع برام ایمیل کنین.ممنون میشم ازتون.اگه میشه زودترجواب بدین واجبه مرسی

  7. رودابه گفت:

    سلام ممنون به خاطر مطالب خوبتون، من میخام بهمن ماه جعفری و پیاز بکارم، کرمان زندگی میکنم به نظرتون درسته یا اشتباه، البته تو باغچه میخام بکارم نه گلدان،من هیچ تجربه ای تو کاشت سبزی و گل ندارم، شما اینجا فرمودید جعفری تو سرما هم میشه کاشت، به همین جهت دوباره هم سوال پرسیدم برای اطمینان

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم چطوری شما؟ببین تو مناطق گرمسیری بعد از رفع خطر سرما تو پاییز میکارن تا قبل از رسیدن به روز بلند پیازش رو برداشت کنند جعفری هم میتونید بعد از خطر سرما تو باغچه مستقیم بکارید.

  8. شیرین گفت:

    سلام خسته نباشید ، من گیلان زندگی میکنم و اواخر اردیبهشت توی گلدون تربچه و جعفری کاشتم و گذاشتم بالکن چند روز بارون گرفت بعد دیدم پشه های ریز دورشون جمع شدن و کم کم همه سبزیام از بین رفت الان میخوام دوباره بکارم باید چیکار کنم که سالم بمونه ؟ چقدر باید آب داد؟ ممنون میشم توضیح بدید

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما/ ببینید باید بکارید و قبلش خاک رو با سم سوین و دیازینون و بنویمیل ضدعفونی کنید.تا بعدا ازین مشکلا یش نیاد بعد از رشد و جوونه زنی هم باید سمپاشی بشه بازم

  9. جلال ارندان گفت:

    باسلام.من جعفری کاشتم تو مزرعه.علفهای هرز زیاد داره. برای دفع علفهای هرز چ سمی رو پیشنهاد میکنید؟باتشکر

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ از کودهای گوسفندی دیگه استفاده نکنید و از سموم علف کش باریک برگ کش برای این کار استفاده کنید

  10. بقالیان گفت:

    آقای مهندس گل، حالتون خوبه ؟ آقا میشه بفرمایید ایا امکان داره توی شرایط خونه و توی ظروف در دار یکبار مصرف جعفری و گشنیز کاشت ؟ بعد باید از چه خاکی باشه ؟ ورمی کمپوست که توش پودر کرم داره برای سبزی خوردن خطرناک نیست ؟ چون می خوام خودم سبزی بکارم تا از رست مایع ضد عفونی کننده برای شستشو خلاص بشم . ممنونم قربان

    • خانم صابری گفت:

      سلام عزیز.خوبی شما؟
      بله میشه.تو کانالمون کامل توضیح داده شده.
      خاک تای سیز تو فروشگاه موجوده برای کاشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید