گل های آپارتمانی, گل های تصفیه کننده هوا, گلهای تراریومی, مقاوم به نور کم ۴۲۷ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۲۰ تیر ۱۳۹۲

نقدی بر مقدمه ی گیاه سرخس

سرخس

نام انگلیسی

Ferns

نام علمی

Nephrolepis sp

فارسی رایج

سرخس یا فوجر

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

برگ

رنج قیمت

30000

از خانواده

رده ی پترودیفیتها

خاستگاه

شمال استرالیا

سرخس ها،گیاهان اولیه ای هستند که ساختارهای برگ مانند همیشه سبز یا خزان داری به نام فروند تولید میکنند.این گیاهان بدون گل هستند و در مجموع به آنها کریپتوگام گویند.گیاهان مشابه آنان جلبک ها،خزه ها و گلسنگ ها هستند.افزایش طبیعی آنها از طریق هاگ می باشد.در مرحله رویشی یا نسل اسپوروفیت دارای ریشه ها،ساقه ها و برگهای مشخص می باشند،ولی در مرحله جنسی یا گامتوفیت گیاه کوچک و غیر قابل تشخیص و بدون ریشه و ساقه و برگ است و از عضوی به نام پروتال شکل میگیرد

سرخس های مناطق و نیمه گرمسیری در منازل به خوبی رشد و نمو میکند ولی به طور کلی خشکی زیاد هوا را نمیپسندد.در مورد بسیاری از آنها محلی خنک و مرطوب در نظر گرفته میشود و رشد آنها در اتاقی به نسبت سرد بهتر انجام میشود.در صورتی که شرایط سرد و مرطوب برای سرخس ها مهیا باشد در خاکی سبک و شنی و مرطوب این گیاهان به رشد و نمو خود ادامه میدهد.

سرخس ها انواع زیادی دارند که برخی ویژه نواحی قطبی اند و با نزدیک شدن به خط استوا به تعداد آنها افزوده میشود.کوه های بلند آفریقا که گرمای هوا اندکی کاهش می یابد،محل مناسبی برلی رشد و نمو سرخس هاست.بسیاری از سرخس سایه دوست و برخی آبزی هستند،برخی در جنگل های استوایی به صورت دارزی زندگی میکنند و گونه هایی در نقاط سردتر و در ارتفاعات میرویند.سرخس ها به طور معمول دارای یک ساقه کوتاه زیر زمینی هستند که به صورت عمودی در خاک قرار میگیرد.برگها از این ساقه منشا میگیرند و یک حالت مجموعه ای به آن میدهد و در مورد برخی دیگر برگهای پراکنده در اطراف ساقه ها و ریزوم های رونده میرویند.

باید توجه داشت که برخی گیاهان زینتی گلخانه ای نظیر سلاژینلا،شبیه سرخس ها می باشد ولی از این تیره گیاهی نیست.

 

سرخس ایرانی

سرخس ایرانی

 

نیازها:

 

آبیاری:

حتما بین دو آبیاری سطح خاک خشک شده باشد.طبق خاک سبک گیاه هفته ای ۲ الی ۳ بار آبیاری مناسب است

رطوبت:

این گیاهان همانطور که در جنگل میرویند به رطوبت بالایی نیاز دارند و باید سینی زیر گلدانی آنها را همیشه پر آب نگه داشت و یا این گل را در تراریوم کاشت!هرگز روی برگها آبپاشی نکنید زیرا باعث خشک شدن و پژمردگی برگ ها میشود!!!!!

تغذیه:

از آنجا که این گیاه گل نمیدهد و برگساره ای است پس باید برگها رنگ سبز خود را حفظ کنند بنابراین  نیازی به کودهای صورتی با پتاسیم و فسفر بالا نیست با کودهای اوره یا شکریآنهم ماهیانه یکبار در فصل رشد  بهتر می توان جواب گرفت

دما:

دمای مناسب شب برای این گیاهان ۱۵ درجه سانتی گراد است

نور:

این گیاهان در مقابل نور شدید آفتاب تابستان مقاومت ندارند و شدت نور تا ۵۰ درصد باید کاهش یابد.از این رو،این گیاهان در کنار پنجره های رو به شمال در محلی که بنفشه آفریقایی و گل های سایه دوست دیگر به خوبی رشد میکنند نگهداری میشود.

خاک:

بهترین خاک برای این گیاهان خاک بسیار سبک ،مخلوطی از خاک لوم،پیت و شن درشت یا ذغال به نسبت مساوی است.به این مخلوط خاک فقط میزان کمی کود دامی پوسیده و یا مواد مشابه اضافه میشود.سرخس هایی که به صورت دارزی می باشند،به خاکی که از پیت و خاک اره و شن تشکیل شده باشد نیاز دارند.در صورتی که فیبر اسموندا(ماده ای که از سرخس  osmundaبه دست می آید) فراهم باشد این گیاهان در این ماده رشد و نمو خوبی میکنند.

سرخس اوسماندا

سرخس اوسماندا

تکثیر:

بهترین راه تکثیر این گیاه برای خانه دارها و مبتدی ها تقسیم بوته در بهار میباشد! بطوریکه گیاه را از گلدان خارج کرده و آنرا به چند قسمت تقسیم کنید با احتیاط ریزوم ها را ببرید.با هاگ هم میتوان تکثیر کرد که در پایین به تفصیل شرح گردیده.هرگز تا یک ماه گیاه تازه تقسیم شده را تغذیه نکنید زیرا باعث سوختن ریشه های آن می شود.همینطور در سرخس های معمولی یا مجعد میتوان بچه گرفت و همانند عکس عمل کرد

تقسیم بوته در سرخس

تقسیم بوته در سرخس

تعیوض گلدان:

در ماه های پائیز،بسیاری از سرخس ها حالت رکود رشدی را میگذرانند و در این دوران جابه جا کردن آنها به گلدان های بزرگتر توصیه نمیشود.در زمانی که ریشه ها از ته گلدان بیرون آمدند ( برای همه گیاهان عمومیت دارد) و  رشد و نمو آنها به بیشترین حد رسیده و ریشه ها قوی و فعال شده اند،تعویض گلدان انها بلا مانع است همینطور کاشت در گلدان های پلاستکی نسبت به سفالی توصیه میگردد

زمان مناسب تعویض گلدان

زمان مناسب تعویض گلدان

گلدان مناسب

گلدان مناسب

آفات و بیماری ها:

چندین عامل بیماری زا از جمله قارچ های Pythium,Botrytisو Rhyzoctoniaبه پروتال حمله میکنند.این عوامل خاکزی بوده که با گندزدایی دقیق خاک و ابزار کار،میتوان از گسترش آنها جلوگیری کرد.در محیط های خشک سرخس ها به کنه و شته دچار میشوند که سم پاشی با مالاتیون و سپس آب پاشی برای شستشوی باقی مانده سموم توصیه شده است

 

در انواع سرخس روش های مختلفی برای افزایش استفاده میشود که برخی از آنها به شرح زیر است:

 

سرخ برگ پهن(Asplenium):

در درجه اول با کاشت اسپور افزایش می یابد.گاهی با خم کردن برگها در مخلوطی از خاکبرگ پوسیده و ماسه،جوانه های روی برگ(گیاهک ها) ریشه دار میشوند که میتوان آنها را جدا کرد.

سرخس معمولی مجعد (Nephrolepis):

برخی از رقم های این سرخس فاقد اسپور بارور است و با تقسیم بوته افزایش می یابد.این سرخس دارای ریزوم های خزنده و دستک است که هر دو در افزایش این گیاه استفاده میشوند.به این صورت که انتهای ساقه رونده را با خاک گلدان کوچکی تماس میدهند که در اثر آن گیاه کوچکی حاصل میشود که پس از ریشه دار شدن آن را از گیاه مادری جدا میکنند(تصویر بالا).در انواعی که هاگ بارور تولید میکنند میتوان از آن جهت افزایش استفاده کرد.

رانر در سرخس

رانر در سرخس

سرخس شاخ گوزنی(Platycerium):

با جدا کردن پاجوش ها که از ریشه ها منشا می گیرند،افزایش می باید.البته افزایش آن به این روش کمی مشکل بوده و نیازمند دقت و تجربه کافی است.با اسپور نیز قابل افزایش است.

 

برخی از سرخس های تحت کشت و کار عبارت اند از:

 

۱-سرخس پرسیوشان Adianthum

سرخس پرسیاوشان

سرخس پرسیاوشان

 

۲-سرخس برگ پهن

اسپلنیوم

اسپلنیوم

۳-سرخس معمولی مجعد Nephrolepsis

سرخس مجعد

سرخس مجعد

۴-سرخس شاخ گوزنی Platycerium

شاخ گوزنی

شاخ گوزنی

۵-سرخس معمولی یا بسفایج Polypodium

سرخس بسافیج

سرخس بسافیج

۶-سرخس برگ بیدیPteris sp

سرخس برگ بیدی

سرخس برگ بیدی

نکته:

روش افزایش اسپور:در صورتی که بخواهیم سرخس ها را به مقدار زیاد افزایش دهیم و یا روش دیگری جهت افزایش نباشد،از اسپور استفاده میکنیم،برای این منظور پس از رسیدن سورها و تغییر رنگ آنها به قهوه ای،برگ های بارور قطع شده و جهت رسیدن بیشتر در پامت های کاغذی قرار میگیرند و در دمای اتاق ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد در هوای خشک نگهداری میشوند.پس از چند روز اسپورها کشت میشوند.در این کشت نباید تاخیر کرد و هرچه زودتر کشت شوند،درصد تندش بیشتر است.این عمل نباید در ماه های زمستان که خطر سرما وجود دارد انجام گیرد و محل کاشت باید گرم باشد.

جهت کاشت آن،از بستر های مختلف استفاده میشود.به عنوان مثال از بستری که حاوی خاک لوم و خاکبرگ پوسیده به مقدار مساوی باشد و یا از محیط مغذی مانند آگار در آزمایشگاه میتوان استفاده کرد.باید دقت کرد که محیط کار،خاک و ظروف گندزدایی شده باشند.خاک را میتوان با بخار اب گندزدایی کرد.

پس از گندزدایی و تسطیح سطح خاک،پاشیدن اسپورها زمانی انجام میشود که رطوبت خاک کمی کاهش یابد.اسپورها به طور یکنواخت پراکنده میشوند.سطح گلدان پس از کاشت با یک شیشه گندزدایی شده پوشانده میشود و روی آنرا با یک کاغذ سیاه میپوشانیم تا نور به آن نرسد.پوشش شیشه ای نباید تکان داده شود.در طی این دوره باید تاریکی حفظ شود تا اسپورها بتندند.با سبز شدن سطح کاشته شده که نشان دهنده رشد پروتال می باشد،به تدریج نور را افزایش میدهیم.برای این کار میتوان از کاغذهای با ضخامت مختلف استفاده کرد.در این شرایط اعضا جنسی سرخس تشکیل میشود.طول مدت تاریکی به گونه سرخس بستگی دارد،به عنوان مثال سرخس برگ بیدی در ظرف ۸ تا ۹ روز سبز میشود،ولی سرخس برگ پهن چهار هفته نیاز به تاریکی دارد.به طور متوسط ۳ هفته پس از تاریخ کاشت،اسپورها سبز میشوند و نیاز به مقداری تهویه دارند که از طریق میزان کمی هوا که به داخل گلدان ها داده میشود تامین میشود.اما باید دقت کرد که سطح خاک همواره مرطوب باقی بماند.

اب زیاد گلدان نیز ممکن است مانع رشد و نمو گیاهان جوان شود.آبیاری گلدان ها باید از بخش زیرین گلدان و با آب مقطر و یا آبی که سه بار جوشانده شده است،انجام گیرد.تا زمانی که اولین برگها نمایان نشده اند،این ابیاری ادامه می یابد.ظروف کاشته شده در تمام این دوران باید ثابت باقی گذاشته شود و جهت آنها را در رابطه با نور نباید عوض کرد.

دمای محیط کشت اهمیت فوق العاده دارد،مناسب ترین دما ۲۵ درجه است.اگر دما بالاتر رود تشکیل اندام جنسی به تاخیر می افتد.

بایستی توجه داشت که حرکت اسپرم ها نیاز به مقدار کمی آب دارد.در شب یا سرد شدن هوا،زیر شیشه رطوبت نسبی بالا میرود و مقداری اب به صورت مستقیم تشکیل میشود که همین میزان اب برای حرکت اسپرم ها و انجام باروری کفایت میکند.

استفاده از نور مصنوعی پس از سبز شدن،توسط برخی از کارشناسان توصیه شده است،پس از ظهور اولین برگها،امکان انتقال سرخس فراهم است.سرخس در این دوران به صورت دسته ای جابه جا میشود.میزان رشد بعدی بسته به گونه سرخس متفاوت است.به عنوان مثال سرخس برگ بیدی در ظرف مدت سه ماه در یک گلدان رشد کافی میکند.در حالی که سرخس برگ پهن یک سال طول میکشد تا به این رشد برسد و سرخس شاخ گوزنی در ظرف چند سال یک گیاه بالغ و بزرگ میشود.

 

نکته  برای دانشمندان و علاقه مندان:

 

.اسپورها در اعضایی به نام اسپورانژیوم که به صورت دانه های قهوه ای در زیر برگها هستند تشکیل میشود.گروه هایی از این دانه ها در کنار هم هاگینه یا سور را میسازند.در داخل هر اسپورانژیوم،۱۶ سلول مادر اسپور یافت میشود و هر یک از این سلول ها از طریق تقسیم میوز،۴ اسپور تولید میکند.اسپورها آزاد شده و در شرایط طبیعی از نظر دما و رطوبت،میتندند و پروتال را تشکیل میدهد.پروتال در مدت ۳ ماه حداکثر تا قطر حدود نیم سانتی متر رشد کرده و در قسمت زیرین،بخش نر (آنتریدی) و بخش ماده(آرکگن) تشکیل میشود.

اسپرم ها از قسمت نر آزاد و به طرف قسمت ماده حرکت میکند.در محیطی مرطوب،اسپرم ها با سلول تخم از بخش ماده لقاح می یابد و زیگوت را تشکیل میدهد.زیگوت یا تخم تلقیح شده،به تدریج رشد میکند و جنین به وجود می آید که سرانجام یک گیاه کامل که در واقع گیاه اسپوروفیت و از نظر کروموزومی دیپلوئید است تشکیل میشود.سرخس در ابتدا پایه ای میدهد که در پروتال فرو میرود تا آب و مواد غذایی جذب کند.به تدریج ریشه تشکیل میشود و در خاک فرو میرود.برگهای اولیه کم کم به فتوسنتز میپردازند و سپس ساقه یا ریزوم شکل میگیرد که از آن ریشه های اصلی منشامیگیرند.بنابر این سرخس ها گل،میوه و بذر نمیدند.

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

هرشبنمی که از ورق گل چکیده است ....... خونابه ایست کز دل بلبل چکیده است

دیدگاه های شما

427 پاسخ به "نقدی بر مقدمه ی گیاه سرخس"

  1. مریم گفت:

    Attachment

    سلام خوبین؟ برگهای سرخس من از پایین کچل شدن و فقط نوکاش برگ داره. به شکل عکس، روی برگها آب نمیریزم ولی رطوبت و با اسپری آب با فاصله حدور ۱ متر اطراف میرسونم که بهتر شده. در ضمن طبق فرمایش شما برگهای زرد و خراب و آروم آروم کم کردم چون سرخس من انبوه بود…. ولی کلا نابود شده. البته داره جوانه های تر وتمییز و مرتب میزنه و از مرکز پر میشه. همون روال و ادامه بدم؟ در ضمن برگ های زیرین دفرم شده و مجنون وار ول شده…. اونارم آروم آروم دارم خلوت میکنم… در ضمن از مرکز داره شاخه های خشکی که چیدم دیده میشه….
    در ضمن اون برگهایی که از پایین کچل شدن که تو عکس ۳ تاش هست و بچینم؟ همه برگهای قدیمی اینجوری شدن….
    با تشکر فراوان از صبر و حوصله و دلسوزی شما

    • خانم صابری گفت:

      سلام عزیزم.خوب باشی همیشه با گلهای زیبا.
      مطمئن باشید گیاه با از دست داددن برگها و شاخه های بیمار،شروع میکنه به رشد و نمو بهتر و بیشتر.
      اینکه میفرمایید شروع کرده به برگدهی و جوونه،خیلی عالیه.
      حتما تغذیه انجام بشه با کودهای کامل و اسیدهیومیک گرین.جریان هوا و تهویه فراموش نشه.
      برگهای قدیمی اگر دچارخشکی روشون هستن رو جدا کنید.

  2. مریم گفت:

    Attachment

    این عکس ۳ تا برگاست

  3. مریم گفت:

    Attachment

    نما از پایین… کلا زیباییش از بین رفته… مثل اول میشه؟

  4. مهناز گفت:

    با سلام چه شکلی میشه برگهای سرخس رو تمیز کرد؟ روی برگای سرخس من کمی خاک نشسته و طبق توصیه فروشنده و این مقاله نباید روی برگهاشو آبپاشی کنم.لطفا راهنماییم کنین که به چه شکلی تمیزش کنم.ممنون.و آیا اینکه براق کننده گل میتونم روش اسپری کنم یا خیر؟؟؟؟

    • خانم صابری گفت:

      سلام دوست عزیز.خوبی شما؟
      از یک چهارم پیمانه اب و مقدارکمی شیر،یه ترکیب بسازید و برگها رو درحدی که غبار روشون از بین بره پاک کنید.
      خیر،اسپری نکنید لطفا.

  5. نجمه گفت:

    سلام خوب هستین سرخس پر سیاوش با هوای کرمان سازگارس داره و از کجا میشه تهیه کرد؟

  6. نجمه گفت:

    سلام
    خوبید؟سرخس پر سیاوشان هم مثل این سرخس های معموله نگهداریش ؟تو آب و هوای کرمان میمونه؟شما دارید بفرستید؟

  7. زهرا گفت:

    Attachment

    سلام.. خسته نباشید و ممنون بابت سایت عاااااالی تون.
    من این سرخس رو تازگی خریدم.. ولی بعد از اینکه اومدم گلدونش رو عوض کنم شوکه شدم اینقدر ریشه داشت و توی گلدون جدید من به زور جا شد.
    الان میترسم بخاطر جابجایی دوباره به گلدون بزرگتر بهش شوک وارد شه.. از طرفی هم یذره ریشه هاش بیرونه.. جزیره براش درست کردم و مرتب خاک رو مرطوب میکنم تا ریشه ها سردشون نشه.. در کل وضعیتش الان بد نیست، خوبه ظاهرا.. چهار روز گذشته از جابجایی ش.. به نظرتون گلدون رو عوض کنم؟

  8. مریم گفت:

    سلام.
    از اول امسال یه گلدون سرخس جدید گرفتم. سرخس قبلیم بعد ۱ سال خشک شد و برگاش ریخت.
    همه چی رو رعایت میکنم ولی این یکی خیلی سریعتر داره خراب میشه. برگاش از قسمت انتهایی که از خاک میزنه بیرون و در مرکز گلدون داره زرد میشه. از ریه داره زرد میشه. آب هفته ایی دو بار. زیر گلدون با جزیره. خاک و چک میکنم که به دستم نچسبه و آب بدم. هر روز دره بالکن برای تهویه هوا بازه …. یه ظرف اب با دستمال تر هم برای رطوبت رسانی کنارش گذاشتم… ولی برگها همینطوری داره زرد میشه.
    این گل و دوست دارم ولی نمیدونم چرا نمیتونم نگه دارم!!

    • مریم گفت:

      راستی شفاژ کنارشم خاموش کردم کلا

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما 🙂 تهویه هوا براش فراهم کنید محیط بسته خفه میکنه گل رو ! ببرید توی راه پله روشن تا تهویه داشته باشه ! بهش تغذیه بدید سایز گلدونش و خاکش رو بزگتر کنید تا درست بشه !

  9. مریم گفت:

    از ریشه منظورمه

  10. روشا گفت:

    سلام خسته نباشین. من یه گلدون سرخس دارم که همون اول که خریدمش هر چند وقت چنتا از برگاش از نوک برگ شروع میکرد به سبز خشک شدن در حالی که تو شرایت نوری و رطوبت خیلی خوبیه و آبیاریش هم هر ۵ روزی انجام میدم. تا اینکه موقع تعویض گلدونش متوجه چنتا کرم خاکی بین ریشه‌ها شدم ? هر جوری بود چنتاشو در آوردم ولی خیلیهاشون فرار کردن لابه‌لای ریشه احتمال داره این مدل خشک شدن برگها به خاطر اون کرم خاکیهای بی ادب? باشه؟؟؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید تاثیر داره قطعا این کرمها ریشه رو میخورن ! باید حتما سم دیازنیون توی خاک ریخته بشه و همیطور تهویه خاک رو برای گیاهتون ایجاد کنید این گیاه تهویه نداشته باشه اینطوری سبز خشک میشه ! همینطور سم بزنید تا کرمها از بین برن و دیگه گیاهتون درست بشه

      • روشا گفت:

        سلام مجدد ممنون بابت پاسخ گویی میشه راهنمایی کنین چطور تهویه ایجاد کنم یعنی مشکل از خاک و گلدونه یا مکان خود گلدون بده؟ بذارمش کنار پنجره باز خوب میشه؟

        • باغ شیشه‌ای گفت:

          سلام عزیزم خوبی شما؟ کنار پنجره باز بذارید و اینکه توی راه پله یا تراس باشه بهتره و تهویه خوبی داره..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید