درختچه ۵۷۳ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۳۰ شهریور ۱۳۹۲

معرفی کاج نوئل

کاج نوئل

نام انگلیسی

Chrismas tree /Norway Spruce

نام علمی

Picea sp

فارسی رایج

کاج نوئل ( کاج کریسمس)

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

برگ

رنج قیمت

100000 الی 1000000

از خانواده

Pinaceae

خاستگاه

مناطق معتدل نیمکره شمالی

کاج نوئل درختی است پر رشد و به واسطه ی کریسمس از معروفترین کاج ها میباشد ولی در سالهای اخیر به خاطر توانایی پایین برای بازیابی سوزن هایش از محبوبیتش کم شده در شرایط ایده آل در هر فصل رشد ۳۰ سانتی متر رشد میکند تمامی گونه های این درختچه یکپایه میباشند یعنی مخروطهای نر و ماده روی همان درخت ولی شاخه های جدا تشکیل میشود. این گونه ها از مناطق سرد و معتدله نیمکره شمالی از ناحیه قطبی تا ارتفاعات کوهستانی  نواحی معتدله گرم گسترش یافته اند. سوزنها دارای مقطع ۴گوشه هستند وبادوامند و پایک کوتاهی دارند که هنگام سقوط، بر روی شاخه ها باقی می مانند .مخروط ماده ابتدا مستقیم بوده ولی در جریان گرده افشانی به سمت پایین خم می شود . پس از رسیدن و ریزش دانه ها، به همان حالت و بدون جدا شدن و ریزش فلسه ا باقی می ماند .این درخت  یکی از مهمترین و بهترین درختان چوبده و صنعتی در اروپا و جهان می باشد و سهم عمده ای از تجارت جهانی چوب به آن اختصاص یافته است . از آن در تهیه چوبهای الواری و تیری، مصارف متنوع نجاری، ساختمان سازی و مبل سازی و حجم زیادی در تولید خمیر کاغذ استفاده می شود.

نیازها:

آبیاری: در ۲سال اول کاشت آبیاری منظم برای استقرار این گیاه بسیار مهم است ولی پس از آن هفته ای یکبار آبیاری عمیق انجام شود

نور:به ۶ساعت آفتاب کامل در روز نیاز دارد یعنی آفتاب کامل البته سایه آفتاب هم تحمل میکند ولی حجم گلدهی و رشد هم کاهش میابد

خاک:در هر نوع بافت خاک اعم از شنی ،رسی،لومی  به شرط زهکشی خوب وعدم خفگی خاک قادر به زندگی است ولی ازنظر واکنش ،خاک های خنثی تا اسیدی را ترجیح میدهد.ریشه های این گیاه سطحی میباشد بنابراین افتادگی دراثر بادهای شدید در گونه های ان رخ میدهد پس از آبیاری سطحی و زیاد بپرهیزید

دما:مانند اکثر کاج ها به سرما مقاوم است ولی درکل به خاطر مناطق بومی خود طالب هوای خنک و رطوبت بالا میباشند

هرس: هرس کردن شاخه های خشک و سرشاخه های سبز برای پر شدن و شاخه زایی بیشتر توصیه میشود.

تغذیه: اگر درخت شما بزرگ است میتوانید از کودهای کند رهاشونده هر ۳یا ۴ماه یکبار استفاده کنید چون درختان بزرگ ریشه های بیشتر و عمیق تری دارند و میتوانند مواد غذایی عمق خاک را نیز مصرف کنند ولی درختان کوچکتر را هر ماه با کوهای کامل تغذیه کنید

تکثیر: درختی سخت ریشه زا است و به وسیله ی قلمه های چوب سخت در محیط مرطوب و با هورمون های ریشه زایی در آخر پاییز و اوایل زمستان تکثیرمیشود این درخنان دارای خاصیت مکان نگاری میباشند یعنی اگر از شاخه های عمودی قلمه گرفته شود درخت عمود رشد میشود ولی اگر از شاخه های افقی قلمه گرفته شود درختی افقی رشد بوجود می آید

پیوند نوئل

پیوند نوئل

پیوند نوئل

پیوند نوئل

کاشت بذر نوئل

کاشت بذر نوئل

*مشکلات : در فصل بهار بخاطر بارندگی و اختلاف دمای شب و روز این درخت مستعد قارچ   Rhizosphaera  و در نتیجه سوزن ریزی میباشد پس برای پیشگیری بهتر است با سموم قارچ کش سیستمیک آنرا ضد عفونی کنید توجه کنید بعد از سوزن ریزی کامل  دیگر قارچ کش زدن  فایده ای ندارد فقط به جلوگیری از آن کمک میکند.همچنین به یاد داشته باشید که برای جلوگیری ار قارچ و سوزن ریزی هرگز روی برگهای درخت آبپاشی نکنید!!!!!!!!!!!! (مشکل عمده)یا درخت نوئل جوان را کنار نوئل بزرگ نکارید.در صورتی که در ابتدای سوزن ریزی آن را مشاهده کردید این ۴ کار را انجام بدید: ۱)بریدن شاخه مربوطه و سوزاندن آن

۲)اجازه دهید شاخ و برگ کاملا خشک شود

۳)با کود تقویت کننده درخت را تقویت کنید.

۴)برای جلوگیری سریع قارچ کش بزنید.

بیماری قارچی

بیماری قارچی

قارچ فیتوفترا

قارچ فیتوفترا

 پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری زیاد

پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری زیاد

بیماریهای باکتریایی: معمولا به صورت خشک شدن و مردن شاخه های درخت از پایین به سمت شاخه های بالایی خود را نشان میدهد یا سوزن ها به رنگ قهوه ای یا بنفش در می آید!! باغ شیشه ای طبق تجربیات خود پیشنهاد میکند برای پیشگیری  از این بیماریها در دوران خشک و تابستان به گیاه هرگز استرس آبی یعنی بی آبی وارد نشود و در صورت دیدن علایم سریعا شاخه های آلوده را هرس کنید و از ته بچینید!

بیماری باکتریایی

بیماری باکتریایی

این درخت دارای جنس هاو گونه های مختلفی است که در اینجا به معرفی برخی از آنها میپردازیم

الف:جنس نوئل:

۱:نوئل سبزیادرخت نوئل Picea abies:

نوئل سبزبومی اروپاست ودرغالبابه عنوان درخت ایام کریسمس بکارمیرودوازاین رو نام فارسی درخت نوئل یاکاج نوئل به آن اطلاق شده است. نام عربی آن تنوب یاصنوبر صغیرمیباشد.در برابر هر نوع آلودگی و گازهای سمی مقاوم است .

نوئل

نوئل

دارای ۲زیر گونه مهم (بالشتکی و اولندروف) میباشد

۱.۱:نوئل سبز بالشتکی (Picea abies ‘Nidiformis’ ) :

کوتاه قد و به شکل بالشتک، ارتفاع به ندرت به یک متر می رسد، گسترش پهنای تاج تا متر، فرم نیم کروی و گاهی در وسط فرورفته، بسیار کند رشد است و در طول سال بیش از ۳ تا ۵ سانتیمتر رشد نمی کندو کاشت آن درباغهای صخرهای وپارکهابسیارمعمول است.

نوئل بالشتکی

نوئل بالشتکی

۲.۲:نوئل اولندورف (Picea abies ‘Ohlendorfii’ ) :

فرم مخروطی فشرده،ارتفاع۱.۵تا ۳متر،قطر قاعده ۳متر

نوئل اوئلدورف

نوئل اوئلدورف

۲:نوئل کانادایی(Picea glauca) :

واریته ی Conica آن(Picea Glauca Conica)فرم زیبایی دارد و در موطن اصلی خود یعنی کانادا رویش دارد. نوئل کونیکا کند رشد است و ارتفاع درختان ۶۰ ساله آن به ۴ متر می رسد. تاجی فشرده به شکل مخروطی باریک و بسیار زیبا دارد و به دلیل تراکم و فشردگی سوزنها و شاخه های کوچک، سطح داخلی تاج نا معلوم است.

این رقم در طراحی باغ و پارک بسیار مورد توجه است و یکی از گیاهان ویژه و انحصاری پارکهای جدید و کلاسیک اروپا و آمریکا محسوب می شود . نمونه هایی از آن وارد ایران

شده و در برخی پارکهای شهری و بخش خصوصی کاشته شده است .

نوئل کانادایی

نوئل کانادایی

۳:نوئل نقرهایی یاآبی(Picea pungens) :

نوئل آبی

نوئل آبی

نام انگلیسی:Colorado spruce, Rocky mountain spruce

یکی از زیباترین گونه های سوزنی برگ است که به خاطر فرم و رنگ زیبا ی سوزنهای آن، بیشتر از دیگر گونه های جنس نوئل، جهت فضای سبز و محیط زیست شهری کاشته میشود. زیستگاه اصلی آن ایالات متحده آمریکاست .

(P. pungens var. glauca ) را glauca می نامندو در برخی منابع واریته(Blue spruce )  را نوئل آبی یا نوئل نقره ای رنگ می نامند.

خصوصیات گیاهی: ارتفاع ۵۰متر و قطر ۱.۵آن با ثبت رسیده است!!

شاخه هاوتاج: شاخه های اصلی بازاویه۹۰ درجه ودرحلقه هاوردیف های جدا ازهم وشعاعی آرایش یافته اند. شاخه های فرعی به صورت متقابل وافقی قراردارند.تاج آن خوش فرم،مخروطی ومتقارن است.

برگها: سوزنها سخت و نوک تیز ، به طول ۲ تا ۳ سانتیمتر، دارای پاشنه کوتاه، مقطع  لوزی شکل و به رنگ سبز مایل به آبی می باشند و غباری کبود رنگ تمام سطح آنرا می پوشاند. سوزنها به صورت شعاعی دور تا دور شاخه ها آرایش یافته اند .

مخروط: سیلندری یا گوشه دار و مستطیلی ، ۸ تا ۱۱ سانتیمتر طول و ۲ تا ۳ سانتیمتر  پهنا دارد. معمولا در انتهای شاخه های سال قبل آویزان می شوند.

مشکلات : کمبود برخی عناصر مثل ،منگنز و روی و آهن یا قلیایی شدن خاک یا به صورت ژنتیکی با افزایش سن و یا گرمایی زیاد هوا  یا  اگر از پایین به بالا روی سوزن ها نقاط سیاه رنگ مشاهده شد علامت قارچ و بیماری میباشد که باید قارچ کشی شود.در کل تمام این مشکلات باعث تغییر رنگ نوئل آبی به سبز میشود.

دو رقم مهم این گونه:

۳.۱:نوئل آبی کپه ای(P. pungens ‘Globosa’ ) :

کوتاه قد است (بیشترین ارتفاع ۱ متر) و به صورت کروی گسترش می یابد (پهنای۱/۵ متر). در ابتدای رشد شاخه ها گسترده و نامنظم رشد می کنند ولی در نمونه های P. pungens ‘glauca’ ‘Globosa’ فرمی مسن، فشرده و زیبا دارند .از آن برای آرایش و طراحی در سبکهای مختلف باغبانی استفاده می شود .

نوئل آبی کپه ای

نوئل آبی کپه ای

کاربرد آن:سطوح چمن، تکدرخت (همچنین چوب آن کاربرد صنعتی دارد )

سیستم ریشه ای: سطحی، دارای ریشه های جانبی افشان و باریک و بلند

سرعت رشد: متوسط تا کند

آب و هوا: به یخبندان مقاوم است . به گرمای مفرط حساس است. نواحی ملایم و مرطوب را تحمل می کند. در آفتاب یا سایه خوب رشد می کند .

هرس: نیازی به هرس ندارد.

تغذیه: تغذیه خاصی نیاز نیست .

آبیاری: هرماه یک بار آبیاری عمیق . زهکش خوب ضروری است .

آفات و بیماریها: عنکبوت قرمز. سمپاشی با مالاتیون. قارچهای انگلی موجب فساد چوب آن می شوند و درمانی هم ندارند . درخت را ریشه کن کرده بسوزانید.

۳.۲:نوئل آبی کاستر( P. pungens ‘Koster) :

این رقم بهترین و مشهورترین فرم آبی رنگ در میان سوزنی برگان زینتی است [بر طبق  منابع انتشار یافته]. به صورت طبیعی به فرم مخروطی یا هرمی زیبا آرایش می یابد . ارتفاع ۱    متر می رسد. سوزنها به رنگ سبز مایل به آبی مات می باشند
بسیار برای طراحی فضای سبز دست طراحان را باز میگذارد و در باغهای صخره ای یا در منظر سازی همراه با درختان رنگی و پهن برگ! دیگر مثل افرای سرخ با رنگ قرمز یا آلو پرونوس قرمز منظره ی دلربایی را به وجود می آورد

نوئل کاستر

نوئل کاستر

ب:جنس نراد:

این جنس در حدود ۵۰ گونه و بیش از ۱۵۰ رقم دارد. به غیر از چند مورد استثنایی، همه گونه ها بومی مناطق معتدله تا سرد نیمکره شمالی هستند و از شرق و شمال آسیا تا آمریکای شمالی، قسمتهایی از اروپا و شمال آفریقا انتشار دارند.

همه گونه ها همیشه سبز و تک پایه اند و تاج آنها هرمی شکل است.  شاخه ها شعاعی و منظم هستند.  سوزنها در بیشتر گونه ها مسطح و تخت بوده و به صورت شانه ای یا در برخی گونه ها پیرامونی  و برسی آرایش یافته اند. سطح زیرین سوزنها اغلب به رنگ آبی-نقره ای تا سبز روشن براق است و در اثر جدا شدن برگها، در سطح شاخه ها اثر گرد یا بیضی شکل بر جا می ماند که در این حالت سطح شاخه ها صاف و اثری از دمبرگ باقی نمی ماند. مخروط برافراشته و غیر آویزان است و هنگامی که دانه ها رسیدند به طور کامل از هم پاشیده و  فلسها فرو می افتند و فقط محوری لخت بر روی شاخه ها باقی می ماند (مهمترین اختلاف بین
نوئل و نراد).

گونه ی مهم آن یعنی نراد قفقاز:

۱:نرادقفقاز(Abies nordmanniana) :

نام انگلیسی:Caucasian fir, Nordmann fir

برگهای آبیس

برگهای آبیس

بومی قفقاز و جنوب شرقی دریای سیاه است . اولین بار در سال ۱۸۳۸ توسط گیاهشناسی به شناسایی ومعرفی(Kura) در قسمتهای بالادست رودخانه کورا(Nordmann) نام نردمان شد.بلند قامت است. نیاز فراوانی به رطوبت محیط دارد .  به عناصر غذایی خاک کم توقع است ، ولی بهترین نتیجه را در خاکهای رسی می دهد.  سیستم ریشه ای قوی دارد و به راحتی توسعه می یابد . در برابر باد و یخبندان مقاوم است و تا ۲۵ – را به راحتی تحمل می کند .  بهترین رشد را در نواحی سرد دارد.

خصوصیات گیاهی: ارتفاع تا ۶۰ متر و قطر تا ۲ متر گزارش شده است.

شاخه ها و تاج : شاخه های اصلی تنه منظم و به صورت شعاعی با زاویه ۷۵ تا ۸۰  درجه به اطراف و جوانب گسترده شده اند. شاخه های فرعی متقابل و عمود بر محور اصلی تنه هستند. تاج درختان جوان و میانسال هرمی و خوش فرم، ولی بعدا تقریبا کروی می شود.

برگها: سوزنها نواری در قسمت قاعده پهن تر و نوک آنها گرد ۱ تا ۳ سانتیمتر، سطح روی / یا فرورفتگی کوچکی دارد . به طول ۵ آن سبز تیره و صاف و زیر آن ۲ نوار پهن به رنگ نقره ای تا سفید وجود دارد. سوزنها به صورت کمانی دور تا دور شاخه های جوان ردیف شده اند.

مخروط : استوانه ای و بر افراشته، ۱۷ تا ۲۲ سانتیمتر طول و ۵  سانتیمتر پهنا دارد. دارای پایکی کوتاه است

موارد استفاده:

درختی صنعتی است و استفاده های متعددی از آن در صنایع چوب و صنایع سلولزی  می شود. یک گونه زینتی مناسب است و به طرز جالبی آراسته و شکل می گیرد و به همین خاطر  در پارکها و باغها کاشته می شود. هنگامی که تنها رشد کند تاج هرمی زیبایی با شاخه های گسترده رو به پایین ایجاد می کند.

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

مشو ای غنچهٔ نورسته دلگیر

ازین بستان سرا دیگر چه خواهی

لب جو، بزم گل، مرغ چمن سیر

صبا ، شبنم ، نوای صبحگاهی

دیدگاه های شما

573 پاسخ به "معرفی کاج نوئل"

  1. کامران شهبازیان گفت:

    Attachment

    ومجددا

  2. کامران شهبازیان گفت:

    اقای مهندس نکته قابل توجه اینه که رنگ سرو با وجود فصل بهر سبز نشد حالت تیره داره با تشکر از پاسخ شما

  3. کامران شهبازیان گفت:

    با تشکر فراوان از شما وسایت خوبتان

  4. شهال گفت:

    دورود بر شما استاد.لطفا با جزییات در مورد نحوه قلمه زدن نراد و نوئل توصیحات بفرمایید.قلمه چوب نرم هر دو زمانش و با بستر ماسه نرم و سنگریزه.و در مورد قلمه چوب سختشون با زمان تقریبی ،شکل نوع قلمه به خصوص قلمه چوب نرم. مثلا ایا یک شاخه باشه قلمه چوب نرم،دو شاخه باشه،سه شاخه باشه؟؟منظورم قسمت بالایی قلمه ها هست.دیگه خود حضرتعالی استادین و میدونین منظورم از شکل قلمه چیه.با سپاس بیکران

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام یه قلمه به طول ۱۵ سانت از شاخه های جانبی بزنید به صورت اریب و سوزن های نصف پایینی رو هم بزنید که لخت بشه ، کمی قست لخت شده رو بتراشید و با هورمون ریشه زایی و قلمو اونجا رو اغشته به هورمون بکنید و بزنید توی ترکیب پیت ماس و ماسه و بذارید جای روشن و خن ، این کار توی پاییز باید انجام بشه

      • شهال گفت:

        دورود بر شما استاد.اول ممنون بابت جواب.کمی در مورد قلمه چوب نرم سوزنی برگان و نوئل و نراد هم توصیه بفرمائید.من در یک مقاله البته انگلیسی بود کمی در مورد اینها خوندم ظاهرا در نروژ بود که تحقیق میشد.و البته گفته بود ibaتاثیری نداره در ریشه زایی نراد و naa اگه اشتباه نکنم تاثیر میذاره در ریشه زایی.و در مورد شکل قلمه که مثله فرم کاجها هرمی باشه یا مثله مثلث وارونه باشه هم یه چیزایی گفته بود خواستم ببینم ایا شما اطلاعاتی در این مورد دارین؟و ایا در نراد فرمودین شاخه جانبی بگیرم،در شکل نهایی درخت تاثیر نمیذاره،منظورم همون خاصیت مکان نمایی هست.و بازهم در یک مقاله مرتبط با همون تحقیقات در نروژ ظاهرا توسط پیوند جوانه،نراد رو روی نوئل و برعکس ،پیوند زده بودند.ایا این عملی هست در ایران؟؟؟منظورم اینه ایا با شکاف بدنه درختی مثله نراد و نو ل ،شیره از تنه در نمیاد ؟؟؟و اون شیره جلوی پیوند رو نمیگیره؟؟سپاس و عذرخواهی بابت پرحرفی و سوالات بیمورد.

  5. علی اکبر گفت:

    Attachment

    سلام ووقت بخیرخدمت جناب اقای مهندس سجادی ببخشیدبازهم مزاحمتان میشوم امروزرفتم گلخانه تاکودبگیرم چشمم به یه سروابی افتادکه ازپایین شروع به خشک کردن بودتوگلدان صاحبش گفت مشکل اش رونمیدونم اگه سردربیاری بردارببرمنم اوردم والان شاخه های خشکش روزدم لطفابزرگواری کنیدوبگیدمشکل اش چیه واگه میشه اسم این سرویاکاج ابی روبگید.

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام وقت بخیر این کامیس الوودی هست که باید دید ابیاری و شرایطش چطوره ! معمولا بد قلقه و توی تهران قارچ میزنه !

      • علی اکبر گفت:

        سلام مجدداقای مهندس شب شمابخیر .ببخشیدمتصدی اوقاتتان میشوم.بنده تبریزهستم.امیدی هست این کامیس الوودی خوب بشه باقارچکش وتغذیه وکودمناسب یانه؟

  6. علی اکبر گفت:

    ببخشیدشروع به خشک شدن شده ازپایین که اشتباه تایپی بنده بوداقای مهندس سجادی

  7. مژده گفت:

    باسلام
    حدود سه ماه که یک کاج نوئل خریدم ولی از پایین و میانه و به صورت پراکنده شاخه ها خشک شده
    بالاها وسر شاخه ها خوب هستن
    لطفا علت رو بفرمایید
    آیا برای پرشدن گیاه در قسمت میانه راهی هست؟
    درضمن گیاه در حیاط وزیر نور مستقیم قرار داره

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام مژده جان خوبی؟ ببینی توی اتاق نیارید یوقت و توی حیاط یا بالکن باشه بهتره براش با اب لیمو هم ابیاری کنید تا خاک اسیدی بشه و سوزن هاش نریزن ! ابیاری هم هفته ای یبار کافیه.

      • مژده گفت:

        ممتون از پاطخگویی وتوجه تون …ابیاری با ابلیمو به چه نحوی وچه نسبتی انجام بشه؟؟
        برای پر شدن و شاخه زدن در وسطها امیدی هست؟؟

  8. حسین گفت:

    سلام مهندس عزیز
    من نوئل پیوندی ابی دارم رشدش کمه چه کودی بهش بدم ؟کود دامی هم خوبه برای اصلاح خاکش که سبک بشه؟توی زمستون نیاز به محافظت از سرما نداره؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام حسین جان خوبی؟ بله با کود گاوی خاک رو سبک کنید و با زاج سفید خاک رو اسیدی کنید تا سرعت رشدش زیاد بشه !

  9. حسین گفت:

    مهندس با تشکر فراوان
    آیا توی زمستون نیاز به حفاظت از سرما داره؟ ممنون

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام اصلا نیازی به محافظت از سرما نداره.

    • Soolmaz گفت:

      سلام وقتتون بخیر
      من چند روز پیش یه کاج نویل خریدم که خیلی شاداب بود و تازه گلدانش عوض کرده بودند و بهم گفتند که هر سه روز یه بار یک لیوان اب بهش بدم گلدان رو در فضای خانه نزدیک به پنجره ای نورگیر قرار دادم الان بعد از چند روز احساس میکنم که تعدادکمی از سوزن ها به صورت پراکنده زرد شده و اینکه وقتی به بعضی از برگها که کاملا سبز هستند دست میزنم سوزن ها کامل میریزند باید چیکار کنم ممنون میشم کمکم کنید

      • باغ شیشه‌ای گفت:

        سلام سولماز جان خوبی؟ این درخت نباید بیاد تو خونه بهتره بره توی تراس یا بالکن با هوای ازاد و دو هفته یبار همراه ابیاری اب لیمو صنعتی بریزید توی خاکش تا سوزن ریزی نکنه.

  10. بهاره گفت:

    سلام و خسته نباشید. من به تازگی یک کاج نوئل خریدم که متوجه شدم شیره پس داده و شپشک زده برم گلخانه سم زدن و گفتن بعد از یک ساعت آب پاشی کنم. این کارها رو انجام دادم الان میبینم که برگ های سوزنی کاجم سست شدن و خود به خود دارن ریزش میکنن. دلیلش چیه و چطوری میشه جلوی ریزشش رو گرفت

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام بهاره جان خوبی؟ نورش باید متوسط به بالا باشه و ابیاری هم با خشکی خاک باید بزنید ! اون شپشک رو باید با سم مخصوص شپشک از فروشگاه دمبرگ از بین ببرید و اون شیره هم طبیعی هست مشکلی نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید