سبزی و صیفی کاری ۹۳ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۶ آبان ۱۳۹۴

معرفی و کاشت فلفل سبز

فلفل

نام انگلیسی

Pepper

نام علمی

Capsicum Annuum

فارسی رایج

فلفل

فارسی اصیل

پلپل

معیار زیبایی

رنج قیمت

از خانواده

Solanaceae

خاستگاه

آمریکای جنوبی تا مکزیک

 

 

فلفل سبز گیاهی است یک‌ساله که درجه حرارت پایین باعث کم شدن دوره رشدش می‌شود. در بعضی از مناطق که آب و هوا مساعد باشد، ممکن است ساقه خشبی شود و بیش از یک سال عمر کند و به صورت گیاه دو ساله درآید. وقتی که ساقه اصلی آن 10 تا 12 برگ تولید میوه می‌کند. سپس شاخه‌های جانبی آن به وجود می‌آیند که در انتهای آن‌ها گل‌ها ظاهر می‌شوند. در بعضی از ارقام آن بوته عرضی رشد کرده، روی زمین پهن می‌شود. برگ‌ها به صورت ساده، منفرد، بیضی شکل و متناوب روی ساقه قرار دارند. اگر بر اثر جا به جا شدن بوته انتهای ریشه قطع نشود، ممکن است تا عمق 50 تا 60 سانتی‌متری در داخل خاک رشد کند.

هر گل فلفل سبز دارای گلبرگ پیوسته است که به رنگ سفید یا ارغوانی دیده می‌شود. گاهی رنگ پرچم‌ها به صورت آبی دیده می‌شود و حشرات در گرده‌افشانی آن نقش مهمی ایفا می‌‌کنند. میوه آن به صورت سته است که دارای تعداد زیادی بذر است و داخل آن از چند حفره یا قسمت تشکیل شده است که ممکن است بین 2 تا 4 و گاهی تا 5 قسمت متغیر باشد. گاهی روی یک بوته تمام انواع میوه با حفره‌های مختلف دیده می‌شود.

شکل میوه بسیار متغیر است. آن‌ها به صورت کشیده، نوک‌تیز، گرد و کروی، مخروطی و یا استوانه‌ای مشاهده می‌گردند. رنگ میوه نارس سبز است ولی وقتی که رسید به رنگ‌های زرد، قرمز و یا قهوه‌ای ظاهر می‌شود.

 

ارقام فلفل

 

در منابع سبزی‌کاری ارقام مختلف جنس فلفل (Capsicum)  شرح و تفسیرهای گوناگونی دارد. در بعضی کتاب‌ها تمام ارقام فلفل مربوط به گونه Capsicum frutescens L. می‌باشد. در تعدادی کتاب‌های دیگر ارقام فلفل جزء Capsicum annum L. قرار دارد. در صورتی که در بعضی از کتاب‌ها ارقام فلفل مربوط به هر دو گونه ذکر شده می‌باشد.

به طور کلی، جنس Capsicum دارای ۵ گونه است که عبارت‌‌اند از: C. frutescens L. ، C. sinense ، C. annuum L. ، C. baccatum و C. pubescens .

به نظر می‌رسد که بیشتر ارقام فلفل خوراکی جزء گونه‌های C. annuum L. و C. frutescens L. باشند. انواعی از فلفل، که دارای گل‌های سفید رنگ، یا سفید تیره رنگ‌اند و آن‌ها به تنهایی روی ساقه قرار دارند و تولید میوه‌هایی می‌کنند که جدا جدا از یکدیگر روی ساقه قرار دارند، جزء گونه C. annuum L. می‌باشند. در صورتی که گل‌های گونه C. furtescens L. به رنگ سفید مایل به سبز و یا سفید مایل به زرد بوده، اغلب بیشتر از ۲ یا ۳ و یا بیشتر روی ساقه قرار دارند.

بعضی معتقدند فلفل سبز یا فلفل شیرین مربوط به گونه C. annuum L. می‌باشد؛ ولی فلفل‌های تند جزء گونه C. furtescens L. قرار دارند. “بیلی” تقسیم‌بندی دیگری برای انواع فلفل ذکر می‌کند. براساس این تقسیم‌بندی تمام ارقام گیاه‌شناسی فلفل مربوط به گونه C. furtescens L. به شرح زیر می‌باشند:

 

  • “فلفل مخروطی شکل”

 

نام علمی این نوع فلفل Capsicum furtescens L. var. concides است. شکل میوه‌ها مخروطی می‌باشد و طعم آن تند است.

 

فلفل مخروطی

فلفل مخروطی

 

  • “فلفل گیلاسی شکل”

 

نام علمی این فلفل C. f. L. var. cerasiform است که شکل میوه آن گرد و کوچک است و طعم آن بسیار تند است.

 

فلفل گیلاسی

فلفل گیلاسی

  • “فلفل خوشه‌ای”

 

نام علمی این فلفل C. f. L. var. fasciculatum است. میوه‌ها به صورت خوشه روی بوته قرار دارند. رنگشان قرمز و طعم آن‌ها بسیار تند است.

 

فلفل خوشه ای

فلفل خوشه ای

 

  • “فلفل کشیده و باریک”

 

نام علمی این فلفل C. f. L. var. longum می‌باشد. همان‌طوری که از نامش پیداست، میوه‌های آن بسیار کشیده و باریک و طعم آن بسیار تند است.

 

کشیده

کشیده

 

  • “فلفل دلمه‌ای یا شیرین

 

نام علمی این فلفل C. f. L. var. grossum است. دارای میوه‌های بزرگ و پر حجم بوده، که اغلب در انتهای آن یک فرو رفتگی دیده می‌شود. بدنه میوه آن کاملا صاف نیست و دارای شیارهایی می‌باشد. طعم این نوع فلفل تند نیست و از آن در تهیه سالاد استفاده می‌کنند.

شایان ذکر است که انواعی از فلفل جزء تیره Solanaceae به عنوان فلفل زینتی کاشته می‌شود. برخی معتقدند که کلیه ارقام فلفل که کاشت آن‌ها رایج است، به گونه C. annuum L. تعلق دارند. فقط رقم “تاباسکو” از C. frutescens L. است که در آمریکا به طور تجارتی کشت می‌شود.

 

فلفل دلمه ای

فلفل دلمه ای

 

احتیاجات آب و هوایی

 

فلفل سبز مانند گوجه فرنگی و بادمجان یک سبزی فصل گرم است. فوق‌العاده به سرما حساس می‌باشد. کلیه احتیاجات آب و هوایی، کودی، اعمال زراعی آن شبیه گوجه فرنگی و بادمجان است. ذکر این نکته لازم است که شاید فلفل خشکی را بهتر تحمل کند. مقادیر نامناسب آب و حرارت دو عامل مهم در افتادن گل و میوه آن است. حرارت زیاد و رطوبت کم باعث ریزش گل و میوه می‌گردد. در طول دوره رشد، دما نباید از 35 درجه سانتی‌گراد بیشتر شود و یا از 18 درجه سانتی‌گراد پایین‌تر رود. مناسب‌ترین دما برای رشد فلفل بین 21 تا 29 درجه سانتی‌گراد است. شایان ذکر است که دما در شب در تشکیل میوه تأثیر بسزایی دارد. چنانچه دما در شب پایین‌تر از 5/16 درجه سانتی‌گراد و یا بالاتر از 24 سانتی‌گراد برسد، میوه تشکیل نمی‌شود.

 

خاک مناسب

 

خاک‌های لوم شنی که رطوبت را تا اندازه‌ای در خود نگه می‌دارد، برای فلفل مناسب است. فلفل نسبت به کودهای آلی و شیمیایی عکس‌العمل مثبت نشان می‌دهد. pH بین 5/6 تا 5/7 برای رشد آن مناسب است؛ ولی در pH کمتر از 5/6 تا 5/5 نیز می‌تواند بخوبی رشد کند و محصول بدهد. فلفل pH کمی اسیدی را بهتر از گوجه فرنگی و بادمجان تحمل می‌کند. البته خاک‌های کمی اسیدی را می‌توان با آهک اصلاح نمود.

 

خاک هوموسی برای فلفل

خاک هوموسی برای فلفل

 

کاشت

فلفل را می‌توان مانند گوجه فرنگی و بادمجان مستقیماً کاشت و یا خزانه‌گیری کرد. حدود 500 تا 900 گرم بذر برای تهیه نشا برای یک هکتار زمین کافی است. بوته‌ها ممکن است 7 تا 10 هفته در خزانه باقی بمانند. فلفل را در جوی و پشته نشا می‌کنند. عرض پشته‌ها که همان فاصله دو خط کشت می‌باشد، حدود 50 تا 70 سانتی‌متر و فاصله دو بوته روی خط کشت بین 30 تا 60 سانتی‌متر متغیر است.

 

کاشت در سینی نشا

کاشت در سینی نشا

سپس انتقال به زمین در فصل مناسب

سپس انتقال به زمین در فصل مناسب

 

اهمیت غذایی و دارویی

 

ارزش غذایی فلفل سبز خیلی زیاد است. فلفل دارای انواع ویتامین‌های A، B۱، B۲، نیاسین و C می‌باشد. بخصوص فلفل از نظر ویتامین‌های A از اهمیت خاصی برخودار است. همچنین فلفل دارای املاح کانی فراوان است. عناصری هم چون کلسیم، فسفر، آهن، سدیم و به خصوص پتاسیم در فلفل سبز به حدود وفور وجود دارد. همچنین فلفل دارای پروتئین، چربی، کربوهیدرات و ترکیبات فیبری می‌باشد. بیش از 90 درصد وزن فلفل سبز را آب تشکیل می‌دهد.

تندی فلفل مربوط به ترکیبات فنولیک به نام “کاپسا ایسین” می‌باشد که مقدار آن در ارقام مختلف فلفل متفاوت است و قرمزی رنگ فلفل در هنگام رسیدن میوه مربوط به ترکیبات مختلف شیمیایی به نام “کاپ سانتین”، “کاپ سانوهین”، “کاپ سوربین”، “زی زانتین”، “کریپتوزانتین” و “لوتئین” می‌باشد که برای خوش رنگ و خوش طعم کردن غذا به آن اضافه می‌کنند.

از فلفل به عنوان دارو استفاده می‌شود و آن در درمان روماتیسم، سوءهاضمه، ناراحتی‌های اعصاب و لمباگو تجویز می‌گردد.

چگونگی برداشت فلفل به نوع فلفل و طرز مصرف آن بستگی دارد. ارقام فلفل شیرین را وقتی برداشت می‌کنند که میوه‌های آن‌ها هنوز سبز هستند؛ ولی باید به رشد کاملشان رسیده باشند. این نوع فلفل را به عنوان سبزی مصرف می‌‌نمایند. برای تهیه ادویه باید میوه کاملاً رسیده و قرمز باشد.

 

آفات و بیماری‌ها

 

از آفات مهم فلفل می‌توان از شته‌ها، تریپس، کرم شب‌پره زمستانه، کک‌های گیاهی و انواع مختلف نماتدها همچون Root-knot-nematode نام برد. از بیماری‌های مهم فلفل “آنتراکنوز”، پژمردگی باکتریایی، لکه برگی، پوسیدگی میوه، سفیدک حقیقی، بیماری بوته میری فیتوفترایی فلفل و بیماری‌های ویروسی قابل ذکر است.

 

آنتراکنوز

آنتراکنوز

سفیدک فلفل

سفیدک فلفل

بوته میری فلفل

بوته میری فلفل

 

پوسیدگی خاکستری

پوسیدگی خاکستری

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
دیدگاه های شما

93 پاسخ به "معرفی و کاشت فلفل سبز"

  1. فریده گفت:

    سلام مجدد. آقای سجادی من بذر فلفل را داخل کوکوپیت کاشتم.حدود ده سانت که شد جالجاش کردم. ازوقتی جابجا شده همشون یک حالت خوردگی وسفید شدن به خود گرفته از چی میتونه باشه؟

  2. عاطفه گفت:

    Attachment

    سلام خوبید؟ من بذر فلفل و فلفل دلمه ای رو از خود گیاه گرفتم بعد چند ساعت در آب ولرم گذاشتم و کاشتم اما الان دوهفته اس حتی جوانه ام نزده چرا؟ روی ظرفامم پلاستیک کشیدم و پلاستیکو چندتا سوراخ برای هوا دهی زدم

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ این چه خاکیه ریختی آخه!! معلومه تو این سبز نمیشه…بعدشم بذرات تاریخ مصرف داشت ، تازه بود یا کهنه بود !!!؟؟؟

  3. عاطفه گفت:

    سلام خاک باغچه و کود برگ و یکم از خاک کاکاتوسام ریختم بذرم تازه بود فلفل دلمه ای خریدم بذرشو برداشتم تو آب ولرم ۲ ساعت گذاشتم بعد کاشتم

    • somi گفت:

      عاطفه جون میوه ای که میخوای بذرش رو بگیری باید رسیده باشه. که بذرش هم رسیده و بالغ باشه. بذر فلفل وقتی میرسه از دیواره میوه جدا میشه میریزه توش.

  4. somi گفت:

    سوال از هر مهربانی که میدونه
    این فلفل دلمه ای های زرد و قرمز و نارنجی همون سبزها هستند تغییر رنگ دادن یا کلن بذرشون فرق داره؟ و هر رنگی یه بوته جدا داره؟؟
    مممنون

    • عذرا گفت:

      Attachment

      تاجایی که من دیدم اصلا نژاد اینها فرق میکنه چون زنداییم ی کیلو سفید با ی کیلو زرد خریده بود براترشی منم دونه هرکدوم رو جداکاشتم هر کدوم همون رنگی سبز شد البته اول اولاش مثل اونیکی ها سبز بودوقتی هرکدوم برنگ خودش بالغ شد دیگه تغییر رنگ نداد البته شنیدم ی نزاد دیگه هم داره که بعد از بالغ شدن هر رنگی که داره قرمز میشه البته من بنفشش هم دارم اون وری هارو فقط به واسه تو کندم فقط برا اینکه بتونم عکسش روبگیرم 🙂

      • somi گفت:

        آخی عزیزم ممنون همین جوری هم حرفت قبول بود. چقدر هم خوشگله. اینا رو سه تا بوته کندی؟ حیاط دارید یا داخل اتاق؟ یا پاسیو؟ امکانات نوری برای پرورشش چه طوریه؟

        • عذرا گفت:

          اون کوچولوها ی بوته با فلفلهای رنگی رنگیه تو گلدون پشت پنجره اتاقه اون بلندا بنفش ها طول کشیده نکنده بودم شدند قرمز (قرمز وبنفش مال ی بوتست زردها هم ی زمانی سفید بودند وقت نکرده بودم بکنمشون الان سفید ندارم این بلندا تو حیاطند یزمانی تو گلدون داشتم ولی اینتوری بلند نبودند تازه یادت باشه به اون کوچولو ها نینی نگی چو ن خخخخخیلی تنده دوتاش برا ی قابلمه اش دوغ کافیه اخه مناطق اذربایجان اش دوغ رو تلخ میخورند تازه حیاط داریم فقط موقع کاشی کردن چون بالا سر معمار نبودیم همه جارو کاشی کرده فقط ی باغچه ۲*۱.۵برامون نگه داشته منم از همه این فضا استفاده بهینه کردم فقط رز نداریم درضمن کنار کاشی هامون علف هم نداریم خییلی حیف شده من ی حیاط میخام یا کاشی های علفی وکلی بوته رز صاحب خونه قبلی رز کاشته بود معمار از ریشه در اورد 🙁

        • عذرا گفت:

          سمیه ی ایمیل میزنی بمن ؟الان که میبینم اینجارو کردیم چت روم 🙁 شنبه مهندس بیاد یا منو بالاگ میکنه یا تو رو :)ازبس تو سایتش باهم حرف زدیم
          azra.nezakatgoo@gmail.com

          • somi گفت:

            حرف هامون درباره گل و گیاهه و آموزشی هم هست برای بقیه
            حالا خواستیم درباره چیز دیگه حرف بزنیم میریم ایمیل
            به ایمیلت تک میزنم

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام این ها فرق دارن نژادشون فرق داره ولی اون سمت چپی فلفل زینتی هستش که روی یک بوته هستش

  5. عذرا گفت:

    اخه اینتوری که پیش بریم سایت همینجوری وزنش بالاست نمیخام سنگینتر بشه هرچقدر سنگینتر به ضرر ماست (صفحه ها دیر دانلود میشن رو مانیتور )چندباری هم به مهندس گفتم ی جای خاص برا کامنتهای دوستانه واینا که میخایم باهم حرف بزنیم بزاره فکر کنم متوجه منظورم نمیشه گفتم اون کامنت قدیمی هارو پاک کنه ولی بازم فکر کنم موقع پاک کردنشون به مشکلی چیزی بر میخوره حتی گفته سایت چون با دوسرور لودمیشه یکم مشکل داره منم چون کامپوتر خوندم میفهمم چی میگه دلم برا سایت میسوزه که بیخودی داره وزن ریادمیشه برا همون گفتم بیای وگرنه منظور خاصی نداشتم درضمن هر وقت بیای ایمیلم (خونه خودته واسباب پذیرایی ندارم خونم بیریاست خوشحال میشم بیای حداقل اینه که وزن سایت رونمیبریم بالا)

  6. محمود گفت:

    میخواستم بدونم بهترین نوع کود برای کاشت فلفل در گلدان چیه؟
    من از اول بهار تو چندتا گلدون فلفل کاشتم و اخیرا گل هم داده اما فکر میکنم خاک غنای کمی داره به همین دلیل گیاه خوب و سر حال نیست.
    چطوری بهترین محصول رو از فلفل داخل گلدون بگیرم؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گل من خوبی شما ؟ ببخشید بابت تاخیر در جوابدهی
      ببینید کود گرین سبزیجات استفاده بشه ،همه عناصر و ویتامین های لازم برای پرورش موفق رو توی خودش داره

  7. Ali گفت:

    سلام و درود
    آیا از لحاظ زمانی , الان هم میشه نشاء گوجه و فلفل رو تو گلدون خونه کاشت ؟
    تشکر

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گل من خوبی شما؟ بله داداش میشه ولی چون که به زمستون میخوره یکم محصول و رشد گلت کمتر میشه !

  8. امیرحسین گفت:

    Attachment

    سلام مهندس جان حداقل اندازه گلدون برای نگهداری از فلفل وگوجه گیلاسی در بالکن؟واین عکس گوجه های معمولیمه که همشون گل دادن به نظر شما گلدانش کوچیکه؟ و اگه کوچیکه منتقلش کنم به باغچه بهتره؟داخل این گلدان ۶ تا گوجه است

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گل من خوبی شما؟ ببنیید الان که گل داده و برگ میده یعنی خوبه همه چیش! فقط خوب ابش بدید تا و محیطش رو مرطوب کنید زمین دورش رو خیس کنید عصرا یا شبا تا محی مرطوب بشه و گلش نریزه ازین کودهاس گرسن سبزیحات هم بهش بدید عالیه

  9. علیرضا گفت:

    سلام من فلفل کاشته ام – گلهای اون میرزه – یکروز دمیان هم آب میدم – میشه بگین دلیلش چیه؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گلم خوبی شما؟ زیاد اب ندید هروقت خاکش خشک شد باید اب بدید تا گلهاش نریزه همینطور از کود مخصوص صیفیجات گرین در فروشگاه ما استفاده کنید تا مشکلش برطرف بشه یا میتاونید بجاش اهن بدید بهش که اگه از کود صیفی جات استفاده کنید بهتره

  10. فرشته گفت:

    Attachment

    سلام و وقت بخیر
    من یه مدتیه فلفل دلمه ای کاشتم
    الانم خیلی قشنگ گل داده ولی گلاش میریزه

    طبق گفته ی شما سعی میکنم وقتی خاکش خشک شد بهش اب بدم
    کود گرین که فرمودید این هست؟
    میشه الان که گیاه در حال گل دادنه از این کود استفاده کرد ؟

    ممنون میشم اگر راهنمایی کنید

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ از کودای مخصوص صیفی حات بهش بدید و محیط اطرافش رو مرطوب کنید ریزش برای اول کمبود رطوبته و بعد کمبود ویتایمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید