گل های آپارتمانی ۲۰۳ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۲۷ تیر ۱۳۹۲

معرفی گل شیپوری

گل شیپوری

نام انگلیسی

Arum lily /Calla lily

نام علمی

Zantedeschia spp./ Richardia spp

فارسی رایج

شیپوری

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

گل

رنج قیمت

30000

از خانواده

Araceae

خاستگاه

آفریقای جنوبی

سلام عرض میشود خدمت همه دوستان و علاقه مندان به گل و گیاه.بنده سجادی هستم افتخار دارم با یه مقاله دیگه در خدمتتون باشم.دوستان در زمینه این گل من تجربه های ناموفقی دارم ،چرا که  این گل گلیه که نیاز به تجربه بالا و ازهمه مهمتر پاسیو و یا گلخونه داره که حالا بنده اونموقع در اختیار نداشتم.اگه گول ظاهرش رو خوردی و خواستی بخریش حرفی نیست،فقط یادت باشه باید پاسیو داشته باشی چون بسیار طالب رطوبت و هوای شرجی هستش.توی شمال و جنوب راحت میشه نگهداری کرد ازش و موردی نداره.خب دوستان بگذریم ،این گل  بومی نواحی آفریقای جنوبی است. دارای ریزوم های ضخیم و دمگل قوی و بلند است. گل ها شبیه شیپور بوده و نظیر تمامی گیاهان تیره Araceaeگل آذین آن چمچه است. براکته ای که خوشه گل را احاطه کرده، Spatheو خوشه گل را Spadixگویند. گیاهی است دائمی و گرمسیری که دارای گل های منفرد می باشد. برگ های تیرکمانی و دمبرگ طویل دارد و بسته به گونه، شکل دمبرگ ها متفاوت است. شیپوری دارای 7 گونه و 3 زیر گونه است که آن ها را به دو دسته تقسیم می کنند.

۱.  گیاهانی که همیشه سبز بوده و گل های دارای اسپات سفید آن ها، در زمستان ظاهر می شود.

شیپوری

شیپوری

۲.  گیاهانی که خزان کننده بوده و گل های دارای اسپات رنگی آن ها در تابستان ظاهر شده و در زمستان پژمرده می شود. طبیعت همیشه سبز یا خزان دار بودن آن بستگی به محل و بارندگی دارد. در انواعی که در تابستان خزان دارند در صورت کاشت در مناطق با بارندگی تابستانه در زمستان خزان می کنند.

شیپوری

شیپوری

    Z. aethiopica از دسته اول است که در ابران به صورت همیشه سبز می تواند رشد کند اما در تابستان با گرم شدن هوا، با کـاهش آبیاری گیاه را به خزان و خفتگی می برند و در پائیز دوبـاره آبیاری از سـر گـرفته می شود. با این کار گل بهتری در فصل بعد تولید می شود.

    دسته دوم شامل Z. elliottiana(زرد تا طلایی)، Z. rehmanii(قرمز تا صورتی) و Z. alnomaculata(سفید تا زرد کمرنگ با رنگ بنفش در پایین بخش داخلی) است.

 

گلدهی

 

      Z. aethiopica به ظاهر فاقد خواب واقعی بوده و در صورتی که دما در تابستان زیاد بالا نباشد و رطوبت کافی برای آن فراهم باشد، می تواند به طور دائمی گل بدهد. وقتی دما بالای °C19 باشد و یا به  °C21 برسد گلدهی کاهش یافته و در نهایت متوقف می شود.

    گونه های رنگی و دو رگه های آن ها فقط یک بار در سال گل می دهند. وقتی ریزوم دو رگه های رنگی دریافت می شود، باید در شرایط خشک و دمای  °C8 و رطوبت نسبی 70 تا 80 درصد انبار شود. در دمای  °C8 که تنفس و تعرق کاهش می یابد تا 6 ماه می توان ریزوم ها را انبار کرد. دماهای بالا مثلا  °C13 می تواند برای انبارداری کوتاه مدت استفاده شود.

    از دست رفتن نسبی آب در طول انبارداری، به ظاهر برای برطرف شدن خواب در هیبریدهای رنگی لازم است.

 

نیازها

 

    نور:به جز در تابستان، نور مستقیم می خواهد و به طور کلی به نور متوسط نیاز دارد. شدت های زیاد و یا کم نور باعث کاهش شدت رنگ اسپات می شود. اگر نور خیلی کم باشد، برگ ها و دمگل بسیار طویل شده و در اثر وزنشان خم می شوند و منظره ناخوشایندی پیدا می کنند. از نظر طول روز، شیپوری روزخنثی است و گلدهی آن تحت تأثیر فتوپریود قرار نمی گیرد.

    دما:گیاهی است گرمسیری و به سرما حساس است. دمای مناسب برای Z. aethiopicaدر روز °C16 –20 و در شب °C16 و برای گونه های رنگی در روز °C18 –21 و در شب °C13 است.

    خاک:خاک مناسب آن مخلوطی از ۳ قسمت خاک باغچه و ۲ قسمت کود دامی پوسیده است. برای جلوگیری از پوسیدگی ریزوم ها، خاک باید زه کشی کافی داشته باشد.

    کود:مصرف کود اوره و یا سولفات آمونیوم برای گلدهی خوب شیپوری توصیه می شود.

    آبیاری:بستر Z. aethiopicaدر تمام دوره تولید باید مرطوب نگه داشته شود. ولی در انواع رنگی به منظور کنترل بیماری باکتریایی Erwiniaباید فقط به اندازه نیاز آب داده شود.

 

افزایش

 

    شیپوری با بذر و تقسیم ریزوم قابل افزایش است. با بذرکاری این گیاه پس از 2 تا 3 سال به گل می رود.   Z. aethiopicaبه طور معمول به وسیله تقسیم بوته زیاد می شود. Z. elliottiana، Z. rehmaniiو      Z. alnomaculataبه وسیله بذر افزایش می یابند.

    تقسیم ریزوم: این گیاه دارای یک ریزوم گوشتی است که ریزوم های کوچکتری در اطراف خود تولید می کند که از آن ها جهت افزایش استفاده می شود. به طور معمول هر چه ریزوم ها درشت تر باشند، گل ها نیز بزرگتر خواهند شد. در ماه های تیر و مرداد که ریزوم ها به حالت خفته در می آیند و رشد و نمو کاهش می یابد، گلدان ها را در سایه قرار داده و سپس گیاه را از خاک خارج و ریزوم را تقسیم می کنند و پس از گندزدایی با قارچ کش در گلدان کشت می کنند. در این زمان نیاز آبی گیاه بالا است و نباید از آن غفلت کرد.

    باغبانان از ترس آلودگی به عوامل بیماری زای خاکزی، شیپوری را در گلدان می کارند ولی می توان خاک ار گندزدایی کرد و بوته ها را به فاصله cm70 در زمین کشت کرد.

 

بذر گل شیپوری

بذر گل شیپوری

ریزوم شیپوری

ریزوم شیپوری

 

برداشت ریزوم

 

    ریزوم ها زمانی که گیاه پژمرده شد باید برداشت شوند. پوست ریزوم ها بلافاصله بعد از برداشت، ترد و نازک بوده و به پوسیدگی نرم بسیار حساس هستند. بنابراین، باید با احتیاط با آن کار شود و زمانی که خاک خشک و دما حدود 20 درجه سانتی گراد بوده و ریزوم ها رسیده اند از زمین خارج شوند. قبل از شستشو توصیه شده که به مدت یک شب رها شوند تا پوست سفت شود. بعد از شستشو ریزوم ها را باید روی توری های سیمی ریخته و با تهویه سریع، سطح آن ها را خشک کرد. به علت پوست نازک، نیاز به ترمیم دارند که این عمل به مدت 2 تا 3 روز در اتمسفر تهویه شده و ترجیحا در دمای 20 تا 25 درجه انجام می شود. برگ های متصل به ریزوم نباید جدا شده و باید اجازه داد که در زمان ترمیم پژمرده شوند. ترمیم در مزرعه در مناطق خنک به علت آسیب رسیدن به ریزوم ها در اثر سرما، توصیه نمی شود.

    برداشت گل:گل ها را درست پیش از اینکه اسپات شروع به برگشتن به طرف پایین بکند، برداشت می کنند. در برداشت، ساقه گل شیپوری را به جای بریدن با بالا می کشند تا قطع شود. اما در بعضی منابع گفته شده که بهتر است بریده شود. پس از برداشت، باید به مدت ۶ –12 ساعت در محلول سوکروز 2 درصد حاوی مواد گندزدا قرار گیرد تا از شکاف خوردن ساقه و یا خم شدن آن جلوگیری شود.

    نگهداری:گل ها را در انبار °C4 به مدت یک هفته می توان نگهداری کرد.

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

من اگر خارم و گر گل چمن آرایی هست

که از آن دست که او می‌کشدم می‌رویم

دوستان عیب من بی‌دل حیران مکنید

گوهری دارم و صاحب نظری می‌جویم....

دیدگاه های شما

203 پاسخ به "معرفی گل شیپوری"

  1. سوده گفت:

    سلام . جناب سجادی
    در راستای سوال اقای امید، ینی این حالت پاسیدگی بخار کمبود ابه؟؟؟؟
    گل م در پاسیو با هوای خوبو نور خوبه ولی همچین حالتی داره. در عین حال جوانه های جدید هم زده ولی برگ های قبلی که خیی بلند شده بودند با حالت لزج و لهیدگی از بین میرن. اب زیاد نمیدم هر دوروز یکبار وقتی خاکش خشک بشه. البته از زیر گلدونی و هم از روی خاک. مقدار اب رو زیاد کنم درست میشه؟؟؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ یکم سم قارچکش کاپتان توی خاکش بریزید و قسمتهای لهیده شده رو از ته بکنید بندازید دور تا به بقیه نقاط سرایت نکنه ! سعی کنید محیط دور گیاه رو مرطوب کنید از طریق گذاشتن سینی اب یا بخور سرد یا توی پاسیو بذارید

      • سوده گفت:

        ممنون از راهنماییتون . کارهایی که گفتید رو انجام دادم. به جای کاپیتان، بنومیل جواب میده یا حتما کاپیتان؟
        اگه کاپیتان که از خودتون بخرم

  2. مهین گفت:

    Attachment

    با سلام و خسته نباشید.گل شیپوری من کم کم داره زرد میشه و گل دهی اون قطع شده و احساس میکنم شاداب نیست آیا زمان استراحتش رسیده. نور مستقیم هم نمیزنه.لطفا راهنماییم کنین که چطور شادابی اولیه اش رو برگردونم؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ متاسفانه درزمینه این گل من کاری نمیکتونم بکنم براتون ، یا ببرید پاسیو یا توی گلخونه ، توی خونه محکوم به خرابیه !

  3. سوده گفت:

    سلام .اگر تمام برگ های شیپوری از بین برن. اگر از ریشه های باقی مونده خوب مراقبت بشه سال بعد دوباره رشد میکنه یا کلا نابود شده فرضش کنیم؟؟؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ شما نگهش دارید توی جایی با رطوبت بالا مثه پاسیو یا گلخونه ، تا سبز بشه ولی اگه همچین محلی ندارید مرده فرض کنید گلتون رو !

  4. سوده گفت:

    Attachment

    سلام اقای سجادی گفتم
    چندوقت پیش به شماگل شیپوریم قارچ گرفته. البته از سم کاپیتان استفاده نکردم. بنومیل زدم. یه مد هیچ اتفاقی نیوفتاد تا اینکه جدیدن داره برگ میده و ساقه های قبلی خیلی بیحالن به تنهایی واینمیستن.
    بای بهم ببندمشون تکیه به دیوار تا سرپا باشن. البته پلاسیده نیستن
    پوست تخم مرغ که گفتید استفاده کردم ولی فرقی نکرد

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گل من خوبی شما؟ این گل دیگه گل بشو نیست ، این نورش کمه رطوبتش کمه ، نمیتونه خودش رو نگهداره ، این گل خیلی سخته نگهداریش فقط پاسیو و گلخونه میخاد

  5. سوده گفت:

    Attachment

    یه کس از برگ های جدید

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      بذارید همینطوری کار کنه و برگ جدید بزنه فقط رطوبت محیطش رو زیاد کنید و و نورشم زیاد کنید

  6. مريم گفت:

    با سلام و خسته نباشید وممنون از اینکه به سوالها پاسخ میدید
    من از زمستون یک گلدون شیپورى بنفش دارم که اوایل خیلی خوب بود اما یک ماهی میشه که گل نمیده و برگهاى اون به همه طرف خم میشه، گلدون با فاصله و نزدیک پنجره هست و نور کافى داره
    ممنون میشم پاسخ بدید

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گل من خوبی شما؟ ببینید این گل نگهداریش سخته باید بره توی پاسیو یا گلخونه ! توی اتاق همین داستان هست و راه حلی نداره

  7. مريم گفت:

    Attachment

    یک عکس از گلدونم میزارم

  8. سوده گفت:

    سلام اقای سجادی
    الان میتونم ریزیوم شیپوریم رو تقسیم کنم؟ نکته خاصی داره؟
    راستش میترسم ریشه هاش هوا بخوره و مثل گلهای دیییگه خشک بشه.
    راهنمایی لطفا چه قارچ کشی بزنم.

  9. 6996 گفت:

    سلام آقای سجادی عزیز .
    من ریزوم گل شیپوریمو از خاک در آوردم .چند روز پیشییه تیکه از ریزومشو تو بطری نوشابه کاشتم مثل تراریوم . الانم جوانه زده .مکانشم پشت پنجره شمالیه . میخواستم بدونم تو همین مکان بمونه خوبه?روشناییشم زیاده.یا ببرمش جایی که نور مستقیم باشه?بعد نوع شیپریمم از این است که تلاش زرشکی تیره هست.
    لطفا جواب بدین خیلی استرس دارم میترسم خراب بشه.تشکر

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام گل من خوبی شما؟ ببینید واقعیت اینه که این گل نیاز به رطوبت بالایی داره و توی خونه و اتاق خراب میشه در نهایت و کاریش هم نمیشه کرد ، حالا شما شاید بتونید توی تراریوم محیط مرطوب سالم پرورشش بدید ، نور غیر مستقیم باشه و تا میشه محیط رو مرطوب کنید براش

      • 6996 گفت:

        مرسی ممنون.
        محیط کاشتش مرطوبه. فقط الان احساس میکنم رشدش متوقف شده.نمیدونم علتش چیه!

        • باغ شیشه‌ای گفت:

          سلام گل من خوبی شما؟ سایز گلدونش بزرگه؟ تغذیه میکنید ؟ این گل نگهداریش سخته خیلی و توصیه نمیکنم اصلا روش حساب کنید ! تغذیه کنید با کود گرین و نور و رطوبت بالا تا شاید درستبشه

  10. نرگس گفت:

    Attachment

    سلام آقای مهندس خوبید؟
    آقای سجادی گل شیپوری من داره زرد میشه و سر برگاش هم سوخته امسال اصلا گل نداد چیکارش کنم
    تو پاسیو هست رطوبت و نورش و محیط هم مثل توضیحاتتون سعی کردم باشه
    میشه کاری براش کرد ب نظرتون؟
    باتوجه ب اینکه توی منطقه گرمسیر هستم اگه ببرمش تو حیاط یا تو باغچه بکارم خراب نمیشه ب نظرتون؟!
    ممنون از شما.

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ ببخشید دیر جواب دادم ، اگه منطقه شرجی هستید ببرید بیرون بذارید ولی اگه خشکه همون پاسیو بمونه و محیط رو مرطوب کنید براش و تغذیه با کود گرین گروس براش انجام بشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید