گل های بیرونی ۱۱۰ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۲۲ تیر ۱۳۹۲

معرفی گل جعفری

جعفری

نام انگلیسی

marigold

نام علمی

Tagetes spp

فارسی رایج

جعفری

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

گل

رنج قیمت

3500-5000

از خانواده

Asteraceae / Compositae

خاستگاه

مکزیک

    جعفری آفریقایی (T. erecta) و جعفری فرانسوی (T. patula) هر دو بومی مرکز و جنوب آمریکا به ویژه مکزیک بوده و از آفریقا یا فرانسه نیستند. گیاهی یک ساله و دارای برگ های مرکب بوده و گل های آن به رنگ زرد لیمویی، زرد، کرم، طلایی و نارنجی قهوه ای دیده می شود.برگ های جعفری بوی خوبی ندارد و امروزه در به نژادی این گلگزینش رای رقم هایی صورت می گیرد که برگ های آن ها بو نداشته باشد. رقم های مختلف این گیاه از سه گونه T. erecta ، T. patula و T. tenuifolia مشتق شده اند. این گیاه به عنوان گل بریدنی، گلدانی و نیز در حاشیه کاری استفاده می شود. امروزه گل جعفری به صورت تجاری برای استخراج رنگیره های کاروتن و به ویژه گزانتوفیل پرورش داده می شود. کاروتنوئیدهای استخراج شده از گلبرگ ها برای تشدید رنگ زرده تخم مرغ به غذای مرغ اضافه می شود. لوتئین که جزئ اصلی گزانتوفیل ها است برای استفاده در ترکیبات رنگ کننده مواد غذایی استفاده می شود. برگ های گل جعفری حاوی روغن های معطر ویژه ای است. روغن موجود در جعفری افزون بر کاربردهای درمانی دفع کننده حشرات است.

    کاشت جعفری نشان داده است که در کاهش جمعیت نماتدها در خاک مفید است. استفاده از جعفری در تناوب کشت می تواند جایگزینی برای سموم نماتد کش در کاهش جمعیت نماتد عامل گال ریشه (Meloidogynespp) باشد.

گلدهی

    گلدهی آن در سراسر تابستان ادامه داشته و تا پائیز به طول می انجامد.

نیازها

    این گیاه آفتاب دوست است و در نقاط آفتابی و گرم رشد خوبی دارد. در دماهای کمتر از 16 سانتی گراد رشد کند بوده و گیاهان کلروزه می شوند. نسبت به قوی بودن زمین حساسیت از خود نشان نمی دهد ولی زمین های مرغوب و قوی باعث می شود که بوته رشد خوبی داشته و در نتیجه گل های درشت تولید کند. pH مناسب محیط کشت آن 6 – 6.5 است. مسمویت ناشی از آهن در pHهای پایین خاک گزارش شده است. علامت های مسمومیت آهن، شامل نقاط نکروزه و کلروزه و نیز خم شدن برگ به سمت پایین و فنجانی شدن برگ است. اگر میزان نیتروژن خاک زیاد شود نسبتبه بعضی بیماری ها حساس می شود. به رطوبت بالا نیز به نسبت حساس است. جعفری به ویژه جعفری آفریقایی، به عنوان گیاه روزکوتاه اختیاری طبقه بندی می شود. واکنش به طول روز در رقم های مختلف متفاوت است. در واکنش نسبت به طول روز، دما نیز می تواند اثر داشته باشد.به عنوان مثال جعفری آفریقایی در دمای 21 –24 درجه سانتی گراد فقط در شرایط روزکوتاه گل می دهد ولی در دمای 17 –18 درجه سانتی گراد در تمام دوره های نوری گل می دهد. طول روز بلند در شدت نورهای بالا در مقایسه با شدت نور پایین اثر بازدارنده کمتری بر گلدهی دارد. برایگلدهی بهتر، گل های پژمرده این گیاه باید چیده شود.

افزایش

    جعفری اغلب از طریق کاشت بذر افزایش می یابد، اما از قلمه آن نیز می توان استفاده کرد که هزینه بیشتری دارد. برای استفاده از قلمه بخش انتهایی شاخساره به طول 6 -8 سانتی متر استفاده می شود.

    بذر به صورت مستقیم در محل اصلی  و یا در خزانه کشت می شود. در تهیه نشاء، بذر در اواخر اسفند تا اواخر فروردین کشت می شود و نشاء ظرف مدت دو ماه آماده انتقال می شود. کشت های دیرتر نیز امکان پذیر است ولی باعث ریز شدن گل ها می شود. در روش کاشت مستقیم نیاز به تنک کردن دارد.

    برای تولید گل های درشت، بهتر است گیاه دو بار خزانه شود بدین ترتیب که ابتدا بذر را در یک خزانه کاشته و وقتی گیاه 4 –6 برگی شد آن را به خزانه دوم منتقل و با فاصله بیشتر کشت کرد. پس از آنکه گیاه مدتی در خزانه دوم رشد کرد و آب و هوا برای انتقال آن مساعد شد آن را به زمین اصلی منتقل می کنند. در این صورت گل های بسیار مرغوبی تولید می شود.

    گیاه جعفری به صورت مستقیم رشد کرده تا اینکه جوانه گل انتهایی تشکیل شود بعد از تشکیل جوانه گل انتهایی جوانه های جانبی از غالبیت انتهایی آزاد شده و انشعابات جانبی را تشکیل می دهند. در صورتی که بخش انتهایی شاخساره زودتر قطع شود انشعابات جانبی زودتر تشکیل شده و تعداد گل بیشتر با کیفیت بهتر و اندازه یکنواخت ظاهر می گردد.

آفات و بیماری ها

    از مهمترین بیماری های آن پژمردگی، بوته میری، بلایت ناشی از بوتریتیس، پوسیدگی ریشه و ساقه و بیماری های برگی و از آفات ممهم آن کنه است که با استفاده از سموم قارچ کش و کنه کش می توان آن ها را کنترل کرد.

جعفری آفریقایی

جعفری آفریقایی

و جعفری فرانسوی

جعفری فرانسوی

جعفری فرانسوی

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

پیرم و بر دوشم از ندیم جوانی

از تو چه پنهان همیشه بار ندامت

خرمن گل ها به باد رفت و به دل ها

نیش ندامت خلید و خار ملامت

دیدگاه های شما

110 پاسخ به "معرفی گل جعفری"

  1. سعید گفت:

    سلام آقای مهندس عزیز ، من بذر آشلانتوس را کاشتم ولی وقتی جوانه میزنه خیلی باریک و مثل نخ میمونه و بعد از چند روز جوانه ها خشک میشه ، اگه راهنمائی فرمائید خیلی ممنون میشم ، در ضمن از اینکه خیلی مزاحم شما میشم بنده را ببخشید

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید نورش کم هستش واسه همین خراب میشن ، درضمناین بذر رو بهتره فروردین بعد از عید بکارید توی فضای ازاد تا هم نور خوبی ببینه هم هوای تازه

  2. رضا گفت:

    سلام
    خواهشمندم آبدهی گیاه تا قبل از نشا کردن را توضیح دهید _ با سپاس فراوان

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ آبدهی اول باید همراه با قارچکش انجام بشه زمانی که خاک گیاه خشک میشه دفعات بعدی باید بهش کود داد تا سریعتر گلتون رشد کنه و و نشا بشه و روانه بازار بشه

  3. سعید گفت:

    سلام جناب مهندس – من هیچ تجربه و دانشی در زمینه کاشت بذر گل نداشتم ولی با راهنمائی جنابعالی و اطلاعات مفید سایت شما تونستم بذر گل را بکارم در حال حاضر بذرها جوانه زده و در حال رشد میباشد و قطعا تا مرحله نشا نیاز به رسیدگی دارد – اگه لطف کنید به به چند سوال من پاسخ بدید بی نهایت ممنون میشم – آیا در این مرحله نیاز به کود دارد ؟ چه کودی ؟ هر چند روز یکبار ؟ آب دادن باید چگونه باشد ؟ باید در معرض نور شدید و آفتاب باشد ؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خواهش میکنم ، یه عکس از نشاها بدید بهم ببنیم چند برگی شدن تا طبق اون بهتون کود تجویز کنم و بقیش رو بگم بهتون…اینو بگم که یواش یواش باید برن زیر نور افتاب و با محیط مبیرون سازگار بشن

  4. سعید گفت:

    Attachment

    سلام جناب مهندس ، عکس نهالهایی که کاشته بودم به پیوست تقدیم میکنم لطفا در خصوص نور – آفتاب – آب – کود تا مرحله نشا را راهنمائی فرمائید

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام اینا همه چیشون خوبه بجز نورشون ، باید ببرید بیرون زیر نور زیاد تا به مرور به افتاب سازگار بشه بعد که بردید زیر نور با کودهای سه ۲۰ تغذیه کنید

  5. راضیه گفت:

    سلام.گل جعفری از گلفروشی گرفتم.غنچه داشت.اما تا الان هیچ غنچه ای باز نشده و غنچه اش سیاه میشه.علتش چیه؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ توی منزل گذاشتید؟ باید بره توی باغچه کاشته بشه درضمن الان فصلش دیگه تموم شده بذراید خشک شد بذرش رو توی باغچه پخش کنید سال بعد در بیاد دوباره.

      • راضیه گفت:

        توی گلدون کاشتم.محلش هم سایه آفتابی…ممنون که پاسخ دادید.

        • باغ شیشه‌ای گفت:

          سلام عزیزم خوبی شما؟ اصلا شرایط خوب نیست براش نورش که باید کامل باشه و هوای تازه هم میخاد درکل فصلش تموم شده الان ! بذارید گلش خشک بشه و بذرش رو کلا بریزید توی خاک تا جوونه بزنه سال بعد…

  6. هانیه گفت:

    سلام ممنون از اطلاعات خوبتون.میشه بگید آبدهی باید چجوری باشه؟ و اینکه مختص چه فصل هایی هست؟؟؟؟
    ممنون میشم پاسخ بدین

  7. حامد گفت:

    سلام مهندس. گلهای گیاه جعفری من خیلی درشت نمیشه و با اینکه پره غنچه هست، گاهی گلهایش سیاه میشه و مثل یه حالت پوشالی میشه و نهایتا آن گل خشک میشه. اینو هم بگم که گیاه فوق از آفتاب خوبی برخوردار است، با توجه به این موضوع که آفتاب الان تهران (اردبیشهت ماه) خیلی گرم و سوزان نیست. خواهش میکنم راهنمایی بفرمائید.

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ اگه توی گلدون کاشتید زیاد توقعی ازش نمیشه داشت ولی اگه همین گل بره توی خاک باغچه گلاش درشت میشه توی گلدون باید مرتب بهش کود بدید تا تقویت بشه و ابش باید به موقع داده بشه

  8. ستاره گفت:

    سلام آقای مهندسگلهای جعفری آیا حشرات را دور می کنن؟

  9. افشین گفت:

    سلام آقای مهندس . میشه لطف کنید طرز گرفتن بذر از گل جعفری رو بگید؟
    چطور میشه ازش بذر گرفت؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیززم خوبی شما؟ وقتی توی حیاط گلش تموم بشه گله تبدیل به بذر میشه و به راجتی با کندن اون گل خشک میتونید بذرش رو بگیرید و برای سال بعد استفاده کنید یا اصلا برزید همون کنارش تا جوونه بزنه.

  10. yalda گفت:

    Attachment

    سلام اقای مهندس. بی زحمت من جعفریهام با مشکل مواجه شدن. هر روز چند تا از گلدونهام خشک میشن و از بین میرن. ممنون میشم راهنماییم کنید. ساقه ی جعفریهام بعد از قهوه ای شدن خشک میشه.

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ این قارچ زده باید خاک و گلدون رو با سم قارچکش کاپتان و مانکوزب سمپاشی کنید یا گلهارو ببرید توی خاک دیگه و یا توی باغچه بکارید تا درست بشه ! رطوبت رو هم کمتر کنید …و حتما قارچکش رو بزنید به اینا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید