بنفشه گیاهی چندساله است که به صورت یک ساله و دو ساله کشت و کار می شود. گل ها از محور برگ ها به صورت تکی و به ندرت جفتی ظاهر می شود. هر گل دارای 5 گلبرگ بوده که یک گلبرگ مهمیزدار در پایین، دو عدد در بالا قرار دارند گل ها در آخر زمستان یا اوایل تا اواخر بهار به مقدار فراوان ظاهر می شوند.گلهای آن منفرد، زیبا و به رنگ بنفش ، بندرت سفید یا گلی و معطر است. دمگلهای دراز گل که از بین دمبرگها منشاء میگیرند، قبل از منتهی شدن به گل، حالت خمیده شبیه عصا پیدا میکنند. گل ها خودگش و گرده افشانی به صورت گلهای بسته ( کلیستوگامی ) انجام می شود.میوههای بنفشه پوشینه، کروی، پوشیده از کرک ومحتوی دانههایی به رنگ زرد با لکهای سفید هستند. گلهایی عاری از گلبرگ در بین دمبرگهای آن ظاهر میشود که همیشه به حالت مخفی درآن باقی می ماند. سه نوع بنفشه وجود دارد که عبارتند از:
۱-Violas: V. tricolor (بنفشه فرنگی، بنفشه سه رنگ، بنفشه معمولی) مربوط به این دسته و دارای گل های درشت به رنگ های مختلف است.
۲-Violets: V. odorata (بنفشه ایرانی یا معطر) و V. cornuta در این دسته قرار می گیرند.
V. odorataبه رنگ های بنفش تیره یا سفید مشاهده می شود و دارای انواع کم پر و پر پر است. گل های V. cornuta اغلب بنفش تیره یا ارغوانی است ولی رقم های سفید، آبی روشن، زرد و یاسی آن نیز موجود است.
۳-Pansies: هیبرید V. x wittrockiana در این دسته قرار می گیرد. این گروه در تمام طول زمستان می توانند گل بدهند.
V. tricolor و هیبریدهای V. x wittrockiana به عنوان گیاه باغچه ای جهت گلدهی در زمستان و بهار استفاده می شوند.
Violetها ( V. odorataو V. cornuta) به عنوان گیاه پوششی برای گلدهی در اوایل بهار و به صورت گیاهان دائمی کشت و کار می شوند.
تمام انواع بنفشه که ذکر شد به سرما مقاومند بنابراین بر حسب شرایط آب و هوایی در طول پائیز، زمستان یا بهار کشت می شوند.
در بنفشه فرنگی، گل ها درشت و از پنج گلبرگ نامنظم به رنگ های آبی، سفید، زرد و گاهی بنفش مایل به سیاه تشکیل شده که با لکه هایی از رنگ های دیگر منقوش شده است و گاهی یکی از این رنگ ها به صورت غالب در آمده و تمام گل به آن رنگ دیده می شود. به علت رنگ های بسیار متنوع، منظرة زیبایی داشته و از آن به عنوان زمینه در گلکاری استفاده می شود. موارد استفاده از بنفشه شامل تزیین زمین های مرطوب، محل های سایه گیر، تولید عطر در انواع معطر و تهیة دسته گل در انواع دارای دمگل طویل می باشد.
گلدهی
گلدهی بنفشه از اواخر زمستان یا اوایل بهار شروع می شود. نوعی از آن که به بنفشه چهار فصل معروف است در تمام سال گل می دهد ولی گل ریزان (اوج گلدهی) آن در بهار و پائیز است. در Violetها ، گلدهی تحت تأثیر دما و طول روز قرار می گیرد. این دسته درتابستان (دمای بالا و طول روز بلند) رشد خوبی داشته و در پائیز شروع به گلدهی می کنند. در Viola و Pansy روزهای بلند تعداد گل را افزایش می دهد ولی در این شرایط طول میان گره ها نیز زیاد می شود. در شرایط روز کوتاه، ساقه ها کوتاه و قوی می شوند. هیچ خواب مشخصی در آنها دیده نشده است. Pansyهادر طول سال می توانندگل بدهند. ولی دماهای بالای تابستان می تواند به عنوان یک عامل محدودکننده باعث کاهش رشد گیاه شود.
نیازها
گل بنفشه آفتاب دوست است ولی چند ساعت سایه را به خوبی تحمل می کند. بنفشه هایی که در سایه کشت می شوند گل های ریزی تولید می کنند. با گرم شدن هوا گلدهی بنفشه کم و اندازه گل کوچک می شود. اگر هوا کمی خنک باشد یا اینکه مقداری سایه باشد عمر گل بیشتر است ولی کیفیت آن به خوبی محل آفتابی نخواهد بود. Violetها محصول گلخانه سرد بوده و بهترین رشد را در فصل های سرد سال دارند و در دمای 4 –10 درجه سانتی گراد به خوبی رشد می کنند. Pansy و Viola بهترین رشد را در دمای 4 –13 درجه سانتی گراد داشته و در دمای 16 درجه سانتی گراد و بالاتر رشد ضعیف و فاصله میانگره ها زیاد می شود. از لحاظ خاک، تمام گونه های بنفشه برای گلدهی مطلوب خاک مرطوب و غنی از کود حیوانی، با زه کشی کافی نیاز دارند.
افزایش
بنفشه گیاهی چندساله است که بسته به گونه از طریق بذر، قلمه، تقسیم ریشه و جدا کردن ساقه های دستک مانند افزایش می یابد. بذر آن را در مرداد در شاسی کاشته و سپس نشاءها را به زمین اصلی منتقل می کنند. بذر را به صورت دست پاش می کارند و با مقداری خاک نرم یا کود دامی پوسیده می پوشانند. چون گیاهان جوان به آفتاب سوختگی حساس هستند در مکان های گرم هم تا زمان سبز شدن و استقرار گیاه، سایبان ایجاد می کنند. از آنجا که بنفشه سه رنگ به مرگ گیاهچه خیلی حساس است بستر کاشت و کود مورد استفاده نباید آلوده باشد. نشاءها درپائیز به زمین اصلی منتقل شده و به فاصله حدود 20 سانتی متر کشت می شوند و در زمستان در زیر برف می مانند. گاهی در خزانه دوم کشت شده و پس از سپری شدن زمستان در فرصت مناسب به زمین اصلی منتقل می شود.
هرچه نشاءها زودتر منتقل شوند گل های درشت و بیشتری تولید می کنند. این گیاه خودگشن و گرده افشانی آن به صورت بسته گل است. بذر آن به سرعت زیوایی خود را از دست می دهد و لازم است هر سال بذر جدید تهیه شود. در شرایطی که در اثر سرما یخ بزند باید در طول زمستان پوشانیده شود و یا اینکه در اول اسفند وقتی زمین خشک شد کاشته شود. بخش هوایی گیاه به سرما مقاوم است ولی در اثر یخ زدن ممکن است به ریشه آسیب برسد.
بنفشه معطر به صورت مخلوط با بنفشه سه رنگ کاشته می شود که منظره جالبی ایجاد می کند و به ویژه صبحگاه بوی مطبوعی از آن به مشام می رسد. Violetها هم با بذر و هم با تقسیم بوته (جدا کردن گیاهچه های حاصل از دستک) افزایش می یابند که تقسیم بوته در اواخر تابستان انجام می شود.
سلام.یه سوال.من زیر گلدونهام سوراخ داره برای خروج اب ولی بعد از مدتی گیپ میشه.چیکار کنم؟
من بالکن جنوبی دارم که افتاب تندی بهش میخوره چه گلهایی رو تو بالکنم بکارم که قشنگ بموونه و خراب نشه به من گل اطلسی و شمعدونی پیشنهاد شده نظر شما چیه؟
سلام.جواب سئوال ما رو نمیدین؟
سلام آقای مدیر وبلاگ
خیلی ماهی
عاشقتم
سلام عزیزم خوبی شما:) ؟ چاکر ماکر، فدا مدا :))
سلام. وقتتون بخیر
من بذر بنفشه شرابی، دایکوندرا، چای ترش و فلفل زینتی دارم. امکانش هست بفرمایید بهترین زمان برای کاشت هر کدام چه فصلی هست؟ ممنون
سلام عزیزم خوبی شما؟ بهترینن زمان کاشت اینا خنکی هوا هست بذارید هوا خنک بشه بعد بکارید 🙂
ممنونم. پس اوایل مهرماه که اینجا هوا خنکه میکارم. عمق کاشت، به اندازه سایز بذر باید باشه، درسته؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ بله اندازه بذر باشه سطحی بکارید و یکم روش کود دامی پوسیده سرند شده بریزید و مرتب با ابپاش اب بدید !
خیلی ممنون از پاسخ تون. سینی کشت ندارم، میتونم همه ی بذرها رو توی گلدون معمولی با عمق مثلا ۱۵ سانت یا بیشتر بکارم؟
خاک تای سیز برای کاشت بذرها مناسب هست؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ بله خاک تای سیز خاک خوبیه و توی گلدون هم میشه کاشت 🙂
سلام
خوبید جناب سجادی؟
امکان داره یه چند نوع گل فصلی برای بهار و تابستون معدفی کنید که تو کرج هم گیر بیاد.یعنی زیاد دنبالش نگردیمو راحت در دسترس باشه.جای بنفشه ها میخوایم بکاریم
باتشکر
سلام خوبی شما؟ همیشه بهار عالیه ، گازانیا ازونم بهتره ، الان فصل همه گلهاست ! گرمدره گلخونه ی اقای لطفی تشریف ببرید دارن
سلام ببخشید بذر گل بنفشه در کدام قسمت قرار دارد من کاشتم حواسم هم بود بذر بگیرم ازش ولی هیچ بذری نداره
سلام عزیزم خوبی شما؟ باید تلقیح بشه و گرده افشانی بشه تا بذر بده بهتون
ممنون از اطلاعات خوبی که دادید درباره کاشت گل رز از قلمه یه توضیحی بدید من هر چی میکارم اصلا جوانه نمیزنه بع یه مدت خشک میشه. سپاس
سلام عزیزم خوبی شما؟ توی مطلب درباره ی گل رز کامل توضیح دادم میتونید سری بزنید و بخونید..
سلام اقای مهندس اروزوی سلامتی براتون در این روز های پر تلاطم دارم من در حیاط یه باغچه یک متر در چهار متر دارم الان می تونم بذر گل بنفشه بکارم ؟ وروی بذرها کود سرند شده نیم سانت بریزم خوبه؟ با تشکر
سلام خوبی؟ ببین الان برای بنفشه دیر شده باید یه گل دیگه بکارید مثه پریوش مثه اهار و غیره…
Attachment
سلام.من ۳ تا گلدون بنفشه افریقایی دارم که این کی به تازگی برگ هاش رگه های زردی افتاده.اون دو تای دیگرو از طریق زیر گلدونیشون آب میدم ولی این چون مدل گلدونش فرق میکنه از رو آب میدم.نمیدونم ایراد از همینه یا اینکه بیماری گرفته.و یک مورد دیگه اینکه اوایل،هردو رنگ گلِ بنفش و سفید رو میداد ولی الان دیگه از رنگ بنفشش خبری نیست.
من در مورد دو تا دیگه از گلهام کمکهای خوبی ازتون گرفته بودم گفتم این رو هم باهاتون درمیون بذارم.ممنون میشم اگه راهنمایی کنین.
مبینا جان سلام از بالا نباید اب بدید از زیر باید اب بخوره تا برگاش اینطوری نشه. گلدونشو عوض کنید تقسیم کنید تا خلوت تر بشه و مادر بتونه گل بده بهتون با کود بنفشه گری تغذیه کنید