گیاهی علفی، گرمسیری و بومی برزیل و دارای یک یا چند ساقه با برگ های زوج متقابل بوده که پهنک برگ بزرگ و پرزدار است. گل های آن شیپوری یا زنگوله ای شکل بوده، انواع کم پر و پرپر، با رنگ های سفید خالص تا صورتی، بنفش و قرمز ارغوانی تیره از طریق دورگه گیری تولید شده اند. دمگل طویل (۱- سانتی متر یا بیشتر) است و گل آذین به صورت انتهایی و یا در محور برگ ها تشکیل می شود. دارای ساقه (هیپوکوتیل) ژوخه ای است که می توان در افزایش از آن استفاده کرد. مشابه بنفشه آفریقایی، نسبت به طول روز بی تفاوت است و می توان بذر آن را در هر زمان از سال کشت کرد و در فصول متفاوت گیاهان گلدار تولید کرد.
گلدهی:با کشت بذر، پس از ۸-۶ ماه به گل می رود که در شرایط مطلوب از نظر نور، رطوبت و دما، می توان این مدت را به ۴ ماه کاهش داد. اگر بذر کاری در پاییز انجام شود، به طور معمول در بهار و تابستان گل می دهد. اگر ژوخه های ساقه ای در اوایل بهمن کشت شوند در بهار گل می دهد و اگر در اوایل بهار کشت شود، گیاهان در طول تابستان به گل خواهند رفت. از آنجا که گل در محور برگ ها تشکیل می شود، هر عاملی که تشکیل برگ را افزایش دهد باعث افزایش گلدهی نیز می شود. فتوپریود اثری روی گلدهی ندارد و سرعت رشد توسط شدت نور و دوره روشنایی به همراه دمای مناسب کنترل می شود.
نیازها
دما:نیاز به دمای بالا داشته در دمای کمتر از ۱۵ رشد آن به طور کلی متوقف می شود. در این دما نور مصنوعی، گلدهی را پیش می اندازد که موضوع حرارت و نور در اینجا ارتباطی با مسئله طول مدت روز نداشته و مربوط به ساخت مواد غذایی است. گیاه دماهای بالاتر از ۲۹ را تحمل می کند. بیشترین رشد در دمای ۲۵ بدست می آید. در دمای 16، رشد کند شده و در 10 گیاه از بین می رود. کاهش دما از 25 به 20 باعث افزایش تعداد گل، انشعاب گیاه و اندازه برگ می شود.
نور:بذرهای سبز شده این گیاه نور مستقیم آفتاب را نمی پسندند و باید در سایه قرار گیرند. نور مصنوعی از زمان سبز شدن بذر تا گلدهی تأثیر محسوسی بر محصول خواهد داشت که باید پس از غروب آفتاب به مدت 4 تا 5 ساعت به گلدان ها نور مصنوعی تاباند که می توان از لامپ های 100 واتی التهابی یا لامپ های معمولی فلوئورسنت سفید و خنک استفاده کرد. حداکثر نور مورد نیاز آن 2500 شمع است. در محیط کنترل شده از نظر نور و دما و رطوبت، محصولی با کیفیت بالا می توان پرورش داد. ولی با توجه به درشتی گیاه، این موضوع مقرون به صرفه نیست. نور زیادگلدهی را کاهش می دهد. نور با شدت 3500 شمع یا بیشتر کیفیت گیاه را کاهش داده باعث ایجاد لکه های قهوه ای و برگ های سخت، زرد و لکه دار می شود. در صورت وجود نور و دمای کافی، دیگر نیازی به نور های مکمل نیست و اگر دمای شبانه به 16 برسد برای جلوگیری از تأخیر در گلدهی، نور تکمیلی مفید است.
آبیاری:نیاز آبی این گیاه بالا است و در مراحل اولیه رشد، تنظیم دو عامل آبیاری و نور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. باید دقت کرد که آب در طوقه گیاه به ویژه در طول شب باقی نماند چون باعث پوسیدگی می شود. خاک را باید همیشه مرطوب نگه داشت ولی از آبیاری بیش از حد باید خودداری کرد. خشکی بیش از حد ممکن است تشکیل جوانه گل زودرس را افزایش دهد. ریختن اب روی برگ آسیبی به برگ ها نمی رساند مگر اینکه دمای آن کمتر از ۱۰ باشد. در این حالت آسیب دیدگی به صورت حلقه هایی به رنگ سفید مایل به زرد و یا لکه هایی روی برگ ظاهر می شود. برای رفع این مشکل می توان پیش از آبیاری آب را گرم کرد.
خاک:خاک با PHکمی اسیدی (6-5/5 = PH) برای آن مناسب است. آمیخته خاکی مناسب برای این گیاه شامل دو قسمت خاک معمولی، یک قسمت ماسه، یک قسمت کود دامی پوسیده و یک قسمت پیت نرم است. گیاهان جوان گلوکسینیا، به سرعت رشد می کنند و باید به طور مرتب با یک برنامه کودی مناسب تغذیه شوند. چنین برنامه ای از طریق محلول پاشی با یک کود کامل حاوی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و ریز مغذی ها انجام می شود. در این مرحله گیاه به کود پاشی عکس العمل شدید نشان می دهد و برگ ها درشت و سبز تیره می شوند. محلول غذایی نباید در طوقه گیاهان باقی بماند، در این صورت باعث سوختگی برگ ها می شود. خاک می تواند اندازه گیاه و تعداد روزهای لازم تا گلدهی را تحت تأثیر قرار دهد که PHو ظرفیت نگهداری آب خاک می تواند مؤثر باشد. ظرفیت نگهداری آب بالا باعث ایجاد گیاهانی با اندازه بزرگ می شود و عکس آن نیز می تواند صادق باشد.
افزایش:از طریق کشت بذر، تقسیم ساقه ژوخه ای، قلمه انتهایی ساقه و قلمه برگ قابل افزایش است که روش تجاری آن استفاده از بذر است. بذر آن در مهر و آبان و یا دیرتر کشت می شود . در این صورت در بهار و تابستان محصول به گل می نشیند. بذر گلوکسینا بسیار ریز است و در خاک نرم باید کشت می شود و در صورت امکان آبیاری آن از قسمت پایین گلدان انجام شود. بذرها برای تندش نیاز به نور دارند و روی آنها نباید پوشانده شود. از طریق مه پاشی رطوبت کافی برای آنها باید فراهم شود.
بذرها در دمای شب 25 سریع تندیده و سبز می شوند. بذر های سبز شده باید در سایه قرار گیرند و آفتاب را تحمل نمی کنند. روش تقسیم کمی مشکل است چون گیاه به راحتی صدمه دیده و منجر به بروز بیماری های قارچی می شود. ژوخه های ساقه ای را که مشابه ژوخه سیب زمینی است از گلدان خارج کرده و در مای حدود 15 در پیت خشک نگهداری کرده و در بهمن ماه در محل گلخانه درون گلدان کشت می شود. می توان ژوخه ها را در پیت مرطوب و دمای 25 کشت کرده و پس از مرحله چند برگی، به گلدان منتقل کرد.
در افزایش با قلمه برگ به دو صورت می توان عمل کرد. یک روش همانند افزایش بنفشه آفریقایی بوده و از قلمه دارای دمبرگ استفاده می شود. روش دیگر، ایجاد برش در رگبرگ اصلی و قرار دادن آن در سطح خاک است.
نگهداری
چون گلوکسینیا دارای برگ های درشت است باید فاصله بین گلدان ها به دقت تنظیم شود. در غیر این صورت برگ ها علفی و شکننده می شوند و چنین گیاهانی در مقابل حمل و نقل مقاومت زیادی نخواهد داشت. شکنندگی برگ ها، برعکس در رطوبت زیاد و دمای حدود 25 (در شب) کاهش می یابد. اگر گیاهان گلدار به فروش نرسند می توان آنها را برای سال دوم نگهداری کرد. در این صورت، آبیاری را کاهش داده و گلدان ها را به پهلو می خوابانند و با قطع آبیاری در تمام طول تابستان و پاییز رشد گیاهان به طور کامل متوقف می شود.
آفات و بیماری ها:مهمترین آفت گلوکسینیا کنه است و مهمترین بیماری آن پوسیدگی طوقه و ساقه است.
ناهنجاری های فیزیولوژیک
خم شدن حاشیه برگ به سمت داخل، ناشی از دمای 16 یا کمتر است. همانند بنفشه آفریقایی اگر آب با دمای 10 یا کمتر روی برگ ها پاشیده شود باعث آسیب دیدگی برگ ها می شود.
سلام و عصر بخیر آقای مهندس
من از گلوکسینیام چن تا قلم برگ گرفتم و همه رو توی یک گلدون قرار دادم بعد انجا دیدم که هر کدئوم رو جداگانه کاشتید در شکل منم اومدم جداشون کنم هر دو برگ صاحب یک غده کوچولو در ریشه ها هستند فقط موقع جدا کردن سر برگ یکیشون شکست متاسفانه . 🙁 الان دیگه در نمیاد؟
سلام خوبی شما عزیزم؟ چرا جابجاش کردید؟ ؟؟ اگه دیگه نگیره یه وقت تقصیر خودته! قلمه رو از همون اول باید فکرش رو بکنید وقتی زدید گرفت دیگه نباید جابجاش کنید تا اخلالی ایجاد نشه تو ریشه زایی….چطوری زده بودید تو خاک ؟ تو چه خاکی زده بودی؟
ای داد بیداد. کاش دست نمیزدم. والا من برگها رو گذاشتم تو آب تو نور غیر مستقم اتاقمم خنکه چون خودم بشدت سرما دوستم. بعد از سه هفته ریشه دادن. سفید کوچولو. بعد گذاشتمشون توی گلدون با خاک برگ و پرلیت مخلوط. یکماه بعد که الان این شاهکارو زدم برا جابجایی دیدم غده کوچولو داره. کلا هیچی هم ندادم بهشون. نه هورمون نه تقویت کننده روشونم پلاستیک نکشیدم ولی بعد از کاشتن تو گلدون گذاشتم کنار پنجره شمالی روی میز با فاصله از پنجره.
Attachment
راستی شرمنده من همش مزاحم میشم آقای مهندس. تو عکسای گلی که شما گذاشتید گیاه شبیه بنفشه آفریقاییه ولی مال من اینطوری بلند شده و مجبور شدم از کنارها تکیه بدم به چند تا چوب کوچولو. من بایستی چیکار کنم?چطور بگم انگاری قدش بلند میشه تبدیل میشه به گل رونده و از کنارها آویزون میشه 😐
ببینید باید هرس بشه جوانه انتهایی، تا زیاد دراز نشه اونی که ما تو عکس گذاشتیم در شرایط روزت و کوچیک هستش شما همین یا قیم بهش بزنید تا بزارید بلند بشه اویزون بشه
ببخشید انتهای جوانه کجاست؟ 😐 از کجا هرس کنم؟ با چاقوی تیز اریب ببرم؟
سلام آقای سجادی شبتون بخیر ببخشید من یک سوال داشتم
من تازگی متوجه شدم روی گل گلوکسینیای من یکسری آفت وجود داره پرواز نمی کنن سفیدن و مثل کرم محکم چسبیدن. من برگای آلوده رو کندم و یکمقداری از سمی که داشتم ( یک سم سفید که فروشنده با سرنگ یک مقدار داخل ظرف یکلیتری تحویلم داد و رنگش سفید مثل آب کلر دار بود )
الان چیکار کنم؟
من کمی روی خاکش ریختم. فقط یک سوال دارم اینا میتونن روی گلای دیگه مثل بنفشه آفریقایی برن؟ در ثانی در مورد نکات ایمنی استفاده این سم توضیح بدید ممنون میشم .چقدر سمیه؟ چون یکمی روی پارکت اتاقم ریخت البته من سریع با آب و مایع دستشویی پاکش کردم دستمالارم انداختم بیرون. فقط نگرانم چون حواهرزاده کوچیک دارم. بعد از سمپاشی نگه دارم تو اتاقم مسموم میشم؟
واقعا عالی میشه نکات ایمنی کار با سموم رو بنویسید
بازم تشکر
سلام آقای سجادی
شب شما بخیر. من سوالی داشتم و ممنون میشم من رو راهنمایی بفرمایید
من از گلوکسینای خودم قلم برگ گرفتم و هردو با موفقیت ساقه های برگدار تولید کردند. یکی از اونها فقط یک ساقه داره و دیگری ۴ ساقه از یک قلم برگ بیرون اومده.
آیا ضروری هست که من ۴ شاخه رو از هم جدا کنم؟ اگر بله محبت کنید راهنمایی کنید من چطور تقسیم رو انجام بدم؟
با تشکر
سلام خوبی شما؟ بله میتونید ۴ ساقه رو از هم تقسیم کنید بیارید اهسته بیرون طوری که هرکدوم شامل تکه ای ریشه بشه بزنید توی گلدون های کوچیک جدا تا بتونن تکثیر بشه.البته اگه ۴ ساقه از روی ریشه اومده باشه اگه روی تنه اومده باشه نمیشه جداش کرد
خیلی خیلی ممنونم آقای مهندس
دست شما خیلی درد نکنه 🙂 بله از یک ریشه در اومدند 🙂
پس میتونید بزارید یکم دیگه بزرگتر بشه بعد از ریشه تقسیم کنید طوری که هرکدوم شامل ریشه باشن
با سلام. من به تازگی یک گلوکسینیاخریدم و اون رو پشت پنجره گذاشتم و صبحها چند ساعت بهش آفتاب می تابه و از طریق زیر گلدانی بهش آب میدم میخواستم بدونم ۱-کارم درسته و آفتاب براش ضرر نداره و جاش مناسبه؟۲-آیا می تونم کودمایع رو روی برگهاش اسپری کنم و فاصله زمانیش چطور باید باشه؟۳-چه دما و نوری رو باید برای قلمه گلوکسینا فراهم کنیم تا نتیجه بهتری بگیریم و آیا به نور آفتاب ،از پشت پنجره نیاز داره یا نه؟۴- بعد از پایان گلدهی برای تقویت و گلدهی مجدد گیاه چیکار باید بکنم؟ممنون میشم اگه دقیق بهم پاسخ بدید.(البته بر اساس شرایط منطقه شمال)
سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید نور زیاد براش خوبه توی تابستون افتاب برگش رو میسوزونه!! کود رو روی برگاش نریزد اصلا بریز پاش.ازکودهای گرین بنفشه افریقایی استفاده کنید برای گلدهی بیشترش و از کود های فسفره برای ریشه زایی بهترش اسنفاده کنید
سلام و عرض ادب، علت قهوه ای شدن و افتادن غنچه های این گل چیه؟ممنون
سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید یکی اینکه عمرش تموم میشه قرار نیست همیشه روی گل بمونه…یکی اینکه میتونه از بوتریتیس باشه…که باید با بنومیل ضدعفونی کرد
سلام ممنون که جواب دادید،غنچه ها قبل از اینکه باز بشن خراب شده و می افتن، پارسال و امسال تمام غنچه ها اینطور شدن.ممنون
Attachment
سلام. مشکل گلم چیه که غنچه هاش قبل از باز شدن خراب میشن، نورش کمه یا بیماری قارچیه؟ باید چیکار کنم لطفا راهنماییم کنید. اگه نور اتاق کم باشه میشه با گذاشتن بنفشه آفریقایی یا گلوکسینیا زیر نور چراغ مطالعه نیازش رو بر طرف کرد؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ همه چیز رو گفتید ولی به کود اشاره ای نکردید! خاکش اصلا خاک خوبی نیست براش باید خاک بنفشه باشه! باید دوهفته یبار بهش کود بدید نورش رو هم میشه زیر چراغ مطالعه گذاشت.
سلام-من هم همین مشکل رو داشتم با آبیاری کردن یک روز در میان و اسپری کردن آب خوشبختانه مشکل حل شد.
ممنون از اینکه وقت میذارین و به سوالامون جواب میدین.تقریبا ۲ هفته یکبار کود۲۰-۲۰-۲۰ بهش میدم الان میتونم خاکش رو عوض کنم؟ خلاصه چیکار کنم تا سرحال بشه و حداقل یکی از غنچه هاش باز بشه؟ اگه کود خاصی لازمه بهش بدم لطفا راهنمایی کنید.
سلام .به نظر شما میتونم کود ۲۰-۲۰-۲۰ رو تو هر دوره آبیاری به گلوکسینیا و بنفشه آفریقایی بدم چون گیاهم خیلی ضعیفه؟
سلام عزیزم بله حتما این کارو بکنید با دادن مداوم کود گلدهی گلتون سو تغذیه میگیره…کود کامل بهش بدید ترجیحا از کودهای گرین ایتالیا