خب با سلام دوباره،سجادی هستم کارشناس گیاهان زینتی ، دوستان عزیز دوباره با یک مقاله دیگه درباره ی یک گل خاص در خدمتتون هستم .گلی که امروز میخوام بهتون معرفی کنم لیتوپس هستش.برای معرفی این گل باید عرض کنم که اولا من خودم این گل رو دارم و باهاش رابطه ی خوبی برقرار کردم،این گل به نام علمی Lithops sp و از خانواده ی Aizoacea و بومی ملت همیشه در صحنه ی آفریقای جنوبی و اطراف هستش.نام عامیانش گل سنگی یا صخره ای است به این دلیل که توی دشت ها و بیابانها خشک آفریقا ازشر چهارپایان و علف خواران وگوسفندان و گوسفند صفتان که به دنبال رفع تشنگی خود با علف های آبدار هستند،در امان بماند.به شکل صخره تکامل پیدا کرده تا حیوانات مذکور به خیال اینکه اینها سنگ هستند از خیرشن بگذردند. و معلوم نیست این روند تکاملی به کدامین سو میرود!؟!؟!این گل رو فقط برای افراد با تجربه و آشنا به الفبای باغبانی و کلکسیونر ها توصیه میکنم و اگه تجربه ی نگهداری شمعدانی یا حسن یوسف رو هم نداری پس نزدیکش نشو چون سیکل زندگی این گل و کلا اخلاقش یکم خاصه و باید بلدباشی چطور آبش بدی یا کی آب بدی و کی ندی!! دوستان و مشتریهایی دارم که رنگهای مختلف این گل مثه صورتی،سفید،سبز،زرد و قهوه ای رو دارند و حتی میشه با گرده افشانی مناسب و بذر گیری رنگها رو باهم ادغام کرد و اصطلاحا گیاه هیبرید یا دورگ ایجاد کرد.
سیکل زندگی لیتوپس:
این گل برای مقاومت در برابر گرما و کم آبی در بافت گوشتی خود آب ذخیره کرده و در فصول بی آبی و هنگام تولید برگ از آب ذخیره شده استفاده میکند.توجه کنید که سیستم این گیاه کلا از کاکتوس متفاوت میباشد !! ما مبدا شروع سیکل زندگی گیاه را آخر تابستان یا ابتدای هوای خنک و روزهای کوتاه معین میکنیم که گیاه بعد از استراحتی 3 ماهه دوباره با آبیاری بیدار شده و شروع به گلدهی میکند( البته اگر 4یا 5 سال سن داشته باشد یا بالغ باشد)،این پروسه تا زمستان ادامه دارد گیاه رشد کرده و بزرگتر میشود و در زمستان شروع به تولید برگهای جدید از لای یا از درون برگ قبلی میکند.برگ جدیداز دل برگ قبلی بیرون زده و برگ قبلی بعد از مدتی خشک میشود و دوباره گیاه به همان پروسه رشدی خود برگشته و این روند را تا ابتدای بهار یا نهایتا اردیبهشت طی میکند.با آغاز روزهای بلند و هوای گرم و خشک در طبیعت( که باید در منزل شبیه سازی شود) گیاه وارد فاز استراحت میشود و در هر فاز گیاه دستورات مخصوص به خود را دارد که باید رعایت گردد.
آبیاری:
آبیاری بخش مهمی از زندگی این گیاه است.همانطور که گفته شد با شروع بارندگی های پاییزه رشد این آغاز شده و بعد بارندگی ها گل داده و پس از گرده افشانی به بذر میرود پس در منزل هم در آغاز فصل خنک آبیاری را آغاز کرده و با هفته ای ۱ الی ۲ بار بسته به دمای اتاق یا گلخانه به طور مرتب ادامه میدهید.هنگام گلدهی مراقب باشید که آب روی گلها ریخته نشود زیرا گرده ها را از بین میبرد.با شروع تولید برگ در زمستان باید آبیاری را متوقف کرد زیرا برگ جدید تمام مواد غذایی و آب داخل برگ قبلی را باید جذب کند تا برگ قبلی از بین رفته و خود توسعه پیدا کند..بنابراین ازآبیاری در هنگام رویت برگ جدید تا آخر تولید برگ جدید خودداری کنید وگرنه برگ قبلی از بین نرفته و برگ جدید هم توسعه پیدا نمیکند!!!!!پس از آن دوباره با همان منوال قبلی آبیاری کنید در ضمن بین دو آبیاری خاک خشک شده باشد!! وقتی به اول بهار و شروع فصل گرما رسیدیم،باید آبیاری را به هر ۲ هفته یکبار تقلیل داده تا اجازه استراحت به گیاه را داده باشیم.در فصل استراحت این گل هرگز زیاد آبیاری نکنید وگرنه گیاهتان از بین میرود.در طبیعت این گل هنگام بارندگی ها و مرطوب شدن هوا میتواند از همان سطح بالایی خود مثل دریچه آب را به صورت بخار ،جذب کند.
نور:
این گل از سطح بالای خود میتواند مثل پنجره ای نور را برای کلروفیل یا سبزینه های خود بفرستد!! که به ین قابلیت Epidermal window گفته میشود.این پنجره وقتی نور بسیار زیاد شود و دما بالا رود از ورود نور به داخل جلوگیری میکند تا مبادا سیستم فتوسنتزی آسیب ببیند.باید این گل را جلوی پنجره ی جنوبی قرار دهید یا روزی 5 ساعت نور مستقیم و زیاد بخورد و باقی روز اگر سایه بود هم طوری نیست! در تابستان که گیاه استراحت میکند گیاه را در برابر آفتاب شدید قرار ندهید تا نسوزد!!
تکثیر:
تکثیر این گل از طریق کاشت بذر و یا تقسیم بوته میباشد.اولا این گل خود عقیم بوده و قادر به خود گرده افشانی نیست.بنابراین زنبور ها آن را با گلهای گیاهان دیگر گرده افشانی میکنند.در اول پاییزکه گیاه بالغ شما گل داد میتوانید در روز چهارم گلدهی( کلا گلدهی یک هفته طول میکشد) آنرا با برس گرده افشانی کنید و بعد از چند هفته کپسول بذر را مشاهدی میکنید.با جدا کردن بذر و کاشتن آن ترجیحا در بهار یا پاییز گیاه خود را تکثیر کرده اید.راه دوم تقسیم هر پایه در فصل خواب گیاه یا در ابتدای فصل رشد گیاه است که پایه ها را در گلدانهای جدا قرار میدهید.
تعویض گلدان و خاک :
بهتر است گلدان لیتوپس را هر 3 سال یکبار بعد از پایان مرحله ی تولید برگ تعویض کنید ریشه های گیاه نسبتا عمیق بوده و گلدان هایی با عمق بیشتر را ترجیح میدهند.خاک بخش مهم این گیاه را تشکیل میدهد خاک این گل حتما باید آب را به راحتی از خود عبور دهد در مناطق سردسیر باید کاملا خاک آب را رد کند و در مناطق گرمتر باید کمی خاک را سنگین تر گرفت ولی نه زیاد!! ترکیب شن و ماسه و پرلیت و کمی ورمی کمپوست برای این گل مناسب است.
آفات:
مهمترین آفت این گل شپشک آردآلود میباشد.که در درز شکاف سطح پنجره یا هنگام تولیدگل جدید بین ۲ سطح برگ یا روی ریشه از شیره ی گل استفاده میکند .این آفت یک حالت پشمک مانند در خود درست کرده و مثل پنیر پیتزا کش میاید.بهترین راه این است که با برس آغشته به الکل صنعتی گیاه روی حشره بمالید تا از بین برود و سپس آن نقطه را با آب بشویید تا الکل آسیبی به بافت گل وارد نکند.
از راهنماییتون و وقتی که گذاشتین خیلی ممنونم
خواهش میکنم جواب بدید
با سلام و ادب
بنده چند ماهی هست که با این گل آشنا شدم.الان در حل بزرگ شدن هست.ولی گلی هنوز دیده نشده.آبیاری هم تقریبا هفته ای یکبار انجام میشه.
بزرگ شدن از وسط انجام میشه.اگه بخوام گلدونشو عوض کنم مشکلی پیش نمیاد؟بنظرم جاشون تنگه.
رو یکی شون هم آفت افتاده چیکار کنم؟
سلام چطوری محم د جان؟؟ ببینید این گل باید بشه ۳ سالش تا گل زرد بده بهت! الان منتظر گل نباش باید به بلوغ برسه…. الانم که داره از وسط برگ درمیاره ابیاری نکن! بزار برگ کامل بده بعدا اب بده تابستون هم بزار جایی خنک
مخلصم.ممنون از راهنماییتون.
اما از کجا بدونم چند سالشه؟روزی که من گرفتم این گل رو فک کنم یه هفته پیش گل داده بود.چون وسطش یه شاخه ای چیزی خشک شده بود.مثل گلی زردی که ازش در اومده و خشک شده باشه.
سلام پس این گل به بلوغ رسیده….برای گلدهی باید توی راه پله یا جایی باشه که امد و رفت فصل پاییز و زمستون رو بهفمه اینطوری گل میده
Attachment
اینا رو از فروشگاهتون وقتى خیلى کوچلو بودن خریدم و خواستم عکسشون رو بفرستم ببینید چه قشنگ شدن
درود بر شما. انرژی مثبت شما باعث این رشد شده، نگهداری بهونست….
Attachment
سلام خسته نباشید ، تقریبا دو هفته هست که این لیتوپس رو خریدم دیروز جاشو از پشت پنجره ای که طرح دار بود جا به جا کردم گذاشتم پشت پنجره ای که نور بیشتری داشت امروز ساعت سه که نگاهش کردم خوب بود ولی ساعت ۶ دیدم اینجوری شده چون چند روز بود ابش نداده بودم اب دادم بش و بردم گذاشتم جای تاریک گل های دیگه مشکلی پیدا نکردن ولی یه دانه غوره ای هم داشتم اونم بعضی برگاش چروک شده بودن خودم فکر میکم زیاد نور خورده یا شاید گرم شده الان چیکار کنم خوب شه
سلام خوبی شما؟ شاید داره گلت برگ جدید از وسط میده توی اون درز گل رو نگاه کن اگ دیدی داره برگ میده این چروکیدگی طبیعی هستش.اگه نه که ابش بده بزار جای خنک این گل عاشق خنکی هستش
Attachment
سلام روز خوش هفته ی پر نشاطی براتون آرزو می کنم
بازم من مزاحم شدم میشه بگید این رو چی کارش کنم ،خیلی سست هستن انگار پوسیده شده ریشه
سلام مهندس جان
من اواسط فروردین بذر لیتوپس کاشتم..
با توجه به سیکل رشد تا کی باید مرطوب نگه دارم خاکش رو؟
الان جوانه های یکماهه و سرحالی دارم
سلام عزیزیم خوبی شما؟ داریم به سمت گرما میریم لیتوپس از گرما بیزاره!! هروقت خاکش خشک شد باید از زیر ابش بدید تا بشن اندازه یه نخود بعد توی هوای خنک اخر تابستون عوض کنید گلدونش رو و لقمه بزنیدشون
یه دونه باشی مهندس :*
سلام لطفا به من جواب بدید گل من داره از دست میره
سلام عزیزم خوبی شما؟ ببخشید سوالات زیاده از قلم میوفته….ببینید بهش دست بزنید اگه دیدید نرم شده پایینش بندازید دور دیگه درست نمیشه….گل شما چرا بیرون از خاکه! یک خاک بدید دورش سرپا وایسده! یکم سم کاپتان بهش بزنید تا درست بشه…
مرسی بابت راهنماییهای مفیدتون خیلی لطف می کنید خدا به شما برکت و سلامتی بده
سلام عزیزم خواهش میکنم به امید دیدار
سلام مهندس جان، خوبی خوشی ؟
مهندس لیتوپس های من انتهای ساقشون سبزه و مثل اینکه دارن قد میکشن، با توجه به اینکه هوای منطقه ی ما هنوز خنک هست و روزا ۲۰ و شبا تا ۱۰ یا کمتر هم میرسه، نوع ابیاریش رو چیکار کنم ؟! الان هفته ای یه بار ابش میدم به نظرتون هفته ای دوبارش کنم ؟! یا همین منوال مناسبه ؟
سپاس فراوان از وجودت
سلام خوبی شما؟ گلت نورش کمه بزارید جای خیلی روشن بدون اشعه مستقیم جاشم خنکیش خوبه هروقت خاکش خشک شد ابش بدید تا دیگه دراز نشه ولی گل شما نورش کمه داره دراز میشه
سلام خوبی?آقا چند تا از کاکتوسام دارن از بدنشون چروک میشن و نرم شدم لیتوپسمم پایناش چروک شده و شل شدن
سلام خوبی شما/ لیتوپست رو اب بده یا از وسط نگاه کن ببین برگ جدید در نمیاد از توش؟؟ کاکتوس هاتم یا کم ابه یا قارچ زده یه عکس بده ببینم