کاکتوس ها ۳۵۹ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۱۱ فروردین ۱۳۹۳

معرفی لیتوپس

لیتوپس

نام انگلیسی

Living stone

نام علمی

Lithops sp

فارسی رایج

لیتوپس یا کاکتوس صخره ای

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

برگ، گل

رنج قیمت

5000 - 10000

از خانواده

Aizoaceae

خاستگاه

آفریقای جنوبی

 

خب با سلام دوباره،سجادی هستم کارشناس گیاهان زینتی ، دوستان عزیز دوباره با یک مقاله دیگه درباره ی یک گل خاص در خدمتتون هستم .گلی که امروز میخوام بهتون معرفی کنم لیتوپس هستش.برای معرفی این گل باید عرض کنم که اولا من خودم این گل رو دارم و باهاش رابطه ی خوبی برقرار کردم،این گل به نام علمی Lithops sp و از خانواده ی Aizoacea و بومی ملت همیشه در صحنه ی آفریقای جنوبی و اطراف هستش.نام عامیانش گل سنگی یا صخره ای است به این دلیل که توی دشت ها و بیابانها خشک آفریقا ازشر چهارپایان و علف خواران وگوسفندان و گوسفند صفتان :mrgreen: که به دنبال رفع تشنگی خود با علف های آبدار هستند،در امان بماند.به شکل صخره تکامل پیدا کرده تا حیوانات مذکور به خیال اینکه اینها سنگ هستند از خیرشن بگذردند. و معلوم نیست این روند تکاملی به کدامین سو میرود!؟!؟!این گل رو فقط برای افراد با تجربه و آشنا به الفبای باغبانی و کلکسیونر ها توصیه میکنم و اگه تجربه ی نگهداری شمعدانی یا حسن یوسف رو هم نداری پس نزدیکش نشو چون سیکل زندگی این گل و کلا  اخلاقش یکم خاصه و باید بلدباشی چطور آبش بدی یا کی آب بدی و کی ندی!! دوستان و مشتریهایی دارم که رنگهای مختلف این گل مثه صورتی،سفید،سبز،زرد و قهوه ای رو دارند و حتی میشه با گرده افشانی مناسب و بذر گیری رنگها رو باهم ادغام کرد و اصطلاحا گیاه هیبرید یا دورگ ایجاد کرد.

کاکتوس صخره ای

کاکتوس صخره ای

سیکل زندگی لیتوپس:

این گل برای مقاومت در برابر گرما و کم آبی در بافت گوشتی خود آب ذخیره کرده و در فصول بی آبی و هنگام تولید برگ از آب ذخیره شده استفاده میکند.توجه کنید که سیستم این گیاه کلا از کاکتوس متفاوت میباشد !! ما مبدا شروع سیکل زندگی گیاه را آخر تابستان  یا ابتدای هوای خنک و روزهای کوتاه معین میکنیم که گیاه بعد از استراحتی 3 ماهه دوباره با آبیاری بیدار شده و شروع به گلدهی میکند( البته اگر 4یا 5 سال سن داشته باشد یا بالغ باشد)،این پروسه تا زمستان ادامه دارد گیاه رشد کرده و بزرگتر میشود و در زمستان شروع به تولید برگهای جدید از لای یا از درون برگ قبلی میکند.برگ جدیداز دل برگ قبلی بیرون زده  و برگ قبلی بعد از مدتی خشک میشود و دوباره گیاه به همان پروسه رشدی خود برگشته و این روند را تا ابتدای بهار یا نهایتا اردیبهشت طی میکند.با آغاز روزهای بلند و هوای گرم و خشک در طبیعت( که باید در منزل شبیه سازی شود) گیاه وارد فاز استراحت میشود و در هر فاز گیاه دستورات مخصوص به خود را دارد که باید رعایت گردد.

تولیدبرگ در لیتوپس

تولیدبرگ در لیتوپس

آبیاری:

آبیاری بخش مهمی از زندگی این گیاه است.همانطور که گفته شد با شروع بارندگی های پاییزه رشد این آغاز شده و بعد بارندگی ها گل داده و پس از گرده افشانی به بذر میرود پس در منزل هم در آغاز فصل خنک آبیاری را آغاز کرده و با هفته ای ۱ الی ۲ بار بسته به دمای اتاق یا گلخانه به طور مرتب ادامه میدهید.هنگام گلدهی مراقب باشید که آب روی گلها ریخته نشود زیرا گرده ها را از بین میبرد.با شروع تولید برگ در زمستان باید آبیاری را متوقف کرد زیرا برگ جدید تمام مواد غذایی و آب داخل برگ قبلی را باید جذب کند تا برگ قبلی از بین رفته و خود توسعه پیدا کند..بنابراین ازآبیاری در هنگام رویت برگ جدید تا آخر تولید برگ جدید خودداری کنید وگرنه برگ قبلی از بین نرفته و برگ جدید هم توسعه پیدا نمیکند!!!!!پس از آن دوباره با همان منوال قبلی آبیاری کنید در ضمن بین دو آبیاری خاک خشک شده باشد!! وقتی به اول بهار و شروع فصل گرما رسیدیم،باید آبیاری را به هر ۲ هفته یکبار تقلیل داده تا اجازه استراحت به گیاه را داده باشیم.در فصل استراحت این گل هرگز زیاد آبیاری نکنید وگرنه گیاهتان از بین میرود.در طبیعت این گل هنگام بارندگی ها و مرطوب شدن هوا میتواند از همان سطح بالایی خود مثل دریچه آب را به صورت بخار ،جذب کند.

لیتوپس

لیتوپس

نور:

این گل از سطح بالای خود میتواند مثل پنجره ای نور را برای کلروفیل یا سبزینه های خود بفرستد!! که به ین قابلیت  Epidermal window  گفته میشود.این پنجره وقتی نور بسیار زیاد شود و دما بالا رود از ورود نور به داخل جلوگیری میکند تا مبادا سیستم فتوسنتزی آسیب ببیند.باید این گل را جلوی پنجره ی جنوبی قرار دهید یا روزی 5 ساعت نور مستقیم و زیاد بخورد و باقی روز اگر سایه بود هم طوری نیست! در تابستان که گیاه استراحت میکند گیاه را در برابر آفتاب شدید قرار ندهید تا نسوزد!!

نور لیتوپس

نور لیتوپس

998480_504867066289690_457137620_n

تکثیر:

تکثیر این گل از طریق کاشت بذر و یا تقسیم بوته میباشد.اولا این گل خود عقیم بوده و قادر به خود گرده افشانی نیست.بنابراین زنبور ها آن را با گلهای گیاهان دیگر گرده افشانی میکنند.در اول پاییزکه گیاه بالغ شما گل داد میتوانید در روز چهارم گلدهی( کلا گلدهی یک هفته طول میکشد) آنرا با برس گرده افشانی کنید و بعد از چند هفته کپسول بذر را مشاهدی میکنید.با جدا کردن بذر و کاشتن آن ترجیحا در بهار  یا پاییز گیاه خود را تکثیر کرده اید.راه دوم تقسیم هر پایه در فصل خواب گیاه  یا در ابتدای فصل رشد گیاه است که پایه ها را در گلدانهای جدا قرار میدهید.

لیتوپس

لیتوپس

تعویض گلدان و خاک :

بهتر است گلدان  لیتوپس را هر 3 سال یکبار بعد از پایان مرحله ی تولید برگ تعویض کنید ریشه های گیاه نسبتا عمیق بوده و گلدان هایی با عمق بیشتر را ترجیح میدهند.خاک بخش مهم این گیاه را تشکیل میدهد خاک این گل حتما باید آب را به راحتی از خود عبور دهد در مناطق سردسیر باید کاملا خاک آب را رد کند و در مناطق گرمتر باید کمی خاک را سنگین تر گرفت ولی نه زیاد!! ترکیب شن و ماسه و پرلیت و کمی ورمی کمپوست برای این گل مناسب است.

کاکاتوس صخره ای

کاکاتوس صخره ای

آفات:

مهمترین آفت این گل شپشک آردآلود میباشد.که در درز شکاف سطح پنجره یا هنگام تولیدگل جدید بین ۲ سطح برگ یا روی ریشه از شیره ی گل استفاده میکند .این آفت یک حالت پشمک مانند در خود درست کرده و مثل پنیر پیتزا کش میاید.بهترین راه این است که با برس آغشته به الکل صنعتی گیاه روی حشره بمالید تا از بین برود و سپس آن نقطه را با آب بشویید تا الکل آسیبی به بافت گل وارد نکند.

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

سرم هنوز چنان مست بوی آن نفس است

که بوی عنبر و  گل ره نمی‌برد به مشام

دگر من از شب تاریک هیچ غم نخورم

که هر شبی را روزی مقدر است....

دیدگاه های شما

359 پاسخ به "معرفی لیتوپس"

  1. بهنوش گفت:

    بسیار تشکر ولی علت برگدهی مجددش چیه؟ و اینکه انقدر بلند میشه حدود پنج سانت عادی هستش؟
    درضمن سایت شما یکی از بهترین مراجع راهنمایی درمورد گیاهان هست. مرسی از تلاشتون.

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم سایت خودتونه .والا برگدهی بعد از برگدهی در همون سال چیزه عجیبیه که تاحالا باهاش برنخوردم بلندی برگها میتونه به خاطر نور کم باشه نباید نورتون کم باشه لیتوپس پنجره های نوری داره یعنی نور زیاد رو فیلتر میکنه بزاریدش جای خیلی روشن تا کوتاه و عادی بمونه

  2. یاسین گفت:

    Attachment

    با سلام.ممنون از این همه اطلاعات مفیدتون.
    من این دوتا لیتوپس رو تازه خریدم میخواستم ببینم به نظر شما مشکلی چیزی ندارن که؟در سلامتن؟
    و اینکه گفتین شما هم لیتوپس میفروشین اگه ممکنه عکس و قیمت رو برام ایمیل کنید.
    با تشکر

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ سایت خودته.بله گیاهتون درسلامت کامل هستند سمت راستیه فکرمیکنم داره برگ تازه میده اون لاشو نگاه کنید ببینید چیزی میبینید!! توی فروشگاه بخش کاکتوس ها گذاشتیم هر دونه ای ۴ تومان

  3. سودابه گفت:

    سلام.
    لیتوپس رو توی هوای گرم خوزستان که تا ۶۰ یا ۷۰ درجه میرسه چکار باید کرد؟ داخل خونه بخطر کولر خیلی سرد و بیرون خیلی گرم!
    یه سوال دیگه هم اینکه وقتی این گیاه از آفریقای جنوبی میاد و هوای گرم و خشک و … چرا اینقدر حساسه یعنی توی طبیعت چطوری این سیکل طی میشه و مثلا آفتاب شدید نمیگیره؟!

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام ۷۰ درجه؟!؟!؟!ببین عزیزم اولا این گیاه بذرش میاد و از اول توی شرایط ایران مرد بار میاد! خودش رو نمیارن .
      دوما افریقا زاویه تابش آفتاب از ایران بیشتر بنابراین اونجا آفتاب به شدت ایران نیست.شما همینطوری بزاریدش توی خونه هوای خنک رو بیشتر ترجبح میده کلا خنک دوست هستش و براش بهتره فقط توی آبیاری باید طبق دستور فوق رفتار کنید باهاش

  4. سودابه گفت:

    حالا ۷۰ رو مطمین نباشم و اغراق کرده باشم میدونم به ۵۰ تا ۶۰ ظهراش میرسه… پس من این رو نمیتونم بخرم. مرسی…

  5. فرزاد گفت:

    سلام، خسته نباشید
    من خوزستان زندگی میکنم، یه لی توپس دارم که از وقتی خریدمش
    حدود ۲ ماه پیش، از وسطش برگ دراورده بود.
    من گذاشتمش توی حیاط ولی زیر سایه ی ایوون هستش.
    و هر دو روز یکبار بهش آب میدم.
    ظاهرش خوبه، ولی الان خوندم که بهش آب ندم تا برگای پایینش
    خشک بشه.من چکار کنم گلم رو؟
    اگه بهش آب ندم تو گرمای اینجا هلاک میشه!
    تو خونه یه پاسیو دارم که روزی دو سه ساعت آفتاب میگیره،
    ببرمش توی خونه خراب نمیشه؟
    لطفا راهنماییم کنید.
    ممنون

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام وولک خوبی ؟از ریزگرد ها و گرما و لب کارون چه خبر؟ببین لیتوبس رو اینطوری بخوای آب بدی سر ماه باید بزاریش سرکوچه شهرداری ببره.بزارش یه جای سایه آفتاب مستقیم رو سرش نباشه.بزار اون برگه از توش بیاد بیرون بعد آبش بده الان هرچی آب بخواد از توی اون برگ قدیمیه میکشه بیرون.شما بزارش جای سایه اصلا بزارش تو خونه جای خنک و روشن آفتاب مستقیم هم بهش نخوره.

  6. مائده22 گفت:

    Attachment

    سلام
    زن داداشم ی لیپتوس داشته که نمیدونم چندسالش اصلا نمیدونم هیچی ازش نمیدونم
    گذاشته خونه ما که ازش مراقبت کنم ولی نمیدونم چرا یهو این شکلی شد توروخدا کمکم کنین منو میکشه عکسش نمیاد ولی زیرش پوسید یکمم تغییر رنگ داد روش خوبه ولی زیرش پوسیده

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام مائده جان حالت خوبه شما؟؟؟
      ببین اصلا امانت داره خوبی نیستی :)))))
      این گل نباید بهش آب بدی تو این فصل شاید ماهی یبار…. به هر حال دیگه درست نمیشه و باید با دست بکنیش بندازی دور.

  7. مائده22 گفت:

    ببخشید ولی من اصلا تا حالا بهش آب ندادم

    یعنی به خاطر اب زیاد؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      ببین خانم این گل سیستمش با بقیه گلها فرق داره و تو تابستون ۲ هفته یبار شاید آب بخواد وقت استاحتش هست زیر آفتاب مستقیم هم نباید بزاریدش.شاید قبل از رفتن بهش آب داده و الان نتیجش معلوم شده که خراب شده

  8. مائده22 گفت:

    اگه بهش دست نزنم اتفاقی میوفته میترسم اون یکی رو هم از ریشه دربیارم

    • باغ شیشه ای گفت:

      نه عزیزم اتفاقی نیوفته و اون یکی طوریش نمیشه شما با ناخن این یکی رو از ته بکنید بندازید دور تا به اون یکی سرایت نکنه.

  9. آدرین گفت:

    من درمورده نگه داری کاک توس سنگی سبز ومعمولی و نوعی آفت سوال هایی داشتم.

  10. آدرین گفت:

    سلام من یک کاک توس سنگی دارم که سبز است ولی ساقه هایه آن چروکیده است. چرا؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ ببین اول بگو نحوه ی نگهداریت چجوریه!! بعد یه عکسم ازش بنداز اینجا بزار تا بهت بگم دقیق چیکار کنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید