گل های بیرونی ۱۱۰ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۲۲ تیر ۱۳۹۲

معرفی گل جعفری

جعفری

نام انگلیسی

marigold

نام علمی

Tagetes spp

فارسی رایج

جعفری

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

گل

رنج قیمت

3500-5000

از خانواده

Asteraceae / Compositae

خاستگاه

مکزیک

    جعفری آفریقایی (T. erecta) و جعفری فرانسوی (T. patula) هر دو بومی مرکز و جنوب آمریکا به ویژه مکزیک بوده و از آفریقا یا فرانسه نیستند. گیاهی یک ساله و دارای برگ های مرکب بوده و گل های آن به رنگ زرد لیمویی، زرد، کرم، طلایی و نارنجی قهوه ای دیده می شود.برگ های جعفری بوی خوبی ندارد و امروزه در به نژادی این گلگزینش رای رقم هایی صورت می گیرد که برگ های آن ها بو نداشته باشد. رقم های مختلف این گیاه از سه گونه T. erecta ، T. patula و T. tenuifolia مشتق شده اند. این گیاه به عنوان گل بریدنی، گلدانی و نیز در حاشیه کاری استفاده می شود. امروزه گل جعفری به صورت تجاری برای استخراج رنگیره های کاروتن و به ویژه گزانتوفیل پرورش داده می شود. کاروتنوئیدهای استخراج شده از گلبرگ ها برای تشدید رنگ زرده تخم مرغ به غذای مرغ اضافه می شود. لوتئین که جزئ اصلی گزانتوفیل ها است برای استفاده در ترکیبات رنگ کننده مواد غذایی استفاده می شود. برگ های گل جعفری حاوی روغن های معطر ویژه ای است. روغن موجود در جعفری افزون بر کاربردهای درمانی دفع کننده حشرات است.

    کاشت جعفری نشان داده است که در کاهش جمعیت نماتدها در خاک مفید است. استفاده از جعفری در تناوب کشت می تواند جایگزینی برای سموم نماتد کش در کاهش جمعیت نماتد عامل گال ریشه (Meloidogynespp) باشد.

گلدهی

    گلدهی آن در سراسر تابستان ادامه داشته و تا پائیز به طول می انجامد.

نیازها

    این گیاه آفتاب دوست است و در نقاط آفتابی و گرم رشد خوبی دارد. در دماهای کمتر از 16 سانتی گراد رشد کند بوده و گیاهان کلروزه می شوند. نسبت به قوی بودن زمین حساسیت از خود نشان نمی دهد ولی زمین های مرغوب و قوی باعث می شود که بوته رشد خوبی داشته و در نتیجه گل های درشت تولید کند. pH مناسب محیط کشت آن 6 – 6.5 است. مسمویت ناشی از آهن در pHهای پایین خاک گزارش شده است. علامت های مسمومیت آهن، شامل نقاط نکروزه و کلروزه و نیز خم شدن برگ به سمت پایین و فنجانی شدن برگ است. اگر میزان نیتروژن خاک زیاد شود نسبتبه بعضی بیماری ها حساس می شود. به رطوبت بالا نیز به نسبت حساس است. جعفری به ویژه جعفری آفریقایی، به عنوان گیاه روزکوتاه اختیاری طبقه بندی می شود. واکنش به طول روز در رقم های مختلف متفاوت است. در واکنش نسبت به طول روز، دما نیز می تواند اثر داشته باشد.به عنوان مثال جعفری آفریقایی در دمای 21 –24 درجه سانتی گراد فقط در شرایط روزکوتاه گل می دهد ولی در دمای 17 –18 درجه سانتی گراد در تمام دوره های نوری گل می دهد. طول روز بلند در شدت نورهای بالا در مقایسه با شدت نور پایین اثر بازدارنده کمتری بر گلدهی دارد. برایگلدهی بهتر، گل های پژمرده این گیاه باید چیده شود.

افزایش

    جعفری اغلب از طریق کاشت بذر افزایش می یابد، اما از قلمه آن نیز می توان استفاده کرد که هزینه بیشتری دارد. برای استفاده از قلمه بخش انتهایی شاخساره به طول 6 -8 سانتی متر استفاده می شود.

    بذر به صورت مستقیم در محل اصلی  و یا در خزانه کشت می شود. در تهیه نشاء، بذر در اواخر اسفند تا اواخر فروردین کشت می شود و نشاء ظرف مدت دو ماه آماده انتقال می شود. کشت های دیرتر نیز امکان پذیر است ولی باعث ریز شدن گل ها می شود. در روش کاشت مستقیم نیاز به تنک کردن دارد.

    برای تولید گل های درشت، بهتر است گیاه دو بار خزانه شود بدین ترتیب که ابتدا بذر را در یک خزانه کاشته و وقتی گیاه 4 –6 برگی شد آن را به خزانه دوم منتقل و با فاصله بیشتر کشت کرد. پس از آنکه گیاه مدتی در خزانه دوم رشد کرد و آب و هوا برای انتقال آن مساعد شد آن را به زمین اصلی منتقل می کنند. در این صورت گل های بسیار مرغوبی تولید می شود.

    گیاه جعفری به صورت مستقیم رشد کرده تا اینکه جوانه گل انتهایی تشکیل شود بعد از تشکیل جوانه گل انتهایی جوانه های جانبی از غالبیت انتهایی آزاد شده و انشعابات جانبی را تشکیل می دهند. در صورتی که بخش انتهایی شاخساره زودتر قطع شود انشعابات جانبی زودتر تشکیل شده و تعداد گل بیشتر با کیفیت بهتر و اندازه یکنواخت ظاهر می گردد.

آفات و بیماری ها

    از مهمترین بیماری های آن پژمردگی، بوته میری، بلایت ناشی از بوتریتیس، پوسیدگی ریشه و ساقه و بیماری های برگی و از آفات ممهم آن کنه است که با استفاده از سموم قارچ کش و کنه کش می توان آن ها را کنترل کرد.

جعفری آفریقایی

جعفری آفریقایی

و جعفری فرانسوی

جعفری فرانسوی

جعفری فرانسوی

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

پیرم و بر دوشم از ندیم جوانی

از تو چه پنهان همیشه بار ندامت

خرمن گل ها به باد رفت و به دل ها

نیش ندامت خلید و خار ملامت

دیدگاه های شما

110 پاسخ به "معرفی گل جعفری"

  1. نجم گفت:

    Attachment

    اینم نمونه برگای جعفری

  2. توحید گفت:

    سلام.میشه تو گلدون این گیاه رو نگه داشت؟تو افتاب مستقیم باشه ایرادی نداره؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام توی گلدون بله میشه ولی باید روزانه آبیاری بشه و لی اگه تو باغچه باشه خیلی براش بهتره

  3. حسن رضائی گفت:

    سلام و روز بخیر
    من تعدادی بذر جعفری کاشتم و الان حدود ۱۰-۱۵ سانتی رشد کرده و برگ داده و ساقه هاش هم خوبه . میخواستم ببینم که آیا نیازی به حذف جوانه های انتهایی ساقه ها هست یا خیر؟ در صورت نیاز به حذف جوانه انتهایی ساقه بفرمائید که کی باید انجام بشه . ممنونم

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ بزارید یکم دیگه بلند تر بشن و بعد سرزنی کنید تا چند شاخه بشن و پرگل بشن…شما تو کدوم شهرید؟

  4. حسن رضائی گفت:

    سلام مجدد . بنده تهران هستم . امری داشته باشید در خدمتم .

  5. حسن رضایی گفت:

    جناب مهندس سجادی عزیز
    سلام و روز بخیر. گلدون جعفری که خودم از بذر تکثیر کرده بودم و الان پرپشت و پر گل هم شده .ولی پایین تمام ساقه ها برگها همگی خشک شدن یعنی تا کمر همه برگها خشک شده و داره کمک کم کم بالا میاد و ساقه ها تا نصف لخت شدن به نظر شما مشکل چیه ؟ آبیاری منظم و به محض خشکی خاک هست و نور مستقیم از پشت شیشه میخوره.

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام نور کم عامل این مشکل هستش. این گل الان فصلش نیست، باید نورومستقیم افتاب تمام روز بالاسرش باشه. یه عکس بدید ببینم شاید مریضی قارچی گرفته باشه.

  6. شهیده گفت:

    سلام خسته نباشید.
    من چند تا سوال خیلی مبتدی دارم
    اول اینکه اگه با اب پاش روش اب بریزم اسیب میبینه؟
    اخه گل اصلیش کاملا پژمرده شد منم چیدمش گفتم شاید نباید اب میپاشیدم روش.
    دوم اینکه نور مصنوعی نمیتونه جای نور خورشیدو بگیره؟
    سوم اینکه میتونم این گیاهو غلمه بزنم؟ از کجاش ببرم ک گلم اسیب نبینه؟
    و سوال اخر گل من توی گلدونه گلدونش چه اندازه ای باشه خوبه؟

    اطلاعات سایتتون بسیار عالی و کار راه بنداز بود! خسته نباشید.

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام بله نباید روش اب بریزید این گل باید بیرون باشه و توی منزل نمیمونه…قلمه ای هم نیست با بذر تکثیر میشه گلدونش باید یک سوم گلش باشه.

  7. شهیده گفت:

    Attachment

    سلام مجدد
    یه سوال دیگه!
    من الان یه بخشیش رو گزاشتم توی اب الان ریشه داده. تعداد ریشه هاش زیاده ولی کوتاه هستند. باید بزارم بلند بشه که بکارمش؟
    شما گفتید نمیشه قلمه زد ینی الان اینی که من گزاشتم ریشه داده حالا میخوام بکارم از بین میره؟
    عکسشم براتون میزارم.
    بسیار سپاس گزارم

  8. فاطمه گفت:

    Attachment

    سلام آقای مهندس،با راهنمایی های شما توی این سایت،من توی باغچه مون گل جعفری کاشتم .والان در شرایط خوبی هستند اما یکی از بوته ها برگهاش چروکیده شده ،علتش چیه؟هرروز ابیاری میکنم و تقریبا از ساعت ۱و۲ ظهر تا ساعت۶ افتاب میخورن.

  9. محمد گفت:

    سلام روز بخیر
    من تعدادی گل جعفری کاشتم الان هم رشد کردن و ارتفاعشون حدود ۵۰ سانتیمتر شده ولی گل نمیدن دلیلش چی میتونه باشه؟

  10. محمد گفت:

    دوباره سلام آقای مهندس نه تو گلدون نیستن، تو باغچه تو یه محل آفتابگیر هستن خاک باغچه هم خوبه اون اول هم بهشون کود گاوی دادم

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ ببنیید عجیبه که گل نداده، بذرش رو دیر کاشتید؟ کی کاشتید بذرش رو ، چون شرایط عالی هستش واسشون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید