اطلسی دارای رقم های یک ساله و دائمی بوده منشأ آن آرژانتین، برزیل و اروگرئه است. گونه P. x hybrida حاصل تلاقی بین P. axillaris و P. integrifolia است. در گلکاری از اکثر رقم های آن حتی رقم های دائمی به صورت یک ساله استفاده می شود. دارای ساقه های نیمه چوبی و گل های قیف مانند است. انواع کم پر و پر پر دارد که نوع کم پر آن را به عنوان اطلسی معمولی میشناسیم و بیشتر در حاشیه کاری و تپه های گل به کار می رود. رقم های پر پر یا گل درشت آن که برخی از نظر کروموزومی تتراپلوئید هستند امروزه رایج شده است. در اطلسی از ویژگی قدرت دو رگه بسیار استفاده می شود و گل های چند رنگ و ستاره مانند از این طریق تولید می گردد. گل های اطلسی معمولی دارای عطر ملایمی است که به ویژه در شب استشمام می شود و در روز بوی خاصی ندارد.
گل اطلسی دارای رنگ های متنوع است. جای رنگ زرد خالی بود که اخیرا این رنگ هم از طریق به نژادی تولید شده است. برخی از آنها دارای پنج نوار سفید هستند که از وسط گل به سمت حاشیه گسترش یافته اند. برخی نیز دارای نوار سفید در حاشیه هستند. عادت رشد آن نامعین و دارای انواع پا بلند و پا کوتاه است. برگ های این گیاه اندکیکرکدار و چسبنده است.
اطلسی ها از نظر شکل گل در چهار گروه قرار می گیرند که عبارتند از:
۱-گل درشت (Grandiflorus)
۲-پر گل (Multiflorus)
۳-پر پر (Double)
۴-چین دار (Fringed)
گونه های اطلسی در سه نوع: بوته ای (Bushy) ، خزنده (Sprawling) و بالا رونده (Trailing) موجود است که برای منظورهای مختلف در طراحی فضای سبز می توان از آن ها استفاده کرد.
به طور کلی اطلسی های هیبرید (دورگه) به ۶ دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
Single multiflora
Doubles grandiflora
Single grandiflora
California gaint
Floribunda
Doubles multiflora
در سال های اخیر دو تیپ جدید اطلسی تولید شده که شامل Milliflorasبا تعداد زیادی گل ریز و SupertuniasTM با عادت رشد رونده و پر رشد است. نوع اخیر به صورت رویشی افزایش می یابد، چون بذر نمی دهند و اگر هم بذر بدهد مقدار آن کم است.
گلدهی
اطلسی از اواخر بهار تا اواخر پائیز گل می دهد. از زمان کاشت بذر تا گلدهی حدود 3 ماه طول می کشد.
نیازها
در خاک های حاصلخیز به نسبت سنگین و محل آفتابی رشد و نمو خوبی دارد. در خاکی که تازه باشد و پیشتر در آن اطلسی کشت نشده باشد این گیاه خوب رشد می کند. از نظر دمایی دامنه زیادی را تحمل می کند. بذر آن برای تندش نیاز به نور دارد. حذف گل های پژمرده باعث گلدهی بیشتر و طولانی شدن دوره گلدهی می شود. سه هفته پس از انتقال نشاء که بوته ها رشد کافی کردند قطع جوانه انتهایی توصیه می شود که این عمل باعث رشد جانبی گیاه می شود. زمانی که گیاهان زیاد طویل می شوند می توان آنها را سربرداری کرد. همچنین زمانی که گیاهان به صورت دراز و باریک رشد می کنند می توان با سربرداری این مشکل را حل برطرف کرد.
در اطلسی دما، گلدهی و نیز تعداد انشعابات جانبی را تحت تاثیر قرار می دهد. گلدهی در دمای 21 تا 26 درجه سانتی گراد افزایش می یابد و در 10 تا 15 درجه کاهش می یابد. در دماهای خنک، تعداد شاخه های جانبی زیاد می شود.
آبیاری، در رشد اطلسی نقش اساسی دارد. برای کاهش سرعت رشد و در نتیجه جلوگیری از گلدهی سریع، گاهی از کاهش آبیاری استفاده می شود ولی این عمل باعث کاهش کیفیت می شود.
افزایش
رقم های معمولی با بذر و رقم های پر پر با بذر دو رگه یا قلمه افزایش می یابند. در رقم های پر پر به علت تبدیل شدن اندام های جنسی به گلبرگ بذر تولید نمی شود.انواع SupertuniasTM و انواع دارای برگ ابلق نیز با قلمه افزایش می یابند. بذر برخی رقم ها برای تندش نیاز به نور دارد بنابراین باید سطحی کشت شود. برخی دیگر نیاز به تاریکی دارند. زمان کاشت بذر بسته به شرایط محیطی از اواخر زمستان تا اوایل بهار است به عنوان مثال در کرج در اردیبهشت ماه، در هوای آزاد کشت می شود و نشاء آن در خرداد به محل اصلی منتقل می شود. به طور معمول بذر آن در شاسی سرد کاشته می شود و پس از رفع خطر یخبندان در اردیبهشت به فاصله ۳۰ سانتی متر در زمین اصلی نشاء می شود. فاصله بوته ها نباید کمتر از ۲۵ سانتی متر باشد چون حالت متراکمی ایجاد شده و گیاه دچار بیماری هایی مانند بوته میری و غیره می شود.
جهت افزایش رقم های پر پر با قلمه، در اواخر تابستان قلمه گیری کرده و قلمه ها را در ماسه مخلوط با خاک گلبرگ در گلدان نگهداری می کنند. پس از سپری شدن فصل زمستان قلمه های ریشه دار شده را به طور جداگانه در گلدان می کارند.
آفات و بیماری ها
از آفات مهم آن برگ خوار است که با سموم حشره کش قابل کنترل است. از بیماری های ویروسی آن می توان به موزاییک توتون و موزاییک خیار اشاره کرد که به محض مشاهده باید گیاه آلوده را از یبین برد. از دیگر بیماری های آن بوته میری است که در این مورد گندزدایی خاک ضروری است. قارچ های رایزوکتونیا و اسکلروتینیا باعث ایجاد شانکر در پایین ساقه و نیز زرد شدن و افتادن برگ های پایینی می شود.
سلام
بذر هایی که خودم از اطلسی هلندی گرفتم رو کاشتم و سبز شد ولی خیلی ساقه های باریک و ضیعفی داشت و رشد نکرد و بعد هم خشک شد
برای کاشت بذر باید از کود یا خاک یا محلول خاصی استفاده کنم؟
سلام
ممنون از اطلاعاتی که در مورد اطلسی دادید.
من پیش از عید تعدادی گل اطلسی که هرکدوم داخل یک گلدان کوچیک بودن خریدم و اونها رو دوتا دوتا تو گلدونهای بزرگتر کاشتم.
حالا تمامشون یکیشون سرحال هست و گل میده و اون یکی گل نمیده. آیا این همون بوته میری هست که اشاره کردید؟
حدس دیگه من اینه که اون سمتی که به طرف آفتاب هست پرگل و سمت دیگه کم گله.
ممنونمیشم راهنمایی کنید، اگر لازم هست دوباره جداشون کنم تو گلدونهای مجزا.
سلام عزیزم خوبی شما؟ بله ممکنه قارچ باشه و باید جدا بشن تا به دیگری سرایت نکنه !
سلام.ممنون از مطالب مفیدتون
میبخشید بذر های اطلسی رو باید تو چه عمقی از خاک بکارم؟؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ باید بذور به صورت سطحی پاشیده بشه روی خاک و یا روی سینی نشا.
Attachment
باسلام
ببخشین به منم هم کمک کنید بعضی از اطلسی هام بعد مدتی زرد و بی جون میشن و رشدشون هم متوقف میشه و گلهایی هم که میده خیلی بدشکله عکسشو هم فرستادم براتون
از سایپ پرمحتواتون هم تشکر میکنم
بایرام
اردیبهشت ماه گلدان اطلسی خریدم٬حدود۵۰نشا دریک گلدان گفتن داره،اما اصلا گل نمیده،اگه بزارم تو بالکن گیاه پژمرده وبیحال میشه
تو خونه هم از قسمت پایین ساقه ها خشک میشن ورشد علفی دارن
والان یک گلدان شبیه علف هرز دارم
چکار میشه کرد؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ ببنیید این گل اصلا توی خونه نباید باشه سریعا ببرید بیرون توی باغچه بکارید
پس این عزیزانی که روی بالکنشون پراز گل های اطلسی هست،چجوری نگهداری میکنن؟مگر تو گلدان نیستن؟
سلام گل من خوبی شما؟ بله توی تراس با خاک خوب و همه چیز خوب و کود خوب مشکلی نداره ضمن اینکه پنجره شمالی براش بهتره تا برق آفتاب !!
سلام.مهندس جان.ببخشید میشه از اطلسی معمولی(ولایتی پابلند) هم قلمه بگیرم؟جواب میده؟آخه شما نوشتین از اطلسی پرپر میشه قلمه گرفت.با تشکر
سلام گل من خوبی شما ؟ ببخشید بابت تاخیر در جوابدهی نه خیر نمیشه قلمه زد چون یکساله هستند بهتره با بذر تکثیر بشن توی برج ۹ اینطورا …قلمه فقط پرپر!
سلام خدمت کارشناس محترم,امیدوارم همیشه سالم و سرحال. باشید ,من میخام بذر اطلسی بکارم ک دیگه تو عید انشاله گل بده,میخواستم بدونم چ موقع باید دست بکار بشم. و اگر بذر ها رو توخاک باغچه بکارم جوونه میزنن؟
با سلام یه جور اطلسی دیدم به نام آسمان شب .می خواستم بدونم آیا شما دارید؟ اصلا تو ایران موجود هست؟
سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید این گل رو دیدم و خال خال پشمیه بنفشه 🙂 ولی توی ایران نیست
سلام خسته نباشید،میخواستم دلیل ریزش هر روز گلای اطلسیو بدونم به چه دلیل؟
سلام عزیزم خوبی شما 🙂 اب کم و ویتامین کم خاک و ا طرفی هم عمرشون دایمی نیست که ! بازم گل جدید میده شرایط اب و کود رو بررسی کنید و به اهن بدید.
سلام خسته نباشید .اقای مهندس من بذر اطلسی نانا رو خریداری و طبق دستور کاشتم اما سبز نشده الان ۸روزی شده.علتش چی میتونه باشه
سلام عزیزم خوبی شما؟ درچه شرایطی کاشتید ؟ دماش و محل کاشت میشه یه عکس نشون بدید. این بذرها اس یک و تازه هستند