درختچه ۱۵۹ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۱۷ مهر ۱۳۹۲

معرفی شمشاد و تِرِون

ترون

نام انگلیسی

Boxwood

نام علمی

Buxus sp

فارسی رایج

شمشاد

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

برگ

رنج قیمت

3000 الی 7000

از خانواده

Buxaceae/celastraceae

خاستگاه

آفریقا،اروپا،آسیا

برگهای نقطه دار و تیره ی شمشاد اصلی ترین چهره ی این گیاه است. این درختچه جایگاه رویش گلهای ظریف و ریز است.

هر دو نوع این گیاه، برگ نعنایی (b.sempervirens) و ژاپنی (B.microphylla var.japonica) می توانند تا ارتفاع زیاد رشد کنند، ولی غالبا آنها به صورت پرچین یا قیچی خورده در حاشیه ی باغچه ها یا جدا کننده فضاهای مختلف دیده می شوند. شمشادها گیاهانی پایا و پردوام اما کند رشدند و پس از ۵ سال به ارتفاع ۱ متر می رسند. برگ هردو نوع شمشاد فوق الذکر کوچک است. نعنایی (انگلیسی) تیره و پر نقطه، اما ژاپنی سبزبراق و ملایم و گردتر. گلهای شمشاد ها بسیار کوچک و اندکی معطرند، به همین دلیل به شدت جاذب زنبورها هستند. بوته شمشاد را غالبا ابتدا در درون ظرف یا گلدان پرورش می دهند.

شرایط مناسب

اقلیم : شمشاد نعنایی مناطق سرد تر را ترجیح می دهد،اما شمشاد ژاپنی،با این که سردی را تحمل میکند ،مناطق معتدل را بیشتر دوست دارد.درختچه های شمشاد برای جاهای خیلی گرم مناسب نیستند!!

میزان نور و دما : برای درآمدن به شکل متراکم و انبوه،به آفتاب کامل نیاز دارد.

خاک : شمشادها بیشتر خاکها را تحمل میکنند،اما بهترین رشد را در خاکی دارند که زهکشی  ان محتوی مقداری مواد آلی باشد.

طرز کاشت و پرورش:

تکثیر: از طریق کاشت بذر قابل تکثیر است،اما بهترین روش تکثیر آنها کاشت قلمه های نیمه خشبی است که در هر موقع از ماههای اواخر بهاریا پاییز گرفته می شود.

آبیاری : شمشاد های کاشته و سازگار شده،خشکی را تحمل میکنند،اما بهترین رشد و سرسبزی را وقتی خواهند داشت که در ماههای گرم آب کافی به آنها برسد(منظم و عمیق)شمشاد های کاشته شده در گلدان را باید همیشه،مخصوصا در ماههای گرم تابستان ،خوب آب داد

کوددهی: آرد استخوان یا غذای کامل گیاهی را در ابتدای بهار و در اواسط تابستان می توان به کار برد.اگرچه خیلی نیازمند موادغذایی نیست ولی باغ شیشه ای توصیه می کند هرگز دادن کود را کنار نگذارید!!

مشکلات : هیچ آفت یا درد و مرض خاصی این گیاه مقاوم را مبتلا نمیکند!(:دی)

گلدهی :

دوره ی گلدهی شمشادها فصل بهار است،اما گلهای آنها ظاهر قابل توجهی ندارد.

هرس:

درهر وقت سال می توان آنها را قیچی کرد و به هر شکل دلخواهی دراورد.اگر شمشادها را به طور منظور ایجاد حریم یا حایل کاشته اید یا منظورتان شکل خاصی است بهتر است به جای قیچی باغبانی و قطع تک به تک شاخه ها از وسیله سرزنی جمعی (قیچی بزرگ) استفاده کنید.

نکته برای طراحان و دانشجویان!!

معمولا چه مردم عادی چه دانشجویان و حتی تولید کنندگان در شناسایی شمشاد معمولا دچار اشکال می شوند.

برخی تمام شمشاد ها را از یک خانواده می دانند در صورتی که اینطور نیست مثلا این شمشاد

شمشاد طلایی

شمشاد طلایی

که به اشتباه عوام شمشاد پرتغالی می گویند در واقع euonymus japanese

یا شمشاد نعنایی  یا شمشاد طلایی از خانواده (سلاستراسه یا کتور) میباشد.

و شمشاد ژاپنی

شمشاد ژاپنی

شمشاد ژاپنی

در واقع buxus sempervirens از خانواده Buxuceae میباشد.

 همچنین عمده دانشجویان تفاوت بین ترون و شمشاد را به درستی نمیدانند. ویژگی شمشاد این است که برگهای آن دندانه دار و مضرس است و نام علمی ترون Ligustrum vulgare وازجنس برگ نو یا  ligustrum واز خانواده زیتون ها میباشد این گیاه بر خلاف شمشاد خزان کننده است و جدیدا به علت سو استفاده از وجود شمشاد در بلوارها(حدس بزنید چرا؟!) از ترون به جای شمشاد استفاده می شود.در ضمن ترون نیاز آبی بیشتری دارد ولی شمشاد نعنایی به علت اینکه از زیرخانواده های افوربیا هست نیاز آبی کمتری دارد.

ترون

ترون

بیماری های رایج شمشاد
سفید آردآلود:
به علت وجود قارچی به اسم Oidia میباشد که اسپورهای خود را روی برگ پخش میکند و به مرور گیاه را تا پایین زرد میکند. برای مبارزه باید ابتدا با قیچی برگهای آلوده را هرس کرد سپس در طول ماه 3 مرتبه با سم سفیدک یا پنکونازول گیاه را سم پاشی کنید.
نکته : شمشاد طلایی نسبت به شمشاد پرتغالی به سفید سطحی مقاوم تر است!
سفیدک شمشاد

سفیدک شمشاد

 قارچ فیتوفترا یا بلایت شمشاد: 

باعث خشک شدن برگهای شمشاد شده و تا پایین آن را خشک میکند به خاطر حضور این قارچ در خاک و آمدن آن روی برگ ها به خاطر پاشش آب میباشد تنها راه حل هرس شاخه های خشک و سم پاشی با قارچ کش های سیستمیک میباشد.

بلایت شمشاد

بلایت شمشاد

آنتراکنوز شمشاد: 

نوعی قارچ میباشد که شمامل نقاط دایره ای سوخته با مرکزی خاکستری  میباشد راخ حل آن هم هرس و سوزاندن برگها و ضد عفونی با قارچ کش های پایه مسی

آنتراکنوز شمشاد

آنتراکنوز شمشاد

گال شمشاد :

به صورت غده ای بزرگ روی شاخه و برگ ها خود را نشان میدهد و تنها درمان آن پیشگری است یعنی با قیچی ضد عفونی شده گیاه را هرس کنیم یا با خمیر بوردو فیکس هم میتوان تا حدودی از مرگ آن جلوگیری کرد.

گال شمشاد

گال شمشاد

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

نبینی که از کاشغرتا به کاشان

همان یک نوا بالد از هر دیاری

ز چشم امم ریخت آن اشک نابی

که تأثیر او گل دماند ز خاری

دیدگاه های شما

159 پاسخ به "معرفی شمشاد و تِرِون"

  1. منصور گفت:

    ممنون و خسته نباشید مطالب جالبی دارید.

  2. سارا گفت:

    خیلی مفید بود کلی استفاده کردم . من تازه امروز یه شمشاد طلایی خریدم .

  3. پروین گفت:

    سلام من یه گلدان خریدم حدود یک ماه پیش شبیه شمشادبنسای میمونه برگهاش خشک شده وشاخه هارو هم درگیر کرده الآن تعدادانگشت شماری برگ سبز داره چکار کنمواقعا حیفم میاد راستی از نوع ابلق هست آیا میتونم عکسش رو بفرستم؟ممنون از سایت خوبتون

  4. پروین گفت:

    Attachment

    این عکس تقریبا مال یک ماه قبل الآن ۹۵ درصد گیاه خشک شده البته ساقه هاش نرم هستن

  5. پروین گفت:

    Attachment

    سلام ببخشید دوباره مزاحمتون شدم این عکس الآنشه بغیر از یه شاخه کوچیک سمت چپ که سبزه بقیه خشک وزرد شدن لطف کنید راهنماییم کنید، خیلی حیفم میاد هنوز دوماه نشده خریدمش،سپاسگزارم

  6. پروین گفت:

    سلام،بله من این گلدان رواز یه گلخانه خریدم واز اول داخل آپارتمان گذاشتم روزی سه چهر بار اسپری آب میپاشیدم الآن هم پشت پنجره که نور عیر مستقیم داره گذاشتم،ممکنه این گیاه خزان ریز باشه

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام اولا این گل بیرونیه نه داخلی دوما رطوبت بالا مثه کار شما باعث قارچ گرفتن اون میشه و میپوسه به مرور…

  7. پروین گفت:

    ممنون از وقتی که میزارین، من وقتی گلدون روتهیه کردم فروشنده گفت باید رطوبت زیاد داشته باشه،الآن چکار کنم واینکه این گیاه خزان خطز نیست؟بنظر شما الآن بزارمش بیرون وآفتاب براش ضرر نداره؟این شمشاد از چه نوعی هست(نامش)

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام الان بزاریدش بیرون تو افتاب نور زیاد میخواد بین دو ابیاری خاک خشک بشه….یه سم قارچکش بهش بزنید دو مرتبه غروب ها

  8. پروین گفت:

    ممنون وسپاسگزار از راهنماییتون ببخشید این گیاه بنجامین نیست که؟عکسی که فرستادم تماما برگها خشک هستن بغیر از تعدادی انگشت شمار برگ سبز یعنی، اگر تکونش بدم تمام برگها میریزه آیا امیدی بهش هست ؟

  9. پروین گفت:

    Attachment

    سلام ببخشید دائم مزاحمتون میشم بالاتر عکسش رو گذاشته بودم ولی چشم بازم میزارم من میگم شاید یه نوع بنجامین باشه از طرفی شبیه شمشاد ابلق میمونه، لطف کنید ببینید اسمش رو هم بگید البته این عکس مال الآن نیست الآن ۹۵درصد گیاه برگش زرد وخشک شده واقعا ممنون میشم از راهنماییتون،سپاسگزارم

  10. محمد گفت:

    سلام . ممنون از اطلاعات خوبت دوست گرامی. بطور کلی برای ساخت دیوار دور الاچیق ( داخل باغ) شمشاد بهتره یا ترون وکدوم زیباتره؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ هردوش میشه ولی مشکلات خودشونو دارن شمشاد قارچ میزنه و ترون هم سوسک میزنه بهتره از یاس هلندی استفاده کنید. ولیبه طور معمول ترون بهتر هستش….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید