درخت میوه ۲۸ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۲۷ آذر ۱۳۹۲

معرفی تمشک

تمشک

نام انگلیسی

Blackberry

نام علمی

Rubus fruticosus

فارسی رایج

تمشک

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

رنج قیمت

از خانواده

Rosaceae

خاستگاه

اکثرنقاط معتدل جهان

 

 

    این گیاه از تیره گلسرخیان، جنس رابوس بوده و سگونه مهم آن شامل تمشک قرمز، تمشک سیاه و توت سیاه می‌باشد. در نیم‌کره شمالی 400 گونه تمشک وجود دارد. بوته‌های این گیاه دارای شاخه‌های بالا رونده و خاردار بوده و به سهولت به تکیه‌گاه مجاور خود قلاب می‌شوند. پایین برگ‌ها کرکدار بوده، 7-3 برگچه بزرگ بیضی شکل و نوک‌تیز با اطراف مضرس و به طور متناوب روی شاخه قرار می‌گیرند. رگبرگ‌های ارقام قرمز حاوی خار و ارقام سیاه بدون خار می‌باشند. گل‌های تمشک حاوی 5 کاسبرگ، 5 گلبرگ سفید تا صورتی، پرچم زیاد و مادگی دارای برچه‌های متعدد بوده روی یک نهنج محدب قرار می‌گیرند. گل‌آذین خوشه‌ای و یا گل‌های منفرد آن در خرداد تا تیر‌ ماه ظاهر می‌شوند. میوه تمشک از نوع مجتمع بوده و هر برچه بعد از گرده‌افشانی و لقاح میوه‌های کوچک بنام شفتک حاصل می‌کنند.

    برخی از گونه‌های تمشک، خزان‌پذیر و برخی دیگر دایم سبز هستند. به نظر می‌رسد که توت سیاه و یا توت کوهی نیز متعلق به جنس تمشک باشد. تمشک در جنگل‌ها و بیشه‌ها به طور طبیعی رشد می‌کند. پراکنش طبیعی آن، مناطق آمریکای شمالی و اروپا می‌باشد. در ایران مناطق گرگان، مازندران، ارتفاعات استان گیلان، آذربایجان، خراسان و لرستان ناحیه‌های رشد این گیاه می‌باشد. تمشک به دلیل نیاز سرمایی طولانی و فصل کوتاه برای رسیدن میوه در مناطق میوه‌خیز شمال کشت می‌شود. مقاومت تمشک قرمز به سرما به اندازه سیب و گلابی اما میزان مقاومت تمشک سیاه تا حدودی کمتر می‌باشد. تابستان‌های گرم مناطق جنوبی برای رشد این گیاه مناسب نمی باشد.

    تمشک در انواع خاک که رطوبت کافی داشته باشند، رشد می‌کند اما خاک‌های لومی‌شنی را ترجیح می‌دهد. خاک تحتانی نیز اهمیت دارد و عدم وجود لایه سفت خاک و زهکشی مناسب از موارد ضروری می‌باشد. تمشک سیاه و ارغوانی را می‌توان توسط خوابانیدن انتهایی ازدیاد داد. این عمل در اوایل پاییز انجام می‌گیرد. در ضمن از ارقام فوق‌الذکر می‌توان قلمه خشبی تهیه کرد. تمشک قرمز را می‌توان توسط پاجوش‌های ریشه و در ضمن قلمه‌های ریشه تکثیر نمود. در رقم تمشک قرمز، تهیه قلمه معمول نبوده و اکثراً از پاجوش استفاده می‌شود. تمشک‌های بدون خار حالت شیمر یافته از نوع فراپوش تمشک‌های خاردار می‌باشند که در قسمت اپیدرم این نوع ارقام تغییر حاصل می‌شود و اگر از تمشک‌های بدون خار، قلمه ریشه تهیه شود و یا بر آنها کشت شود، گیاهان به وجود آمده دوباره خاردار خواهند شد. زیرا پدیده شیمر یا بافت ناهمسانی در داخل بافت و یا بذر اتفاق نمی‌افتد. روش کشت نهال‌های تمشک به صورت کپه‌ای، پرچین و یا داربستی می‌باشد. در روش کپه‌ای، اطراف گیاه توسط خاک پوشش داده شده و کپه درست می‌کنند. در این روش چهار طرف کپه خالی گذاشته می‌شود و وسط ردیف‌های کشت را می‌توان شخم زد. در سیستم داربستی، یک یا دو ردیف سیم در طول ردیف‌ها کشیده می‌شود. ارتفاع سیم اول از زمین 50 سانتی‌متر و ارتفاع سیم دوم 150-100 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود و نوک شاخه‌های هر بئته به سیم‌ها بسته می‌شود. سیستم پرچین برای ارقام قرمز تمشک که پاجوش زیاد تولید می‌کنند مناسب است. تأمین رطوبت کافی برای پرورش تمشک اهمیت زیادی دارد و برای حفظ رطوبت خاک از مالچ کلش استفاده می شود.

    اکثر ارقام تمشک در جانب شاخه‌های یک‌ساله محصول می‌دهند. شاخه‌های جدید همه ساله از نزدیک طوقه و از ریشه‌ها حاصل می شوند. شاخه‌های تشکیل شده در سال دوم بارور می‌گردند. برای رشد بهتر بوته‌ها و افزایش محصول، هرس منظم سالانه در بوته‌های تمشک انجام می‌گیرد. برای این منظور 6-5 شاخه جوان را نگهداری نموده، بقیه شاخه‌ها را هرس می‌کنند.

    نوک شاخه‌های باقی‌مانده در تمشک قرمز هرس نمی‌شود، زیرا اکثر جوانه‌های بارور در قسمت بالای شاخه تشکیل می‌شود اما در ارقام سیاه به علت بارور بودن جوانه‌های پایین شاخه، می‌توان نوک شاخه‌های باقی‌مانده را هرس نمود. ارقام قرمز تمشک پاجوش بیشتر حاصل می‌کنند و چنانکه ذکر گردید روش هدایت و تربیت بوته به صورت پرچین مناسب می‌باشد. میوه‌های تمشک معمولاً در تیر تا مرداد ماه می‌رسند و قابل برداشت می‌باشند. شاخص برداشت برای میوه تمشک، آسان جدا شدن میوه از شاخه، تشکیل رنگ خاص رقم مورد نظر و خرد نشدن میوه است. عمر اقتصادی بوته‌های تمشک در حدود 30-25 سال می‌باشد.

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
دیدگاه های شما

28 پاسخ به "معرفی تمشک"

  1. اذر گفت:

    سلام مهندس
    من خیلی مایلم یه گلدون تمشک تو محیط اپارتمان(بالکن)داشته باشم
    ایا امکانش هست ؟ممنون میشم راهنماییم کنید

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبید شما؟ ببینید تمشک نیاز به رطوبت بالایی داره و تو محیط شهری برگهاش میسوزه و خشک میشه پس از فکرش بیاید بیرون. ولی اگه گلخونه یا پاسیو دارید میتونید نگهداری کنید چون نیاز به رطوبت داره

  2. روشن گفت:

    سلام،
    آدرس شما کجاست؟ میشه بفرمایید، تهران هستم و علاقمندم بیام و ببینم.

    ممنون

  3. ستاره گفت:

    سلام.
    تمشک رو می شه داخل اپارتمان پرورش داد؟ من ساکن اصفهان هستم و فکر می کنم هوای بیرون خشک باشه برای تمشک. می خوام بدونم داخل اپارتمانی که نورش خوب باشه و رطوبتش حفظ بشه، تمشک دوام میاره؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ ببینید تمشکل علاوه بر شرایط فوق که شما گفتید نیاز به هوای تازه جهت تنفس هم داره که داخل منزل فراهم نیست بنابراین داخل اصلا خوب نمیشه

  4. ستاره گفت:

    توی توصیحات نوشتید دمای تا ۱۶. منزل معمولا دماش بین ۲۰ تا ۲۴ هستش. این دما رو تحمل می کنه تمشک؟
    و دیگه اینکه حتما باید نور مستقیم بدون مانع بخوره یا از پشت شیشه یک نور مستقیم خوب براش کافیه؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبید شما؟ببینید فکر پرورش این گل تو منزل رو از سرتون بیرون کنید.این گل تا -۲۰ درجه رو تحمل میکنه نور مستقیم و هوای تازه برای تنفس میخاد واسه همین تو منزل نمیشه

      • ستاره گفت:

        حداکثر دمایی که تمشک در تابستان می تونه تحمل کنه چنده؟
        و وقت کاشتش کی هست؟
        الان زمان مناسبیه؟
        اصفهان سردتر از منهای ده درجه نمی شه در زمستان.

        • باغ شیشه ای گفت:

          سرما براش مهم نیست ولی گرما رو هم تا ۳۰ اینطورا میتونه تحمل کنه باید جاشم سایه باشه تو تابستون

  5. ستاره گفت:

    ممنون بابت پاسختون.
    گیاه گواوا رو چطور؟
    اون رو می شه؟
    یا اصلا کلا گیاه های میوه دار رو نمیشه داخل اپارتمان پرورش داد؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام ببین گیاه گواوا رو هم میتونید تو اپارتمان گرم و مرطوب و روشن مثه اوواکادو پرورش بدید ب خوبی فقط اینا رطوبت میخان…چه میوه های خوشمزه ای داره…

  6. پروانه گفت:

    سلام من سوالى راجع به درخت توت سفید داشتم. درسته که درخت توتو نر و ماده داره و فقط ماده هاش میوه مى دهند؟ از کجا بفهمیم درختى نره یا ماده؟

  7. پروانه گفت:

    سلام میشه سوال منم جواب بدین.

  8. پروانه گفت:

    Attachment

    سلام, این عکس درخت توتمونه, مى خواهم بدونم این درخت نره یا ماده, آیا میوه مى ده؟

  9. پروانه گفت:

    میشه جواب منم بدین استاد.

  10. پروانه گفت:

    ممنون از پاسخ گویی تون. یعنى میوه نمى ده؟ 🙁

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید