گل های آپارتمانی, گلهای آپارتمانی ۸۱ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۶ شهریور ۱۳۹۲

معرفی گل آماریلیس

آماریلیس

نام انگلیسی

Amaryllis

نام علمی

Hippeastrum spp

فارسی رایج

آماریلیس

فارسی اصیل

نسرین

معیار زیبایی

گل

رنج قیمت

از خانواده

Amaryllidaceae

خاستگاه

از آرژانتین سمت شمال تا مکزیک

 

گیاهی که به طور معمول به عنوان آماریلیس در گلدان کاشته می شود در واقعHippeastrum   می باشد اما در بین باغبانان به آماریلیس معروف شده است. آماریلیس واقعی با نام Amaryllis دارای گل های کوچکتری بوده در فضای باز کاشته می شود و گلهای آن در پاییز ظاهر می شود. یک تفاوت عمده دیگر بین AmarullisوHippeartrumتو خالی بودن ساقه در Hippeartrumاست. آنچه در اینجا شرح داده می شود مربوط به  Hippeastrumاست که از نام رایج آن یعنی آماریلیس در متن استفاده شده است. از گیاهان مناطق گرمسیری و بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است. گیاهی دایمی و سوخ دار است و سوخ آن از نوع فلسی پوشش دار است. در محور هر چهار برگ (فلس) در سوخ، آماریلیس یک مریستم به وجود می آید که می تواند به سوخک یا ساقه گلدهنده تبدیل شود. گونه های اولیه این گیاه ارزش اقتصادی خود را از دست داده و دیگر کشت و کار نمی شوند.اما به دلیل دو رگه گیری های مکرر و آمیزش این پایه های اولیه به همدیگر، امروزه دو رگه های متفاوتی از این گیاه پرورش داده می شود. دو رگه گیری و تلقیح مصنوعی در آماریلیس بسیار آسان صورت می گیرد و می توان با این عمل گل هایی به رنگ ها و شکل های گوناگون به دست آورد.گل های آن شیپوری شکل است و در انواع درشت، قطر آن به ۲۰ سانتی متر می رسد. طول سلقه گل دهنده به ۶۰ سانتی متر می رسد و در انتهای آن بسته به گونه، ۲ تا ۶ عدد گل وجود دارد. گل ها به رنک های سفید، قرمز روشن و قرمز تند بوده و گاهی خطوط سفید رنگی نیز روی آن دیده می شود. تمام گونه های این جنس دارای سوخ به نسبت درشتی هستند که از هر سوخ به طور معمول یک و گاهی دو ساقه گلدهنده تولید می شود. اگر سوخ به حد کافی درشت باشد و تمام شرایط محیطی فراهم باشد، می تواند تا بیش از سه شاخهگل تولید کند. سوخ ها به سرما حساس هستند و در زمستان باید در انبار نگهداری شوند. این گیاه به دو دوره خشکی و رطوبت نیاز دارد که دوره خشکی آن زمانی آغاز می شود که برگ ها زرد شده و سوخ به خواب می رود و دوره رطوبت آن نیز زمانی است که سوخ رسد نموده و تولید برگ نماید. گلدهی بین این دو دوره صورت می گیرد.برگ های آنخطی یا نواری مانند به رنگ سبز تیره است. بیشتر به صورت گلدانی و به ندرت به صورت شاخه بریده استفاده می شود.

 

گلدهی: آماریلیس از گیاهان حساس و زمستان گل مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که از بهار تا اواخر تابستان برگ ها رشد می کنند پس از آن برگ ها زرد شده و گیاه وارد یک دوره ۳-۲ ماهه شده و سپس در اواسط زمستان گل می دهد. ولی با کاشت آن در گلخانه می توان زمان گلدهی آن را تغییر داد.

اگر سوخ های آماریلیس در ماه های پاییز، در یک گلخانه سرد و تاریک قرار گرفته و سپس در دی ماه آنها را تقسیم کرده، گلدان کنیم و پس از مدتی گلدان ها را در نخستین روزهای بهمن به گلخانه گرم منتقل کنیم، در این صورت پس از ۵ تا ۸ هفته، یعنی در اواسط اسفند یا در روزهای نوروز گل خواهیم داشت. گل ها پس از طی دوره خفتگی و پیش از برگ ها، ظاهر می شوند.

 

گلدهی آماریلیس

گلدهی آماریلیس

 

نیازها: آماریلیس به نور متوسط نیاز داشته، پس از برذاشت گل، برگ ها در زیر نور آفتاب کامل رشد خوبی داشته باعث تولید سوخ های درشت و قوی می شود. آماریلیس یک گیاه گرمسیری است و در دمای بالا و رطوبت کافی رشد می کند. نیاز آبی متوسط دارد و باید در مرحله اول کاشت، سوخ به خوبی آبیاری و پس از خشک شدن سطح گلدان دوباره آبیاری شود. در طی دوره خفتگی، آبیاری باید به طور کامل قطع شود چون جهت گل انگیزی نیاز به یک دوره خشکی ۲ تا ۳ ماهه دارد.

نور گل آماریلیس

نور گل آماریلیس

خاک سبک با PH کمی اسیدی (5/6-6= PH) لازم دارد. آمیخته خاکی متشکل از خاک لوم باعچه، خاکبرگ پوسیده و کود دامی پوسیده به نسبت مساوی به عنوان بهترین خاک برای گلدان آماریلیس توصیه شده است. سوپر فسفات مورد نیاز به این خاک باید اضافه شود.

 

در گلخانه ها، برای بیشتر کردن دوام گل آماریلیس و جلوگیری از تلقیح آن، قطع و حذف بساک ها ضروری است. پس از برداشت گل، گلدان ها مدتی در گلخانه نگهداری می شود و پس از گرم شدن هوا آنها را به خارج گلخانه در محل آفتابی منتقل می کنند تا برگ ها رشد کرده و سوخ های قوی و درشت حاصل شود. در شهریور ماه آبیاری این سوخ ها کاهش یافته و در مهر ماه متوقف می شود. در این زمان برگ ها بریده می شوند. از این پس تا آذر ماه گلدان ها را در زیر سکوی گلخانه به پهلو می خوابانند و در آذرماه می توان آنها را وادار به فعالیت کرد. یعنی خاک سطح گلدان ها را عوض و آب داده در گلخانه گرم قرار داد.

 

افزایش: از طریق کاشت بذر، جداکردن سوخک های اطراف سوخ مادری (پاگیاه) و نیز به وسیله قطعات فلسی سوخ (قاش برداری) قابل افزایش است. بذرها پس از کاشت، گیاهانی به وجود می آورند که دارای سوخک کوچک هستند و بسته به گونه و شرایط محیطی، ۲ تا ۴ سال طول می کشد که این سوخک ها بزرگ شده به اندازه گلدهی برسند. زمان کاشت بذر اسفند ماه است. دان نهال ها با والدین خود متفاوتند،بنابراین این روش برای تولید ارفام جدید استفاده می شود.

بذر آماریلیس

بذر آماریلیس

روش معمول افزایش آماریلیس استفاده از سوخک های اطراف سوخ مادری است. این سوخک ها پس از کاشت به سوخ های درشت گلدهنده تبدیل می شوند. سوخ هایی قادر به گلدهی هستند که  محیط آنها حداقل 20 سانتی متر باشد. بهتر است سوخ ها به صورت منفرد در گلدان هایی به قطر 17-12 سانتی متر کشت شوند. سوخ ها طوری در خاک قرار می دهند که   بالای آن بیرون از خاک باشد. سپس گلدان ها را در دمای معمولی اتاق (۲۰-۱۵ درجه سانتی گراد) نگهداری و آبیاری می کنند. دمای کمتر از ۱۵ درجه برای آن زیان آور است و دمای بالاتر از ۲۰ درجه نیز طول دوره گلدهی را کاهش می دهد. در منازل می توان از اتاق های گرم به جای گلخانه و از اتاق های سرد به عنوان شاسی جهت پرورش آماریلیس استفاده کرد. در مناطق با آب و هوای گرم می نوان این گیاه را در هوای آزاد کشت کرد.

 

جداکردن پیازچه

جداکردن پیازچه

 

برداشت و نگهداری سوخ

 

با سرد شدن هوا در آبان ماه سوخ های آماریلیس دوران خفتگی رشدی خود را آغاز می کند و برگ های آن پژمرده می شود. در این زمان برگ ها بریده شده و سوخ ها را از خاک درآورده، در محل نسبتاً سردی (دمای ۱۳درجه) نگهداری می کنند.

 

پیاز آماریلیس

پیاز آماریلیس

 

گونه های مهم

 

۱-   H. aulicum: شاخه گلدهنده به طول 50-30 سانتی متر و در انتها به دو گل قرمز لاکی ختم می شود.

اماریلیس

اماریلیس

۲-   H. reginae: شاخه گلدهنده به طول 50 سانتی متر و در انتها به 4-2 گل قرمز روشن ختم می شود که دهانه آن اثری از رنگ سبز مایل به سفید شکل ستاره ای دیده می شود.

آماریلیس

آماریلیس

۳-   H.reticulatum: شاخه گلدهنده به طول ۳۵-۲۵ سانتی متر و در انتها به بیش از ۵ گل صورتی رنگ با رگه های صورتی تیره در سمت داخلی ختم می شود.

آماریلیس

آماریلیس

۴-   H. vittatum: دارای گل های سفید با رگه های قرمزبوده و ارتفتع ساقه گلدهنده 70-50 سانتی متر است. ارقام کنونی از این گونه مشتق شده اند.

آماریلیس

آماریلیس

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

تو بد مگوی و گر نیز خاطرت باشد

بگوی از آن لب شیرین که نیک می‌گویی

گلم نباید و سروم به چشم درناید

مرا وصال تو باید که سرو گلبویی....

دیدگاه های شما

81 پاسخ به "معرفی گل آماریلیس"

  1. ع- آ گفت:

    سلام
    آیا حالا (خرداد ماه) هم می توان اقدام به کاشت بذرهای آماریلیس کرد؟ یا فقط باید در اسفند ماه باشد؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ الان دیگه دیره توی اسفند اقدام کنید

      • نسرین گفت:

        سلام .من هر چی تو گوگل گشتم دنبال تصویر گل نسرین ،به نرگس یا نسترن رسیدم.چرا انقدر تصاویر مختلف برا نسرین هست،کدومو باور کنم اخه?.خیلی دوس دارم تصویر گل نسرین واقعی رو ببینم،لطفا کمکم کنید?.

  2. ساناز گفت:

    سلام آقای مهندس
    ممنون از مطالب مفیدتون
    کود مناسب برای آماریلیس چیه؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ قبل از گلدهی باید کود کامل بدید بهش بعد از گلدهی باید کودهای فسفر و پتاس بالا بهش بدید مثه کود های گلدهی های فسفات یا گلدهی

  3. ساناز گفت:

    سلام آقای مهندس. خسته نباشید. ایام به کام
    آماریلیس من پشت پنجره بود و مشکلی نداشت اما چند وقته برگاش دارن زرد میشن. همانطور که تو مقاله نوشتین باید آبیاریش رو کم کنم و در مهر ماه برگاش رو قیچی کنم؟

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم بله بزارید به مرور برگها زرد بشه و انرژی گیاه بره توی ریشه، شما فعلا همون فرمون قبلی برید جلو تا همش زرد بشه بعدا کفبر کنید

  4. داریوش ادیب گفت:

    Attachment

    با عرض سلام و ادب من تازه از طریق دوستی با سایت شما آشنا شدم و واقعا جا داره یک دست مریزاد به شما جوان فرهیخته بگم که همچین سایت کاملی را با امکانات شخصی بوجود آوردید.اگر ممکنه ما را هم شرمنده کنید و اسم این ۲ گل را پیدا کنید

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ سایت خودتونه ….این جلوییه ترادسکانیا هستش و اون پشتیه هم سانسی وریا هست که حال خوشی نداره

      • داریوش ادیب گفت:

        Attachment

        متشکرم خیلی ممنون واقعا باعث افتخار ید جناب سجادی .با پوزش فراوان ۲ عس خدمتتان ارائه کردم یکیش نمیدونم چرا حذف شده دوبار جسارت میکنم و فورواردش میکنم

  5. داریوش ادیب گفت:

    Attachment

    متاسفانه امکان پیوست ۲ عکس در یک پست وجود ندارد این گل دوم است

  6. حسین گفت:

    سلام جناب سجادی.یکی از اقوام یه گلدون اماریلیس داره که حالش خوب نیست و اونو به من داده به گفته ی خودش چند ساله گل نداده و برگش هم زرد نشده یعنی همیشه برگ جدید تولید کرده حتی فصلی که برگش باید زرد میشده زرد نشده.حالا چطوری میتونم به این گیاه رسیدگی کنم که به شرایط طبیعی برگرده؟

  7. امیر گفت:

    سلام جناب سجادی.گیاه اماریلیس من بعد از بریدن برگهاش دوباره برگ جدید داده و الان نزدیک به ۲۰ سانته.چه کار کنم که گل بده.فقط یکبار اون هم اخیرا پیازش رو بیرون آوردم و تقسیم کردم و کاشتم و سرمادهی و … رو هم انجام ندادم.

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ ببرید جای خنک همراه نور طبیعی ، تا بعد دوماه سرمادهی شب عید بیاریدش جای گرم مثه توی منطل تا بهتون گل بده ، اون دوماه سرمادهی از الان واجبه ، ببرید توی راه پله جای خنک که یخ نزنه …گلدونشم بزرگ نکنید

  8. mehrdad گفت:

    سلام . من دنبال پیاز آماریلیس هستم گیرم نمیاد. میتونین راهنمایی کنین از کجا پیدا کنم؟ ممنون

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما ؟ ایسالا بعد از عید میاد بازار الان پیازش برای فروش نیست چون روی گله

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ اماریلیس الان پیدا نمیشه باید بعد از عید برید دنبالش ،اماریلیس الان روی گله و برگه

  9. بهنام گفت:

    سلام مهندس عزیز.تا حالا چند تا سوال پرسیدم اما پاسخی ندادین.لطفا اگه ممکنه جواب این سوالمو بدین.من گل آماریلیس دارم اما چن ساله که سوخ جدید نمیزنه.ب نظرتون چ مشکلی هست باید؟ چ کار کنم تا پیازچه جدید بزنه تا بتونم تکثیرش کنم؟

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ سوالات مردم زیاده و از قلم میوفته گاهی ، باید گلدونش رو تنگ کنید ، گلدان بزرگ باعث ندادن سوخ جدید میشه ! و عدم گلدهی میشه ، از کود های فسفز بالا یا پتاس بالا هم استفاده کنید.

  10. ریحانه گفت:

    Attachment

    سلم و روزتون بخیر.
    میخواستم بدونم این گل من همون آماریلیس هست؟ من ۳ تا پیاز ناشناخته داشتم که کاشتم و یکیشون گل داده و پشتش ۴تا غنچه هس یکیشون برگ واون یکی هم هیچی. میخواستم بدونم چه نوعی هستن تا درست ازشون نگه داری کنم.
    مرس از جوابتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید