درختچه ۱۵۹ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۱۷ مهر ۱۳۹۲

معرفی شمشاد و تِرِون

ترون

نام انگلیسی

Boxwood

نام علمی

Buxus sp

فارسی رایج

شمشاد

فارسی اصیل

ندارد

معیار زیبایی

برگ

رنج قیمت

3000 الی 7000

از خانواده

Buxaceae/celastraceae

خاستگاه

آفریقا،اروپا،آسیا

برگهای نقطه دار و تیره ی شمشاد اصلی ترین چهره ی این گیاه است. این درختچه جایگاه رویش گلهای ظریف و ریز است.

هر دو نوع این گیاه، برگ نعنایی (b.sempervirens) و ژاپنی (B.microphylla var.japonica) می توانند تا ارتفاع زیاد رشد کنند، ولی غالبا آنها به صورت پرچین یا قیچی خورده در حاشیه ی باغچه ها یا جدا کننده فضاهای مختلف دیده می شوند. شمشادها گیاهانی پایا و پردوام اما کند رشدند و پس از ۵ سال به ارتفاع ۱ متر می رسند. برگ هردو نوع شمشاد فوق الذکر کوچک است. نعنایی (انگلیسی) تیره و پر نقطه، اما ژاپنی سبزبراق و ملایم و گردتر. گلهای شمشاد ها بسیار کوچک و اندکی معطرند، به همین دلیل به شدت جاذب زنبورها هستند. بوته شمشاد را غالبا ابتدا در درون ظرف یا گلدان پرورش می دهند.

شرایط مناسب

اقلیم : شمشاد نعنایی مناطق سرد تر را ترجیح می دهد،اما شمشاد ژاپنی،با این که سردی را تحمل میکند ،مناطق معتدل را بیشتر دوست دارد.درختچه های شمشاد برای جاهای خیلی گرم مناسب نیستند!!

میزان نور و دما : برای درآمدن به شکل متراکم و انبوه،به آفتاب کامل نیاز دارد.

خاک : شمشادها بیشتر خاکها را تحمل میکنند،اما بهترین رشد را در خاکی دارند که زهکشی  ان محتوی مقداری مواد آلی باشد.

طرز کاشت و پرورش:

تکثیر: از طریق کاشت بذر قابل تکثیر است،اما بهترین روش تکثیر آنها کاشت قلمه های نیمه خشبی است که در هر موقع از ماههای اواخر بهاریا پاییز گرفته می شود.

آبیاری : شمشاد های کاشته و سازگار شده،خشکی را تحمل میکنند،اما بهترین رشد و سرسبزی را وقتی خواهند داشت که در ماههای گرم آب کافی به آنها برسد(منظم و عمیق)شمشاد های کاشته شده در گلدان را باید همیشه،مخصوصا در ماههای گرم تابستان ،خوب آب داد

کوددهی: آرد استخوان یا غذای کامل گیاهی را در ابتدای بهار و در اواسط تابستان می توان به کار برد.اگرچه خیلی نیازمند موادغذایی نیست ولی باغ شیشه ای توصیه می کند هرگز دادن کود را کنار نگذارید!!

مشکلات : هیچ آفت یا درد و مرض خاصی این گیاه مقاوم را مبتلا نمیکند!(:دی)

گلدهی :

دوره ی گلدهی شمشادها فصل بهار است،اما گلهای آنها ظاهر قابل توجهی ندارد.

هرس:

درهر وقت سال می توان آنها را قیچی کرد و به هر شکل دلخواهی دراورد.اگر شمشادها را به طور منظور ایجاد حریم یا حایل کاشته اید یا منظورتان شکل خاصی است بهتر است به جای قیچی باغبانی و قطع تک به تک شاخه ها از وسیله سرزنی جمعی (قیچی بزرگ) استفاده کنید.

نکته برای طراحان و دانشجویان!!

معمولا چه مردم عادی چه دانشجویان و حتی تولید کنندگان در شناسایی شمشاد معمولا دچار اشکال می شوند.

برخی تمام شمشاد ها را از یک خانواده می دانند در صورتی که اینطور نیست مثلا این شمشاد

شمشاد طلایی

شمشاد طلایی

که به اشتباه عوام شمشاد پرتغالی می گویند در واقع euonymus japanese

یا شمشاد نعنایی  یا شمشاد طلایی از خانواده (سلاستراسه یا کتور) میباشد.

و شمشاد ژاپنی

شمشاد ژاپنی

شمشاد ژاپنی

در واقع buxus sempervirens از خانواده Buxuceae میباشد.

 همچنین عمده دانشجویان تفاوت بین ترون و شمشاد را به درستی نمیدانند. ویژگی شمشاد این است که برگهای آن دندانه دار و مضرس است و نام علمی ترون Ligustrum vulgare وازجنس برگ نو یا  ligustrum واز خانواده زیتون ها میباشد این گیاه بر خلاف شمشاد خزان کننده است و جدیدا به علت سو استفاده از وجود شمشاد در بلوارها(حدس بزنید چرا؟!) از ترون به جای شمشاد استفاده می شود.در ضمن ترون نیاز آبی بیشتری دارد ولی شمشاد نعنایی به علت اینکه از زیرخانواده های افوربیا هست نیاز آبی کمتری دارد.

ترون

ترون

بیماری های رایج شمشاد
سفید آردآلود:
به علت وجود قارچی به اسم Oidia میباشد که اسپورهای خود را روی برگ پخش میکند و به مرور گیاه را تا پایین زرد میکند. برای مبارزه باید ابتدا با قیچی برگهای آلوده را هرس کرد سپس در طول ماه 3 مرتبه با سم سفیدک یا پنکونازول گیاه را سم پاشی کنید.
نکته : شمشاد طلایی نسبت به شمشاد پرتغالی به سفید سطحی مقاوم تر است!
سفیدک شمشاد

سفیدک شمشاد

 قارچ فیتوفترا یا بلایت شمشاد: 

باعث خشک شدن برگهای شمشاد شده و تا پایین آن را خشک میکند به خاطر حضور این قارچ در خاک و آمدن آن روی برگ ها به خاطر پاشش آب میباشد تنها راه حل هرس شاخه های خشک و سم پاشی با قارچ کش های سیستمیک میباشد.

بلایت شمشاد

بلایت شمشاد

آنتراکنوز شمشاد: 

نوعی قارچ میباشد که شمامل نقاط دایره ای سوخته با مرکزی خاکستری  میباشد راخ حل آن هم هرس و سوزاندن برگها و ضد عفونی با قارچ کش های پایه مسی

آنتراکنوز شمشاد

آنتراکنوز شمشاد

گال شمشاد :

به صورت غده ای بزرگ روی شاخه و برگ ها خود را نشان میدهد و تنها درمان آن پیشگری است یعنی با قیچی ضد عفونی شده گیاه را هرس کنیم یا با خمیر بوردو فیکس هم میتوان تا حدودی از مرگ آن جلوگیری کرد.

گال شمشاد

گال شمشاد

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

نبینی که از کاشغرتا به کاشان

همان یک نوا بالد از هر دیاری

ز چشم امم ریخت آن اشک نابی

که تأثیر او گل دماند ز خاری

دیدگاه های شما

159 پاسخ به "معرفی شمشاد و تِرِون"

  1. Mehrdad گفت:

    Attachment

    مهندس عزیز سلام ، آرزوی سلامتی تو سال جدید براتون دارم
    این دو تا گیاه رو زمستون ۹۴ کنار خیابون انداخته بودن که اوردم تو باغچه کاشتمش ، تصویر یک بهار ۹۵ گلهای سفیدی دادش ، این درختچه شمشاده یا ترونه . تصویر شماره دو رو امسال به گلدون انتقالش دادم این گیاه شمشاد نعنایی هستش یا مینیاتوری ، متشکرم بابت وقتی که میزارید

  2. Mehrdad گفت:

    Attachment

    تصویر شماره دو

  3. سپيده گفت:

    مرسى از راهنماییتون…گاروم زنگى بیشتر توى بندر عباس و بوشهر رشد میکنه…فکر کنم به آبیارى زیادى نیاز داره….خیلى از شهرهاى خوزستان مشکل کم آبى دارن…یعنى تو این شرایط رشد میکنه و مقاومتش خوبه؟؟
    و یه چیز دیگه اینکه توى بلوارهاى اصفهان از شمشاد استفاده میکنن و توى بلوارهاى خوزستان از مورد …یه چیزى تو این شکل گیاها چى میشه استفاده کرد…که هم زیبایى زیادى داشته باشه هم جدید و مقاوم باشه توى اون اقلیم…و کاش میشدباهاتون تماس گرفت و از اطلاعات مفیدتون استفاده کرد…ممنون از لطف بى نهایتتون

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ میتونید از خرزهره استفاده کنید یا از اکالیف استفاده کنید یا از کنوکارپوس استفاده کنید

  4. فریدون حسنی گفت:

    Attachment

    سلام. این نهال شمشاد را من ۲۰ روز پیش در مشهد خریده و در گلدان بزرگی در مخلوطی از خاک باغچه و کود دامی و ماسه و خاک برگ در حیاط در جایی که آفتاب بعد از ظهر دارد کاشتم.به خاطر بزرگی گلدان سطح خاک دیر خشک می شود.چند روزی است برگها زرد شده و از پایین خشک می شوند.لطفا راهنمایی کنید.با تشکر

  5. ايراني گفت:

    سلام
    خسته نباشید،/ خوبین؟
    شمشاد ها یا همان ترون هایی را که به عنوان پرچین کاشته می شوند چه مدت بعد از کاشت باید هرس کرد؟ تا چه اندازه؟! چه قدر از طول گیاه باقی بمونه کافیه تا در آینده بهترین فرم دهی رو داشت؟ آخه دوستان میگن هر قدر از قسمت بالا هرس بشه به جای رشد طولی، گیاه از پایین جوانه های زیادی میزنه و پر تر میشه و این بهتره. میخواستم نظر شما رو بدونم./ ممنون.

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ ببینید اندازه و قدش دست شماست ، اگه بخاید بلند بشه خوب توی ارتفاع بلند هرس کنید اگه بخاید کوتاه بمونه که کوتاه هرس میکنید ولی درکل باید مرتب و یکدست باشه ! و هرچی بیشتر هرس بشه بله بوته گرد تر میشه.

  6. ایمان گفت:

    سلام و خسته نباشید
    شمشادهای من چندوقته رو برگاش یه پودرسفید مثل گچ نمایان شده با مشاوره یه کارشناس !! سم پنکونازول براش گرفتم
    آیا مناسبه و چجوری باید استفاده بشه؟
    با تشکر

  7. رضا گفت:

    سلام
    خسته نباشید؛
    قسمت نوک شمشادها اینطور سیاه شدن البته شدید نیست اما از نزدیک قابل مشاهده است، به نظرتون مشکل چیه؟!
    ممنون.

  8. صهبا گفت:

    Attachment

    سلام و عرض ادب
    شمشاد من سفیدک گرفته درسته ؟ همون دستوری که در بالا بهش اشاره کردین رو استفاده کنم یا کار دیگه ای هم لازمه ؟
    ممنون از سایت خوبتون

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ بله شدیدا سفید گرفته و علاوه بر دستور بالا باید بالای بوته رو هم هرس کنید ! یعنی برگهای بالا هرس بشن.

  9. محمد گفت:

    سلام مهندس جان
    لطفا در مورد عکسی که ارسال کردم بفرمایید ایا لکه های سفید روی برگ ها همون سفیدک یا بیماری قارچی هست؟ ممنون میشم راهنمایی کنید . سایتتون خیلی عالیه واقعا دست مریزاد

    • باغ شیشه‌ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما ؟ بله همون قارچ هستش که باید با سم اسپری پنکونازول که توی فروشگاه ما موجوده سمپاشی بشه. تا درست بشه تغذیه هم یادتون نره !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید