درختچه ۱۰۱ دیدگاه
نگارنده: باغ شیشه‌ای در تاریخ: ۱ دی ۱۳۹۴

معرفی درخت چنار

چنار ایرانی

نام انگلیسی

Sycamore tree-- Plane tree

نام علمی

Platanus sp

فارسی رایج

چنار

فارسی اصیل

چنار

معیار زیبایی

برگ

رنج قیمت

20000 الی 30000

از خانواده

Platanaceae

خاستگاه

نیمکره ی شمالی

سلام و عرض ادب و احترام خدمت همه دوستان و بازدید کنندگان باغ شیشه ای ،سجادی هستم، کارشناس ارشد فضای سبز، با یه مقاله درباره درخت چنار در خدمت شما هستم.درخت چنار اولین بار در دوران کرتاسه تکامل پیدا میکنه و این درخت از قدیم ها درختی مقدس برای ما ایرانیا بوده،در کنار آتشکده ها همیشه یا درخت چناری میکاشتن یا کنار درختان چنار کهنسال آتشکده رو بنا میکردن بعد از اسلام هم در کنار اما زاده ها و مساجد همین داستان بود.در شاهنامه ی حضرت فردوسی هم درخت چنار وجود داره مثلا در نبرد رستم و شغاد داریم:

درختی بدید از برابر چنار/ بر او برگذشته بسی روزگار

میانش تهی بار و برگش بجای/  نهان شد پسش مرد ناپاک رای

چو رستم چنان دید بفراخت دست/ چنان خسته از تیر بگشاد شست

درخت و برادر بهم بر بدوخت/ به هنگام رفتن دلش برفروخت

. تهران قدیم معروف به شهر باغات انار و درختان چنار بوده، ولی اولین بار سال ۱۳۰۰ موقع ساخت خیابون ولیعصر درخت چنار رو حاشیه خیابون کاشتند، به دو دلیل، اول اینکه با مطالعه فراوون فهمیدند که این درخت در جوانی هیچ آفتی نداره و به همه شرایط اب و هوایی تهران مقاومه، دوم اینکه سایه این درخت خنک هستش و در تابستون هوا رو خنک میکنه .در پیری ممکنه قارچ بزنه و درخت رو سوراخ سوراخ کنه که همینم برای طبیعت مفیده و باعث لونه کردن و ایجاد اکوسیستم های جدید داخلش میشه .البته بعدا فهمیدن که کمی حساسیت زا هستش و واسه همین دیگه کمتر در شهر کشت و کار میشه.دارای ۱۱ گونه هستش که برخی رو در زیر معرفی کردیم.

گونه های مختلف:

Platanus orientalis:

چنار شرقی یا ایرانی خودمون هستش که هر روز میبینیمش ، برگهاش ۵ پر هستش و تا ۱۰۰۰ سال هم میتونه عمر کنه، به انواع افات و مرض مقاومه و به خاطر خنکی سایه تو تابستون هوا رو خنک میکنه

چنار ایرانی

چنار ایرانی

Platanus Ocidentallis:

چنار آمریکایی یا غربی که برگهاش ۳ تا پر داره و قدش نسبت به ایرانیه کوتاه تره و کلا چنار دارای توانایی تحمل آلودگی هوا و صوتی بالایی هستش واسه همین توی اکثر شهرهای آمریکا و اروپا ازین درخت هم به خاطر سایش و هم چوبش و هم مقاومتش استفاده میشه.

چنار غربی

چنار غربی

Platanus kerri:

درختی بومی مناطق استوایی آسیا، همیشه سبز و برگهاش پنجه ای نیست و تنها گونه ی همیشه سبز این جنس محسوب میشه

چنار همیشه سبز

چنار همیشه سبز

چنار همیشه سبز

چنار همیشه سبز

Platanus racemosa و Platanus wrightii:

هر دو بومی امریکای شمالی هستند.

چنار بومی امریکا

چنار بومی امریکا

چنار بومی امریکا

چنار بومی امریکا

نیازها:

آبیاری:

این درخت در نونهالی نیاز به آبیاری مرتب! و مناسب داره نباید خاکش خشک بشه البته بعد از چند سال با رشد ریشه ها به عمق میتونه خشکی رو هم تحمل کنه ولی در کل نیاز به خاکش مرطوب با زهکشی عالی داره میشه اون رو در رده ی درختان آبدوست متوسط قرار داد…البته اگه ریشه ها به عمق برن هم درخت پایدارتره و هم مقاوم تر میشه به کم آبی، نه مثل خابون ولیعصر جوب آب پاش جاری و ریشه ها همه سطحی شده و درخت همش چپه میشه….

نور:

آفتاب کامل میخواد درخت جوان رو باید در تابستون با شیدر محافظت کرد تا نسوزه ولی بعدا که بزرگ شد در تابستون میتونه تحمل کنه آفتاب رو البته سوختگی حاشیه برگهاش در تابستون رو دیگه نمیشه کاری کرد.

دما:

این درخت به جز گونه Kerri بومی مناطق معتدل دنیا هستش و به همه رنج دمایی مقاومه، خزان دار هستش و یه بازه ای در اندازه های 40 -50 درجه تلورانس رو میتونه تحمل کنه.سوختگی حاشیه برگها اکثرا به خاطر گرمی زیاد هوا در تهران هستش که در بهار زودتر جوانه زده و در اواخر پاییز هم زودتر خزان میکند.

خاک:

این درخت به خاک قلیایی بالا حساس هستش و کاشت با گیاهانی مثل ترون که خاک رو قلیایی میکنند باعث زردی و سوختگی حاشیه برگها میشه..نیاز به خاکهای قوی با زهکشی خوب داره و ریشه های قوی این درخت میتونه به پیاده رو ها و کاشی کاری ها اسیب بزنه، ترجیحا از خاکی استفاده بشه که ترکیب یاز کود و ماسه شسته و خاک باغچه داشته باشه و بتونه اب اضافی رو از خودش عبور بده ..

هرس:

درکل هرس خاصی نداره چون درخت مقاوم به الودگی هوا و صوتی هستش و هرچی بزرگتر و پر برگ تر بشه ازین نظر بهتره ولی داخل باغ یا حیاط فقط بریدن شاخه های خشک و نرک و کوچک و یا برش جوانه انتهایی برای چتری و گرد کردن تاج سایه انداز درخت و جلوگیری از رشد بیش از حد درخت…

تکثیر:

تکثیر با بذر:

این درخت یکپایه هستش یعنی گلهای نر و ماده روی یک درخت باهم ولی جدا هستند،بذرها در پاییز رسیده و پس از چیدن باید دو ماهی تااسفند ماه سرمای مرطوب ببیند در یخچال یا توی باغچه، بعد در بهار جوونه میزنه و سبز میشه. گیاه بذری سیستم ریشه قوی داره و چوبش زیادی تولید میکنه، که برای مصارف چوبی بسیار مورد توجه هستش.ولی طول دوره رشدش زیاده البته درخت پر رشدیه ولی نسبت به قلمه دیر تر رشد میکنه. بذرها رو توی یه گلدون ۱۰ با خاک استریل میکارند و کمی روی اونا خاک میریزن وقتی جوانه زد و رشد کرد و ریشه از زیر گلدون زد بیرون میتونید گلدون رو بزرگتر کنید و بهش کود بدید و برای سازگاری بزارید بیرون زیر افتاب…

بذر چنار

بذر چنار

نشا چنار

نشا چنار

تکثیر قلمه :

دوستان طبق آزمایشات مختلف بهترین زمان قلمه زنی این درخت پاییز ،ماه آذر هستش بهترین هورمون قلمه هم هورمون IBA هستش که بیشترین ریشه رو در بر داره.همینطور بهترین ریشه زایی از شاخه های یکساله و سفت شده هستش که از شاخه های بالای درخت گرفته میشه ، قلمه هایی که از نرک ها یا پاجوش ها میگیرن به خاطر جوان بودن اصلا مناسب نیست.قلمه ها رو در بستری ترکیب پیت ماس بزنید و صبر کنید تا با گرمی هوا اولین جوانه روش ایجاد بشه..بهریتن طول قلمه ها 25 سانتی متر هستش.

قلمه چنار

قلمه چنار

باغ شیشه‌ای
و بوی باغچه را ، باد، روی فرش فراغت نثار حاشیه صاف زندگی می کرد. و مثل بادبزن ، ذهن ، سطح روشن گل را گرفته بود به دست و باد می زد خود را ......
پیشنهاد شاعر...

گل نعمتی است هدیه فرستاده از بهشت

مردم کریم تر شود اندر نعیم گل

ای گلفروش ، گل چه فروشی برای سیم

وز گل عزیزتر ، چه ستانی به سیم گل ؟

دیدگاه های شما

101 پاسخ به "معرفی درخت چنار"

  1. فرحناز گفت:

    سلام مرسی خیلی خوب بود

  2. فرحناز گفت:

    خیلی جالب بود

  3. سمیه 61 گفت:

    سلام اقای سجادی خوبی شما دادش؟
    میخواستم ببینم موقع اسباب کشی گلها روچطور جابحا کنیم قهر نکنن وخراب نشن ؟
    موفق وبرقرارباشید.

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟بپیچید دور روزنامه و بزارید تو اشین و جای جدید که رفتید بزارید جای روشن شبیه به مکان قبلیه خودش

  4. محمد احمدی گفت:

    با سلام خدمت شما دوست عزیز
    بنده قصد دارم اواخر اسفند ماه زمینی در حدود ۱۰۰۰ متر رو قلمه درخت چنار بکارم.اولین تجربه درختکاری من هست.خواهش میکنم راهنمایی خودتون رو از طریق ادرس ایمیلم ارسال برفمایید.سپاس فراوان.

  5. Hatef گفت:

    سلام.ممنون جواب سوالات میدید.من چند تا قلمه حسن یوسف ریشه دار کردم.بعد از چند هفته که ریشه ها قوی و محکم شدند کاشتم ولی الان بی حال و بیجون افتادن.طبیعیه?
    و اینکه آفتاب خوبه واسش .ممنون

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ احتمالا توی آب ریشه دار کردید و بعد زدید توی خاک…این کار نتیجه خوبی نداره باید میبردید توی ماسه یا پارلیت بعد از یه ماه میبردید توی خاک اینطوری جواب میداد

  6. هاتف گفت:

    الان دیگه کاری نمیشه کرد? ببخشید شما تلگرام گروه ندارید راحتر بشه سوال بپرسیم.

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام ببینید درشون بیارید بزارید دوباره توی اب تا سرحال بیا دبعد پرلیت تنها بگیرید یه ماه بکارید توی پرلیت بعد از اون منتقل کنید تو عید داخل خاک….وقت تلگرام رو دیگه ندارم همین سایت کلی وقت . انرژی میبره از تلگرام هم بیشتر تازه

  7. هاتف گفت:

    ممنون وقت گذاشتید.لطف کردید

  8. سولماز گفت:

    Attachment

    درود و خسته نباشید به آقای سجادی و تشکر از مطالب فوق العاده ای که تو سایت میزارین… کم کار شدین…!!
    من چند ۷شاخه بامبو دارم که همشون تو یه گلدون هستن… رشدشون خوب بود و حسابی سبز و شاداب.
    چند وقتیه با اینکه شرایط نگهداریشون هیچ فرقی نکرده بشدت زرد میشن و نمای بدی می گیرند… بنظرتون مشکلش چیه و راهنماییم کنین…

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام خوبی شما؟ مطالب درباره ی سبزیکاری میذاریم بیشتر این روزا، ببینید قطره بهش میدید؟ ریشه ها سالمه؟ اون بالای سقف هوا گرمتره، در واقع شرایط براش تغییر گرده و همینطور کمبود قطره خوب هم داره

      • سولماز گفت:

        درودو سپاس از پاسخ،
        قطره میرانکود رو استفاده می کنم، که زده حاوی:
        N
        P
        K
        FE
        B
        CU
        ZN
        MU
        MO
        ریشه هاش سالمه، ولی داخل گلدون شیشه ای که هست، گلدونش سبز شده، مثل خزه یا جلبک (دقیقا نمی دونم) میتونم از گلدون در بیارم و آب گلدون رو کامل عوض کنم و بشورم؟ مشکلی پیش نمیاد؟ همسرم میگه آب بامبو رو نباید عوض کرد!

  9. علی اصغر گفت:

    Attachment

    سلام. از زحمت های شما متشکرم. یک سوال دارم. شما می دونید اسم این درختچه چیه؟ الان اردیبهشته و گل های خیلی خوشبویی داره.

  10. E.H گفت:

    سلام جناب آقای سجادی
    ممنون بابت مطالب مفیدتون
    بنده قصد دارم اطراف یک زمین هزار متری را درخت بکارم شما چه درختی را پیشنهاد می کنید که در آب و هوای گرم مقاوم باشد و رشد سریعی داشته باشد و نسبت به افت ها نیز مقاوم باشد؟ در داخل زمین می خواهم درختان ثمری مانند مرکبات و توت و زیتون و انار بکارم

    • باغ شیشه ای گفت:

      سلام عزیزم خوبی شما؟ شما میتونید درخت سرو شیراز یا زربین رو بکارید که هم رشد خوبی دارند و هم مقاومد و همینطور درخت تبریزی که یکم پر ابه ! همینطور درخت توت امریکایی، زیتون تلخ اینا کیس های خوبی هستند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محصولات فروشگاه

تست یکتشت

تست یک

باغ شیشه ای - جامع ترین ژورنال گل و گیاه ایران - سایتی برای با کلاس ها

باغ شیشه ای

برای عضویت دركانال تلگرامی باغ شیشه ای کلیک کنید